Diploma de absolvire a facultatii sau a unui masterat ar putea ramane doar un petec de hartie bun de inramat si de pus in casa…

Daca in urma cu 10-15 ani mergeai la angajare si puteai sa te angajezi usor daca aveai o diploma de la o facultate buna, daca absolveai o universitate buna, la stat, astazi lucrurile s-au schimbat total. Diploma valoreaza extrem de putin in ochii angajatorului, de multe ori nici nu iti este luata in considerare in afara momentului in care se stabileste un salariu in functie de studiile avute, superioare de lunga sau scurta durata.

Si totusi ce e important pentru angajatori si pentru cei din HR? In locul diplomelor sunt luate in considerare aptitudinile, ce a invatat angajatul, ce stie sa faca foarte bine, cum a invatat si ce poate face in practica, cum poate ajuta compania. Interesant este ca in ultimii ani tot mai multe companii prefera sa formeze ele angajatii, asigura si training, testeaza fiecare angajat inainte de a permite angajarea. Daca testul e trecut atunci se merge mai departe cu discutiile, daca nu incercarea angajatului de a obtine un loc de munca in respectiva companie se incheie cu acest test.

Cu alte cuvinte hartia nu mai valoreaza nimic pentru angajatori, valoare au doar competentele dobandite pana sa iei diploma, cat de mult ai incercat sa fii cel mai bun si sa te descurci cu toate cunostintele dobandite in facultate. Si asta nu inteleg multi absolventi de liceu si cei din anul I, II de facultate. Conteaza mai mult sa nu inveti pe de rost si sa incerci sa faci si practica, sa vezi ce iti place, la ce te pricepi bine, sa te specializezi, sa investesti in tine si sa nu astepti terminarea facultatii si primirea diplomei.

Degeaba termini o facultate buna, ai o diploma buna, daca in practica nu stii sa faci mai nimic, nu te poti plia deloc pe cerintele angajatorilor. Angajatorii nu au timp de fiecare data de formare, vor angajati care stiu imediat ce au de facut si ajuta compania fix cand are mai mare nevoie. Plus ca nimeni nu mai e dispus sa investeasca in training de cateva luni si specializari prin strainatate.

Angajatorii vad deja tot mai multi absolventi care vin cu diplome, dar ele nu au acoperire in cunostinte. Nici macar notele din foaia matricola nu mai conteaza, nimeni nu se uita la ele. De aceea se pune atat de mult accent pe competente si pe ce stii sa faci in practica, daca se pliaza pe ce are nevoie compania in care vrei sa te angajezi.

Si mai e o problema: diploma de masterat. Multa vreme s-a crezut iarasi, gresit, ca daca ai diploma de masterat iti cresc sansele de angajare. Conform specialistilor in recrutare masterul nu a fost vreodata conditie obligatorie la angajare sau vreun atu pentru candidati. Da, e bine sa ai si master sau specializare, dar e doar o dovada adiacenta a tuturor competentelor dobandite deja in facultate. Faci si un masterat doar daca vrei o multispecializare, sa ajungi in firme cu domenii de activitate complementare celui in care te-ai pregatit deja. Masteratul poate fi si o validare pentru angajator care ii certifica faptul ca angajatul a dobandit niste cunostinte la locul de munca si ca le-a si internalizat, este foarte bine pregatit si o poate dovedi.

Daca vrei sa conteze si masteratul la angajare fa un masterat in strainatate. Acolo programele de master ofera si partea practica, absenta in tara, viitorii angajati exerseaza si dobandesc si mai bune competente si abilitati cheie pe care angajatorul le cauta in piata din tara.

Iar daca mai ai si doctorat deja ai o problema pentru ca s-ar putea sa nu gasesti un loc de munca si un angajator unde sa te angajezi pe un salariu aferent studiilor tale, angajatorii se feresc de cei cu doctorate si cu studii cu mult peste cele de lunga durata in general.

Cum demonstrezi competentele? Aducand exemple de la locurile de munca din trecut, daca ai lucrat deja si ai experienta, ce ai obtinut, cum ai ajutat companiile. Niciodata nu vei fi angajat daca ai masterat, dar nu ai experienta, cei care au licenta si au si experienta vor fi angajati mereu in defavoarea ta. Si mai demonstrezi competentele in perioada de proba, cand esti pus sa faci fix ce scrie in fisa postului si poate mai mult. Daca treci de acest test de foc ramai in firma, daca nu mai cauti alt loc de munca si esti dat afara.

Un alt aspect important la angajare, care tine si de pregatirea din facultate, este legat de limbile straine. Astazi nu te poti angaja pe un post bun daca nu cunosti engleza bine, obligatoriu. Ai sanse foarte mari sa gasesti un loc de munca mai bine platit si stabil daca stii si alte limbi straine bine, unele care nu sunt atat de populare, vezi cele asiatice, cele nordice.

Freelancerii inteleg cel mai bine aceasta schimbare de paradigma. Invatarea nu se va opri niciodata daca vrei sa evoluezi si sa poti avea mereu locuri de munca bine, sa te angajezi usor sau sa lucrezi pentru companii importante. A te respecializa, a te reorienta si a invata lucruri noi face parte deja din ADN-ul unui freelancer. Doar asa se poate supravietui pe o piata a muncii extrem de complexa si de greu de penetrat.

Schimbarea este evidenta si la nivelul companiilor uriase. De exemplu, Apple, IBM, Google nu mai solicita obligatoriu diplome la angajare, la interviu… Multe companii din toata lumea s-au reorientat si ofera locuri de munca extrem de bine platite celor care au avut curajul sa renunte la educatia traditionala si sa se indrepte spre toate alternativele care exista deja de ani buni. Cele mai mari companii din lume au realizat mult mai repede ca o diploma ceruta la interviu ar reduce dramatic numarul candidatilor cu potential urias care ar putea intra in companie chiar si daca nu au acea bucata de hartie.

In medie, un angajat isi schimba locul de munca de 12 ori in toata cariera sa. De aceea conteaza foarte mult experienta. Experienta iti permite sa descoperi noi modalitati de gandire, sa iti dezvolti noi abilitati si competente care nu sunt legate neaparat de un loc de munca specific. Google a creat de mult timp „career certificates”, certificatele de cariera care ofera continut, resurse, ghidurui active pentru a „antrena” potentialii angajati. Se creeaza astfel programe centrate pe ceea ce are nevoie compania, ce fel de „talente” urmareste sa angajeze.

Universitatea din Washington, de exemplu, a publicat un studiu din care a reiesit ca 53% din absolventi erau fara loc de munca sau lucrau in domenii unde nu aveai nevoie de diploma imediat dupa terminarea studiilor. Multi absolventi nici macar nu incearca sa aplice dupa ce termina facultatile pentru ca isi dau seama ca nu sunt calificati pentru anumite joburi…

Care e tendinta pe piata muncii si cum arata viitorul la angajare? Nu prea bine, pentru ca tendinta este de a vedea transferul experientei in abilitati, aptitudini, atitudini, convingeri, asta urmaresc angajatorii moderni. Deci experienta ramane cheia pentru a „deschide usa” noilor oportunitati.

One thought on “De ce nu mai valoreaza aproape nimic diploma de licenta sau de masterat in ochii angajatorilor?”
  1. Salut Alexandru,
    Ti-am vazut articolul, fain pot spune ca sunt de acord cu majoritatea punctelor. In momentul de fata consider ca facultatea este spre 0, singurele beneficii sunt :
    -sansa sa ai chirie (in camin) redusa sau moca;
    -sansa sa prinzi ceva bani de bursa merit / social;
    -sansa sa freci menta alti ani (dezavantaj) ce aduc — in buzunar;
    -asigurare medica garantat (ce noroc, previi un accident – poate);
    -poate networking
    -poate mai prinzi bula de comfort(totu bine, lasa ca merge, si alte scuze)
    M-am saturat de atata poate si daca si sansa si oportunitati si “EDUCATIE”, fuck that
    Astept un reply, mersi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *