Sunt multe tari in lume unde rata obezitatii si numarul de persoane obeze au depasit deja procente si numere alarmante si ingrijoratoare

La ora actuala avem o epidemie pe care multi nu o iau in serios: epidemia de… obezitate. Obezitatea este boala acestui secol al vitezei. Obezitatea e o afectiune ce tine de nutritie si de metabolism, in care avem grasime corporala acumulata prea mult, in toate partile, pe organe diverse.

Se ajunge rapid si la obezitate morbida. In Europa avem peste 50% persoane obeze si supraponderale. Rata obezitatii variaza invers proportional cu nivelul economic si social, femeile par sa fie cele mai afectate. 20% e rata obezitatii in Romania, iar la copii avem intre 5% si 10% rata obezitatii. Dar sunt si tari din lume unde aceasta rata e infricosator de mare…

Peste 1.9 miliarde de oameni din lume sunt supraponderali, 650 milioane sunt obezi. Rata medie a obezitatii la nivel global ajunge la 13%, indicele de masa corporala median fiind de 24.1. Multe tari sunt constiente de problemele pe care le au si deja iau masuri. Insa in ciuda acestor pasi timizi facuti de autoritati rata obezitatii se mentine mare in randul populatiei din diferite tari mai sarace sau mai bogate. Care ar fi tarile cu cel mai mare numar de persoane supraponderale si obeze?

SUA. Desi pare destul de greu de crezut, SUA se afla de abia pe locul 10 in topul tarilor cu un numar mare de obezi. In SUA se mananca mult fast-food, stilul de viata este unul haotic de cele mai multe ori, rata obezitatii e intr-o continua crestere, 35.5% la barbati, 37% la femei, 41.8% la copii. Lipseste activitatea fizica, joburile sunt de cele mai multe ori sedentare, de birou, exista pe piata multa mancare procesata si fast-food, in preparate avem multa sare si mult zahar. Autoritatile americane au luat deja multe masuri ca sa stopeze cresterea ratei obezitatii in randul populatiei, de la campanii de sustinere a activitatii fizice la campanii pentru mancat sanatos, etichetare corecta a alimentelor si completa, legi care sa combata mancarea de proasta calitate oferita copiilor in scoli. Cei cu probleme de greutate sunt consiliati, pentru a avea greutatea tinuta sub control, companiile de asigurari acopera din ce in ce mai des tratamentele pentru obezitate.

Kuweit. E o tara micuta din Orientul Mijlociu, dar ocupa locul 9 in lista tarilor cu cei mai multi obezi. La o populatie de putin peste 4.25 milioane de locuitori, Kuweit are rate ale obezitatii uriase, de peste 45.6% la femei, 33.3% la barbati, 42.4% la copii. Dietele bogate in zahar si in grasimi nesanatoase, sedentarismul si lipsa activitatii fizice ar putea fi pe lista factorilor care u dus la asemenea procente. Deja autoritatile de acolo au luat masuri, au campanii pentru constientizarea efectelor obezitatii, incurajeaza alimentatia sanatoasa, se promoveaza intens activitatea fizica, se construiesc mai multe parcuri si spatii publice. Pe bauturile cu mult zahar s-a pus deja o taxa speciala mai mare, in scoli e obligatoriu sa se ofere copiilor mancare de calitate.

Micronezia. Insulita micuta din Oceanul Pacific e pe locul 8 in topul celor mai mari rate ale obezitatii din lume in randul populatiei. Cu 113.131 locuitori, Micronezia ajunge sa aiba rate ale obezitatii si de peste 50%. Dieta vestica spre care trec cam toti oamenii de acolo, lipsa activitatii fizice si factorii genetici ar putea fi principalele cauze ale obezitatii. Autoritatile nu stau degeaba si au lansat campanii pentru constientizarea efectelor obezitatii si a importantei alimentatiei sanatoase, se sustine miscarea in randul populatiei foarte tinere, copii. Plus ca vedem taxe mai mari pentru fast-food si bauturi cu mult zahar, in scoli sunt incurajate doar mesele sanatoase pentru micuti.

Kiribati. Pe locul 7 in topul celor mai mari rate ale obezitatii din lume este alta insula din Pacific, Kiribati. Aici peste 46% din toata populatia e obeza. Se mananca prea multe alimente procesate, accesul e limitat la orice fel de activitati fizice, lipsa accesului la servicii medicale e o alta cauza a obezitatii. Autoritatile au luat masuri atat cat au putut, au lansat campanii de constientizare, au oferit acces mai usor la produse proaspete, au incurajat activitatea fizica. In scoli deja se implementeaza programe pentru nutritie corecta si adecvata varstei copiilor. Dar problema obezitatii inca ramane una foarte importanta in Kiribati.

Tonga. Desi are o populatie de putin peste 106.000 locuitori, tara micuta din Pacificul de Sud uimeste la capitolul obezitate si e pe locul 5 in topul celor mai mari rate ale obezitatii din lume. Are aproape 50% populatie obeza, se consuma acolo multe calorii, mancare procesata la greu, se trece incet, dar sigur, la o viata preponderent sendentara. Populatia nu prea stie ca are acces si la alegeri mai sanatoase in privinta alimentatiei. Autoritatile iau masuri ca sa combata „epidemia” de obezitate. Se incurajeaza dieta sanatoasa, cu cat mai multe cruditati, miscarea, activitatea fizica, se evita importul de bauturi si mancaruri care nu sunt deloc sanatoase. Au fost construite si organizate gradini publice, se incurajeaza programe sportive cat mai multe pentru populatie.

Insulele Marshall. Si am ajuns si la top 3 tari cu cele mai mari rate ale obezitatii. Locul 3 revine Insulelor Marshall, unde rata obezitatii depaseste 52.9%. De ce asa de mare? Pentru ca populatia are acces nelimitat la mancare nesanatoasa, activitatile fizice sunt limitate, credintele culturale prioritizeaza corpul cu dimensiuni mai mari. Dieta traditionala cu peste si legume e inlocuita de cea pe baza de importuri, cu multe calorii, cu mancare nesanatoasa, care e mai ieftina, dar are si mai putini nutrienti de calitate.

Autoritatile nu stau deloc cu mana in san si incurajeaza dieta sanatoasa, miscarea, fructele de mare si pestele pot fi cumparate mai usor de peste tot. Se incurajeaza participarea la diferite sporturi, se construiesc locuri pentru plimbari si miscare.

Palau. La o populatie de putin peste 18.000 locuitori, Palau se situeaza pe un ingrijorator loc 2 in topul tarilor cu cea mai mare rata a obezitatii din lume. Rata obezitatii in randul populatiei din Palau e de 55.3%, foarte mare. Dieta traditionala sanatoasa a fost inlocuita de cea pe baza de importuri si mancare nesanatoasa, stilul de viata predominant sedentar, nu prea ai asa de multe mancaruri sanatoase si ingrediente. Autoritatile incurajeaza in continuare dietele sanatoase, mai ales in randul copiilor si al comunitatilor. In piete si prin gradini se incurajeaza cat mai multe ingrediente proaspete si de calitate, se ofera consultanta si sfaturi legate de nutritie, acces mai usor la programe de fitness ca sa nu se mai ajunga la o greutate atat de mare.

Nauru. E cea mai mica natiune insulara din lume, dar e pe locul 1 in privinta ratei obezitatii, 61%! Dieta celor din Nauru e una proasta, e bazata pe dieta vestica, sunt doar produse de proasta calitate ieftine. Se adauga si viata sedentara, lipsa informatiilor despre beneficiile dietelor sanatoase, problemele economice din zona, toate fiind cauze probabile ale unei rate a obezitatii atat de mari.

Autoritatile de acolo pun taxe pe zahar, promoveaza consumul de fructe proaspete, de legume, se incurajeaza activitatea fizica si un stil de viata activ indiferent de varsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *