Reteaua 6G promite viteze mai mari si conectivitate mai buna pentru toata lumea

Reteaua 5G a reprezentat un pas important in drumul nostru spre o viteza mai mare la Internet si o utilizare a tehnologiilor moderne din comunicatii in cat mai multe domenii. Nu ne-am obisnuit inca cu 5G, acoperirea este destul de slaba momentan, insa toata lumea ofera deja terminale compatibile 5G.

Desi e la inceput implementarea 5G la nivel national, global, chinezii se gandesc serios si au deja planurile puse in practica pentru un 6G care ofera si mai multe avantaje in multiple domenii. Din toate estimarile specialistilor, prin 2030 vom avea si retea 6G functionala si vom putea face mult mai multe cu ajutorul tehnologiilor eficiente, dependente de 6G.

Asa cum ii spune si numele, reteaua 6G este a sase generatie a tehnologiilor wireless. Deja cercetarile care permit dezvoltarea 6G au pornit din 2019 si primele informatii despre 6G sunt chiar promitatoare. Deja Samsung este foarte optimist in privinta 6G si se asteapta ca pana in 2028 sa avem comercializare si un 6G complet functional, asta pentru a avea un 2030 cand toata lumea va putea avea si terminale si semnal 6G.

De ce e asa de dorita si de importanta reteaua 6G? Pentru ca ofera viteze de pana la 50 de ori mai mari decat actualul 5G, dispozitivele conectate pot fi de pana la 10 ori mai multe pe un kilometru patrat, viteza garantata va fi de peste 1Gbps. Erorile vor fi mai putine la nivelul retelei si a implementarii, eficienta energetica va fi de doua ori ori mai mare decat in cazul 5G.

Avantajele 6G

Ce isi doreste reteaua 6G? Conectivitate inteligenta cu ajutorul Inteligentei Artificiale, conectivitatea foarte buna, oricand, conectivitate holografica prin intermediul Realitatii Augmentate sau al Realitatii Virtuale. Un punct important pe lista de dorinte in privinta 6G este acoperire globala, in spatiu, in aer, la nivelul solului, pe mare. 6G va putea fi accesat mai usor pentru ca se vor asigura de disponibilitatea retelei de la drone si sateliti la tehnologii performante de telecomunicatii.

6G va revolutiona sau doreste sa revolutioneze sectorul medical, ramane de vazut cat de bine va putea implementa acest obiectiv. Se vor face operatii chirurgicale complicate de la distanta, se vor optimiza serviciile medicale. De asemenea, isi propune sa aiba acoperire indoor mai buna si mai eficienta cu ajutorul DASs, Distributed Antenna Systems si celulelor speciale femtocell.

Poate cel mai mare avantaj al retelei 6G este utilizarea THz, Terahertz, ca frecventa. Undele THz pot absorbi usor umezeala din aer, de unde si comunicatiile wireless mai bune pe raza scurta si viteze foarte mari. Nu exista interferente aproape deloc, comunicatiile dintre dispozitive sunt mai sigure, rata de comunicare ajunge sa fie foarte mare pentru ca exista banda wireless foarte mare ca frecventa. In spatiu, acest tip de frecventa ajuta la transmisii mai bune intre sateliti, deci va exista o acoperire mai buna.

Tot 6G va folosi spectrul vizibil al luminii pentru o comunicare a datelor intre dispozitive foarte rapida. Nu exista nici interferente externe de ordin electromagnetic, securitatea retelelor din cladiri va fi mai buna. Latenta e scazuta, rata de transfer va fi din ce in ce mai mare, multe aplicatii se vor bucura de utilizarea retelelor 6G.

Componentele aditionale vor fi virtualizate, nu va fi nevoie de implementari hardware separate, costurile cu echipamentele de retea vor fi reduse. Fezabilitatea economica a retelei 6G va fi foarte mare.

Provocarile 6G

Desi suna bine pe hartie, reteaua 6G are si multe obstacole de depasit, multe provocari. 6G va folosi o arhitectura fara celule si se va baza pe conectivitate multipla. Programarea trebuie sa fie perfecta pentru a putea sustine atat de multe conexiuni. Intr-o arhitectura fara celule, conectarea se face direct la RAN, Radio Acces Network, si nu la o singura celula. Provocarea cea mare va fi aici gandirea unei noi arhitecturi de retea.

Frecventele THz si folosirea spectrului vizibil al lumii vor pune si ele probleme cand vorbim de 6G. Ca sa poti sa administrezi un numar mare de terminale si de echipamente de retea e nevoie de eficienta foarte mare din punct de vedere energetic in cazul retelei 6G. Sa creezi protocoale de comunicare si echipamente de retea, circuite pentru terminale puternice, rezistente, toate acestea vor fi provocari foarte importante daca vrem sa avem retele 6G active in 2030.

Deja sunt multe programe de cercetare care au ca tematica 6G. In Finlanda exista un program numit 6Genesis, programat sa dureze opt ani si in 2037 va fi finalizat si complet dezvoltat. Si in Coreea de Sud se fac cercetari asupra benzii Terahertz pentru 6G si se asteapta sa fie mult mai rapida decat 4G LTE, de pana la 100 de ori. Fata de 5G va fi mai rapida de… 5 ori. SUA vrea sa utilizeze deja 6G pentru comunicatii speciale, deja este in asteptare spre aprobare tot ce tine de frecventele peste 95GHz si ajungandu-se la 3 THz.

Toate firmele de telefonie mobila vor sa se apuce si ele de cercetari si implementari, dar nu se stie ce progrese au facut, nu au facut publice datele.

La ce ar fi buna reteaua 6G? La dispozitive care vor vrea sa aiba viteze mai mari, banda mai multa disponibila, la vehicule autonome, la automitizarea unor fabrici. E nevoie de destul de multa banda ca sa poti avea zeci de robotei cu diverse camere puternice, asa ca viitoarea retea 6G va rezolva imediat problema eficientei echipamentelor care transmit si analizeaza date in timp real.

In faza actuala, Samsung se asteapta la o standardizare internationala a 6G incepand cu 2021, cu o comercializare globala in 2030, nu mai devreme. Spre comparare, ca sa ajungem la un 5G gata de folosit a durat vreo opt ani, iar ca sa avem 3G functional a durat… 15 ani, timp in care s-a tot dezvoltat si testat pana la perfectiune. Ce va fi si cum va functiona 6G, in ce domenii, vom vedea. Pana atunci asteptam si ne bucuram de o retea 5G cu performante bune si cu o acoperire locala, nationala din ce in ce mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *