Pe 6 decembrie, in fiecare an, il sarbatorim pe Sfantul Nicolae. Daca despre Mos Craciun stim atat de multe si se vorbeste despre el peste tot, despre toate lucrurile bune pe care le-a facut in viata sa, despre Mos Nicolae sau Sfantul Nicolae nu auzim prea multe. Asta pentru ca sunt prea putine documente ramase si retinute de catre contemporanii sai in care sa se vorbeasca despre ce a mai facut Sfantul Nicolae…
Sfantul Nicolae a ajuns sa fie cunoscut in Imperiul Roman, in vremuri grele. Despre el s-a scris mai mult de abia dupa moartea sa. S-a nascut in orasul port Patara, Asia Minor, Turcia din prezent, si era fiul unei familii de greci crestini. I-au murit parintii, averea parintilor a donat-o celor saraci. Legendele ne spun ca a dat trei saculeti cu aur timp de trei nopti unui barbat care nu avea bani pentru zestrea fiicelor sale. Doar aurul de la Sfantul Nicolae a salvat fetele de la pacatuire si de la prostitutie…
Sfantul Nicolae ar fi calatorit si in Tara Sfanta. In drumul spre Tara Sfanta marea ar fi fost foarte agitata, punand in pericol vasul pe care se afla. Asa ca Sfantul Nicolae a „mustrat” marea si furtuna care tocmai se pornise s-a calmat, nava a fost salvata, la fel si toti oamenii de pe ea.
La intoarcerea in Orientul Mijlociu Sfantul Nicolae a devenit si episcop. Biserica din Mira isi pierduse preotul, asa ca oamenii de acolo au decis sa fie episcop primul care trecea pragul bisericii. Sfantul Nicolae a fost primul care a intrat acolo sa se roage…
Alta minune mai putin stiuta este cea in care a reusit sa intrerupa executia a trei barbati aruncand sabia sefului si eliberand prizonierii inainte de a pedepsi juratul care a fost mituit. In alta varianta a acestei „minuni” el reuseste sa salveze vietile a trei generali nevinovati aparand in visul Imparatului Constantin.
In 325 i.Hr., Imparatul Constantin a tinut o intalnire a episcopilor pentru a discuta natura Sfintei Treimi. Arius, episcop egiptean, se opunea ideii potrivit careia Iisus era o „parte egala” a Sfintei Treimi, idee pe care a contestat-o cu vehementa insusi Sfantul Nicolae. L-a palmuit pe Arius imediat. A fost pedepsit pentru asta, pus in lanturi si a fost salvat de aparitia lui Iisus si a Fecioarei Maria care l-ar fi ajutat sa isi ia inapoi functia.
In alta imprejurare, Sfantul Nicolae a reusit sa salveze trei copii atrasi in casa unui macelar din afara orasului, in timpul foametei. Macelarul omora micutii, ii punea intr-un butoi si ii vindea pe post de carne de consum. Trecand pe acolo la ceva timp de cand macelarul infaptuise oribila crima, Sfantul Nicolae a reusit sa ii readuca la viata pe micuti de la a fi „mancati” de alti oameni…
Alta intamplare in care a fost implicat Sfantul Nicolae s-a petrecut in Myra. O nava se afla ancorata in port, plina cu grau pentru Imparatul din Constantinopole. Sfantul Nicolae a invitat marinarii sa descarce o parte din grau pentru a ajuta oamenii in vremurile complicate de atunci. La inceput marinarii nu au luat in seama cererea Sfantului Nicolae pentru ca graul trebuia sa fie cantarit cu atentie si sa aiba greutatea ceruta de Imparat.
Sfantul Nicolae le-a promis marinarilor ca nu vor avea nicio pierdere daca accepta sa descarce o parte din grau. Ajunsi la destinatie si fiind cantarita marfa, graul, marinarii au ramas socati sa descopere ca greutatea marfii era aceeasi, desi au acceptat sa descarce in Myra grau pentru doi ani intregi si pentru semanat…
Acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante „minuni” si fapte povestite despre binefacerile Sfantului Nicolae. De-a lungul vietii sale, Sfantul Nicolae a incercat de fiecare data sa ajute si sa ofere cat mai mult celor din jur, fara a astepta nimic in schimb.