Sistemul nostru digestiv ne ajuta sa ne mentinem sanatosi, sa fim mereu intr-o forma buna, sa avem si energie suficienta pentru a putea trece de o zi dificila. In timpul digestiei tot ce mancam este „spart” in nutrienti, nutrienti care vor fi folositi de diverse organe. Daca nu tinem cont de ceea ce mancam si nu avem grija de sistemul digestiv s-ar putea ca toti acesti nutrienti sa nu mai ajunga la organele care chiar au nevoie de ei. Avem mai multe modalitati de a sprijini sistemul digestiv si de a ne asigura ca totul functioneaza cum trebuie, din fericire.
Mancarea pe care o avem in farfurie si stilul de viata influenteaza in mod direct sistemul digestiv. Daca va gandeati ca o schimbare de dieta nu prea poate face mare lucru pentru digestie si sistemul digestiv va inselati. Sistemul digestiv e foarte sensibil la orice modificari in privinta mancarii si a bauturilor, va reactiona imediat si ne va trimite o multime de semnale pentru a putea sa ne ferim si sa prevenim aparitia unor boli grave.
Cum ne putem mentine sistemul digestiv in forma si cum ne putem pastra sanatatea pana la urma?
Dieta bazata pe multe fibre. Fibre, cat mai multe fibre, de asta are nevoie sistemul digestiv. Cereale integrale, legume, fructe, toate pot sa imbunatateasca functionarea sistemului digestiv. Tot ce mancam se misca mai usor prin intestine, nu apare constipatia, hemoroizii nu mai sunt o problema. Pe langa evitarea unor boli grave ale sistemului digestiv, fibrele multe in dieta te ajuta sa iti pastrezi o greutate optima.
Nu alege doar fibre solubile, include si fibre insolubile. Fibrele insolubile nu pot fi digerate insa ajuta la volumul necesar pentru formarea si trecerea mai usoara a masei fecale prin intenstin si colon. Fibrele solubile atrag apa din masa fecala si previn diareea. Surse de fibre insolubile pot fi legumele, cerealele integrale, fibre solubile putem lua din nuci, seminte, legume diverse.
Fara mancaruri prea grase. Grasimea prea multa incetineste digestia, de unde si aparitia constipatiei. Este important, pe de alta parte, sa avem ceva grasime in dieta noastra. De regula, cand mancam ceva gras trebuie sa asociem respectivul fel de mancare cu preparate pline de fibre ca sa putem avea un tranzit intestinal normal.
Carne slaba in loc de carne grasa. Proteinele sunt vitale pentru dezvoltarea noastra si pentru sistemul digestiv. Carnea foarte grasa duce la disconfort resimtit la nivel intestinal. Ar fi de preferat sa manacam cat mai multa carne slaba si sa evitam portiile mari. Langa o carne de orice fel adaugam si cereale integrale bogate in fibre, fructe, legume din belsug. Carnea slaba nu e doar pestele sau puiul, poti manca si curcan, vita, carne de porc, anumite portiuni care nu contin grasime. Totul este sa variezi tipurile de carne si sa eviti monotonia in farfurie. Nu e nimic mai rau decat aceeasi mancare si acelasi tip de carne in fiecare zi.
Nu uita de probiotice si prebiotice. Probioticele seamana foarte mult cu bacteriile bune din intestine. Ele reusesc sa previna degradarea sistemului digestiv si pazesc intestinele de efectele unei alimentatii dezechilibrate, antibioticelor si ale stresului. Tot ele ajuta la absorbtia mai rapida a nutrientilor, pot sa „sparga” lactoza, sistemul imunitar are doar de castigat daca le includem in dieta noastra. Sursele naturale de probiotice sunt iaurturile, kefirul. Prebioticele ajuta bacteriile bune din intestine, sunt un fel de mancare pentru probiotice. Fructele crude, legumele, bananele, ceapa, ovazul le au din abundenta.
Ramai hidratat mereu. Ca sa poata functiona normal, sistemul digestiv trebuie sa aiba cat mai multa apa in interiorul sau. Daca bem multa apa vom avea si o digestie excelenta, fibrele vor scoate apa si o vor duce in colon, ducand la materii fecale mai moi si mai usor de expulzat. Apa e vitala pentru toate organele si reuseste sa ofere tot ce are nevoie organismul ca sa functioneze corect.
Exercitii zilnice, in mod regulat. Ce se intampla daca nu faci miscare mereu? Te constipi, incepi sa ai probleme imediat cu sistemul digestiv. Mancarea are nevoie sa se miste prin intestine, de aceea e nevoie de cat mai multe exercitii fizice. Daca esti activ ai si o greutate echilibrata, ceea ce e recomandat pentru un sistem digestiv care functioneaza foarte bine. Sa nu treaca o zi fara exercitii, asta recomanda medicii. Muschii din zona intestinelor au nevoie de exercitii si ei, deci cu cat mai diverse exercitiile, cu atat mai bine pentru tot sistemul digestiv.