Activitatile extracurriculare vor ajuta copiii sa se dezvolte normal

Pe langa scoala zi de zi, in programa tipica din orice sistem de invatam intalnim si o categorie aparte de activitati, denumite generic activitati extracurriculare. Ele ajuta scolarii, elevii sa se concentreze pe anumite pasiuni, sa le descopere si sa se dezvolte in mod armonios. Gasirea activitatilor perfecte, potrivite este destul de dificila pentru parinti, mai ales ca oferte sunt destule. Cateva sfaturi nu strica niciodata, ba chiar sunt de mare ajutor si le veti gasi in randurile urmatoare.

Activitatile extracurriculare sunt gandite in asa fel incat micutii sa fie in stare sa isi dezvolte si construiasca diverse abilitati sociale, sa aiba stima de sine mai buna, sa isi gaseasca identitatea, chiar si de la varste mai fragede si sa o dezvolte in mod corespunzator. Prea multe activitati care nu ii fac placere copilului sau care nu sunt implementate cum trebuie, care nu ii aduc nimic concret din punct de vedere educativ nu sunt de dorit. De cealalta parte, prea putine activitati s-ar putea sa nu fie suficiente pentru a putea descoperi o pasiune ascunsa, poate ceva ce ii place copilului. Totdeauna vom cauta un echilibru si vom tine cont de sfaturile specialistilor. Care ar fi ele?

1. Evalueaza punctele tari si punctele slabe. Vezi la ce e bun copilul, ce il atrage cel mai tare. Aceasta observatie este necesara atunci cand copilul nu poate lua singur o decizie. In timpul activitatilor extracurriculare copilul isi poate consolida abilitatile deja detinute, punctele lui tari si poate sa scape de cele pe care nu le stapaneste prea bine. E bine sa se tina cont de diverse stiluri de invatare in cazul unor abilitati, in functie de capacitatile copilului. Doar ce ii aduce satisfactie si ajuta copilul sa se joace si sa invete ceva mai usor trebuie ales intr-un final.

2. Vezi de ce fel de activitati este interesat in mod real copilul. Nu trebuie sa obligam micutii sa participe la activitati extracurriculare daca nu le place. E ideal sa observam din comportamentul lor spre ce se indreapta, ce actiuni le sunt mai la indemana, ce fel de jocuri prefera. Doar asa putem sti in ce directie sa mergem cu activitatile extracurriculare si putem sa ajutam copilul sa se bucure de tot ceea ce face.

3. Monitorizeaza timpul petrecut de micut in cadrul activitatilor extracurriculare. Daca vedem ca sunt prea obositi si avem prea multe ore pe saptamana din aceste activitati ar trebui sa le reducem sau sa renuntam cu totul la acele activitati pentru a nu obosi micutul prea tare. Cand intervine rutina si oboseala este foarte greu sa ii mai ceri copilului sa faca ceva de placere, deja totul se transforma in obligatie. Copiii trebuie sa mai aiba timp si pentru ei, sa faca doar cateva activitati si sa nu aloce foarte mult timp doar pentru scoala, teme, activitati extracurriculare.

4. Testeaza la inceput activitatile extracurriculare. Chiar daca totul pare in regula pe hartie, pana nu testezi si vezi ce fel se comporta copilul in cadrul activitatii si ce fel faci tu fata, ca parinte, schimbarilor si cerintelor impuse nu ai de unde sti. Asa vezi de la inceput daca un copil e interesat de activitate sau nu si poti sa te indrepti imediat spre alta, poti sa economisesti timp si bani pana la urma.

5. Sustine copilul in tot ce face si alege acele activitati unde poti sa te implici, sa il ajuti si tu, macar moral. De multe ori copiii isi pierd interesul foarte repede sau vor sa renunte cand au diverse obstacole, cand totul e nou pentru ei. In aceasta situatie e bine sa permitem copiilor sa exploreze si sa descopere si alte activitati. Va dura pana cand micutii vor gasi o nisa si niste activitati care le sunt pe plac, dar sustinerea parintilor este importanta oricand.

6. Incurajeaza copilul sa renunte la activitatile care nu ii fac placere, unde nu se simte bine. Cand observam ca lucrurile nu merg in directia dorita si copilul e nemultumit si stresat ar fi indicat sa discutam cu el si sa ii spunem ca poate renunta, nu e nimic obligatoriu daca nu ii face placere. Activitatile extracurriculare au si o componenta educativa, dar asta nu inseamna ca educatia trebuie facuta cu forta. Doar activitati care au efecte pozitive si care aduc imbunatatire dezvoltarii micutilor trebuie incurajate. Tot ce nu aduce niciun beneficiu si schimba comportamentul copiilor trebuie evitat pentru a nu avea efectul opus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *