De fiecare data cand ai un copil care trebuie sa inceapa scoala cauti o scoala „buna”. Dar scolile sunt toate la fel, ii pregatesc pe copii pentru viata de adult, pentru un viitor loc de munca, pentru integrarea in societate. Si atunci cum stim daca am ales o scoala „buna” sau una care nu e buna? Lucrurile sunt destul de simple daca ne gandim la scoala ideala, la scoala care reuseste sa formeze mai mult decat niste elevi buni, care reuseste sa formeze oameni si caractere.
O scoala „buna” e greu de gasit astazi. Cei mai multi parinti se orienteaza in functie de rezultatele la examene, de profesori si de performantele lor, de discutiile cu alti parinti care au avut copiii la o anumita scoala. Unii prefera scoli de stat, altii prefera scoli private. E si stereotipul vesnic ca la privat e mai bine si ai scoala mai buna.
Scoala „buna” poate fi si la privat, si la stat, nu conteaza foarte mult. Ceea ce conteaza cu adevarat sunt cateva criterii importante pe care scoala „buna” le va indeplini mereu.
O scoala buna se adapteaza rapid la schimbarile sociale. Scoala trebuie sa fie mereu in pas cu tot ce se intampla in jurul sau, in societate. Nu e de ajuns sa oferi o educatie buna, trebuie sa ai mereu o viziune de ansamblu asupra societatii in care vor ajunge copiii si elevii formati. Adaptarea rapida la schimbarile sociale si adaptarea modului de predare si de formare, modernizarea, toate acestea pot defini o scoala „buna”.
O scoala buna foloseste toate resursele pe care le are la dispozitie pentru a ajuta elevii sa se dezvolte. Scoala nu e doar despre predare si despre invatare, e si despre dezvoltarea personalitatilor, despre formarea adultilor de maine. Scolile bune pun accent si pe dezvoltare personala, pe crearea unor personalitati care se vor descurca intr-o societate in schimbare. De la predare pana la activitati extracurriculare organizate in scoala, scoala buna va contribui si ea la dezvoltarea armonioasa a personalitatii viitorilor adulti.
O scoala buna intelege diferenta dintre o idee rea si o implementare gresita a unei idei bune. Scoala buna este pregatita sa intervina si sa aiba idei bune mereu, sa le evite pe cele gresite, sa aiba implementari bune la idei si mai bune. Ideile rele si implementarea gresita a unor idei bune sunt evitate printr-un discernamant foarte bun al personalului didactic. Si cand ai doar idei bune si implementari bune ai si o scoala care va putea ajuta elevii cu adevarat.
O scoala buna e autentica si transparenta. Nu face promisiuni fara acoperire, nu incearca sa fie altceva decat este in realitate. Se bazeaza pe rezultate, pe autenticitate atunci cand isi creeaza imaginea si o promoveaza. Transparenta e importanta pentru ea, scoala buna incearca sa se impuna prin claritate si prin acces permanent la tot ce tine de invatamant si de scoala.
Scoala buna apreciaza profesorii si parintii, administratorii ca agenti ai succesului elevilor. Pentru ea este important sa aiba profesori sau administratori, parinti care se inteleg, colaboreaza spre bine elevilor. Incearca sa pastreze legatura permanenta intre personalul scolii si comunitate si sa armonizeze relatiile dintre ei. Doar asa elevii vor putea sa invete intr-un mediu perfect si sa aiba rezultate excelente pana la finalul studiilor.
Scoala buna este in stare sa separe cunostintele, intelegerea, aptitudinile si competentele si ii ajuta pe elevi sa faca acelasi lucru. O scoala buna va avea mereu in vedere o separare clara intre cunostinte si aptitudini, competente, va pune accent pe intelegerea notiunilor vehiculate la clasa si pe formarea de aptitudini si competente utile in viata de adult si in societate, pe piata muncii.
Scoala buna formeaza elevi care se raporteaza la ei si se vad intr-un context. Nu sunt doar elevi buni si atat, scoala buna formeaza oameni care se raporteaza mereu la context, la aspecte culturale, geografice, la factori profesionali si la idei. E foarte important sa ai o raportare cat mai bine articulata la un context anume pentru a putea sa te descurci intr-o viata si intr-o societate care nu sunt intotdeauna atat de „roz”.
Scoala buna formeaza elevi care critica, protejeaza, iubesc, inspira, inteleg aproape orice. O scoala buna nu formeaza doar elevi care vor reusi la examene si se vor descurca la un loc de munca, care vor avea o baza pentru o viata cat mai simpla. Scoala buna formeaza caractere si oameni care stiu care stiu sa reactioneze, care vor ajunge sa inspire, liderii de maine, care inteleg foarte bine tot ce au de facut. Gandirea critica e arma lor, pot sa ofere mereu judecati de valoare, oricand e nevoie de ele.