Subvarianta BA.2 Omicron a SARS-CoV-2 ar putea fi oricand in centrul unui nou val pandemic…

Nici bine nu ne obisnuisem cu varianta Delta si Omicron a SARS-CoV-2, care i-a luat locul treptat variantei Delta in toata lumea, ca a aparut o subvarianta a Omicron si mai contagioasa, BA.2. BA.2 se raspandeste foarte repede, chiar mai repede decat Omicron si Delta la un loc, si nu prea putem face asa de multe sa stopam infectarile.

Pana acum expertii nu stiu daca e vorba de o subvarianta ceva mai „linistita” decat varianta Omicron dominanta, daca va genera cazuri severe si reinfectari mai multe. Dar se stie clar ca e o subvarianta care e de urmarit si de observat mai ales ca varianta Omicron domina multe parti ale lumii si se raspandeste extrem de rapid.

Varianta Omicron de care ne temem atat de tare din cauza contagiozitatii ridicate, a aparut in Africa de Sud in noiembrie 2021 si a inlocuit de atunci varianta Delta in toate tarile unde Delta era deja cea mai raspandita varianta gasita la secventieri. Forma dominanta, BA.1, este prezenta cam la toate cazurile depistate de infectare cu SARS-COV-2, dar subvarianta BA.2 ii ameninta serios pozitia de lider la capitolul infectari si raspandire. Si e foarte ingrijorator un lucru: raspandirea pe care o vedem la subvarianta Omicron e mai rapida decat la toate variantele care au fost depistate pana acum. Deja, la inceput de februarie 2022, aveam peste 57 de tari care raportau infectari in crestere cu subvarianta Omicron…

Si daca te gandesti ca doar BA.2 exista, te inseli. E doar una dintre toate subvariantele detectate pana acum, mai exista si un BA.3, de exemplu. BA.1 si BA.2 au cam 20 de mutatii care duc la variatii genetice, BA.2 are 30 de mutatii comune cu varianta Omicron, dar si 28 de mutatii diferite. Subvarianta BA.2 nu are „stergere genetica” la nivelul proteinei spike, deci nu prea ai cum sa o detectezi cu o testarea PCR. Si ca sa fie clar pentru toata lumea: testarea de rutina va detecta subvarianta BA.2 a Omicron, dar nu stii ce a produs infectarea, ce subvarianta, sau ce fel de varianta Omicron este. Va fi nevoie de secventiere complexa ca sa stii daca e varainta, subvarianta, alt tip de mutatie…

BA.2 a aparut in Africa de Sud in noiembrie, deci vine fix din acelasi loc precum BA.1, ceea ce nu e nimic surprinzator. Printre simptomele tipice subvariantei Omicron se numar ameteala si stare de rau, oboseala care apare mult mai rapid la infectarea cu subvarianta Omicron, simptome usoare asemanatoare cu Omicron, gat iritat, dureri de cap, oboseala, stranut, dureri corporale, transpiratie excesiva noaptea, lipsa apetitului, greata, varsaturi, congestie, lesin, creier cu functii alterate, eruptii cutanate, conjunctivite aparute fara un motiv aparent.

Transmisibilitatea subvariantei Omicron este relativ mai mare decat in cazul celorlalte variante, spun expertii care au studiat subvarianta BA.2. Rata de transmisibilitate in cazul contactilor celor infectati cu subvarianta BA.2 a fost de 13.4%, comparativ cu 10.3% in cazul altor infectari cu Omicron. In jur de 42 de procente contacti ai celor care s-au infectat deja erau pozitivi la testare dupa aproape 14 zile de la contact. Doar 35 de procente deveneau pozitivi cand cineva din apropiere era infectat cu varianta BA.1 a Omicron.

Si o veste buna dupa atatea vesti proaste: severitatea bolii COVID-19 dupa infectarea cu subvarianta Omicron a fost fix la fel ca la varianta Omicron. Pe moment nici nu sunt suficient date ca sa putem afirma ceva in privinta spitalizarilor si infectarilor, severitatii bolii pentru ca sunt prea putine cazuri.

Cat despre posibilitatea de a trece peste efectele vaccinarii si peste anticorpi, subvarianta BA.2 poate sa treaca de sistemul imunitar si sa reduca efectele vaccinarii, dar nu avem iarasi date clare la acest moment (jumatatea lunii februarie 2022).

Organizatia Mondiala a Sanatatii va investiga in continuare subvarianta BA.2 a Omicron in privinta transmisibilitatii, scaparii de sub atacul anticorpilor si in privinta virulentei. Un lucru e clar pana acum: SARS-CoV-2 va circula in continuare si se va adaptata, se va dezvolta in niste directii pe care nu prea avem cum sa le intuim in momentul de fata.

Pana acum, din datele putine existente, se pare ca vaccinurile pe care le-am facut si le vom face, dozele suplimentare, ne vor proteja si de infectarea cu subvarianta BA.2.

Genomul subvariantei BA.2 a Omicron ne-a aratat ca aceasta nu vine dintr-o tulpina obisnuita a SARS-CoV-2, ci dintr-una mai indepartata, deci nu seamana prea bine cu toate variantele pe care le-am vazut deja in circulatie. Ca si in cazul variantei Omicron, si la subvarianta Omicron BA.2 s-ar putea sa fi existat un animal care a ajutat la depistarea subvariantei si la om. Sau poate ca a fost vorba de o mutatie rara, o recombinare de la un pacient infectat cu doua variante ale virusului in acelasi timp, de unde si o noua varianta in totalitate „aruncata” in circulatie.

Detectarea variantei Omicron initiale, BA.1, a fost posibila dupa ce niste mutatii au sters doi aminoacizi din proteina spike si asa am putut sa deosebim varianta Delta de varianta Omicron in testarile rapide.

Pana acum subvarianta Omicron BA.2 a inceput sa fie depistata tot mai des la secventieri complexe pe masura ce varianta Omicron BA.1 a fost tot mai prezenta in randul populatiei infectate. Nu e foarte clar daca ne asteptam si la reinfectari cu BA.2 daca am avut inainte varianta Omicron BA.1. La varianta Omicron, doua treimi dintre cei deja infectati avusesera COVID-19 inainte…

Desi cazurile sunt putine acum, subvarianta Omicron s-ar putea sa inlocuiasca rapid varianta Omicron si sa asteptam si la alte valuri pandemice generate chiar de aceasta subvarianta care acum e privita doar cu atentie ceva mai multa…

Lasă un răspuns