Cititul este foarte important pentru noi, pentru cultura noastra generala si pentru dezvoltarea noastra. Ne educa, ne inspira, ne ajuta sa ne relaxam si sa aflam o multime de lucruri interesante. Anual apar sute de titluri foarte captivante, asa ca e foarte greu sa te opresti doar la unul singur. Dar pana la urma cum isi alege cititorul cartea sau cartile pe care le va citi in viitor?
Alegerea unei carti pe care o vom citi nu este chiar atat de complicata. Pana la o anumita varsta ne-am facut deja o lista de genuri care ne plac, stim deja ce fel de stil preferam, avem autori preferati. In copilarie alegeau parintii pentru noi sau alegeam si noi, dar nu eram atat de convinsi ca am luat o carte care chiar ni se potriveste. Pe langa aceste aspecte, in alegerea unei carti vom tine cont si de varsta noastra, de experienta noastra, de lucrurile la care rezonam si de povestile pe care le-am citi cu placere, de subiectele care ne-ar atrage.
Nu exista o reteta perfecta de aplicat ori de cate ori vrem sa luam o alta carte noua. Fiecare isi realizeaza o lista de criterii si le aplica arbirtrar, in functie de ce simte si ce vrea sa citeasca la un moment dat. Multe sunt comune daca ne-am uita in listele cititorilor, insa unele sunt diferite si tin si de cultura, de modul in care au inteles lectura toti cei care vor alege cartile.
De ce sa tii cont cand iti alegi o carte?
1. Citeste doar ce iti place. De cate ori nu te-ai gasit in fata unei recenzii care te-a cucerit sau in fata unor recomandari si ai luat imediat decizia de a cumpara respectiva carte. Acest tip de comportament nu e unul sanatos, noi avem propriile gusturi in materie de citit si de lectura si nimeni nu ar trebui sa ne influenteze deciziile. In momentul in care nu ai toate aceste piedici si scapi de incorsetare ajungi sa alegi orice fel de carte doresti. Si vei gasi destule, exista cate o carte pentru fiecare cititor. Scapa de teama de a nu citi cele mai tari carti despre care toata lumea vorbeste, dar care poate tie nu iti plac, si cumpara doar cartile care iti fac placere si pe care le citesti pe nerasuflate, cumpara autorii in care crezi si pe care ii redescoperi cu aceeasi emotie de fiecare data.
2. Descopera gusturile tale in materie de citit. Ca sa iti dai seama ce gusturi ai in materie de carti, de lectura trebuie sa incerci diverse carti, diversi autori. E foarte usor vezi ce gusturi ai daca te gandesti la ritmul cartii, cat de repede merge actiunea, cat iti ia sa termini cartea, ce fel de actiune preferi, ce caracterizare a personajelor urmaresti, vrei detalii multe sau mai putine, ce fel de fir narativ preferi. Conteza si stilul scriiturii si cadrul in care se desfasoara actiunea cand vrei sa iti definesti si sa iti descoperi gustul in materie de citit.
3. Gaseste genul preferat. In momentul in care stii deja ce gusturi ai in privinta cartilor poti trece la etapa urmatoare si poti sa descoperi sau redescoperi genurile preferate. Fie ca e fantasy, mister, romance, toate pot sa fie excelente si pot sa fie descoperite rand pe rand. Ca sa stii ce gen iti place trebuie iarasi sa citesti, sa il experimentezi, sa vezi ce fel sunt romanele sau cartile incadrate in acesta. Nu trebuie neaparat sa ai un gen clar care iti place, poti gasi mai multe care sa coexiste in aceleasi opere, poti sa ai doua sau trei favorite in acelasi timp. Important este sa stii care este genul preferat si sa alegi doar cartile care fac parte din el daca alte genuri nu sunt pe placul tau.
4. Triaza optiunile ramase. Ai foarte multe carti care apartin unor genuri, ce faci in aceasta situatie? Intra pe site-uri care au recenzii si recomandari grupate pe genuri, „citeste” cartile dupa coperta si titlu, daca sunt atragatoare, daca iti place cum arata cartea, cum este scrisa, redactata, cum e gandita ca produs. Si daca totusi ai in continuare multe optiuni ia cate o carte de la cei mai buni autori si compara, vezi ce fel ti-a placut, daca te-a atras, daca ai mai citi carti in felul acela. Doar asa poti ajunge sa ai o carte sau doua care vor ajunge cu siguranta in biblioteca ta si pe care le vei citi cu nesat ori de cate ori ai timp.