Tehnologiile viitorului sunt mai aproape de realitate decat ne-am inchipuit

De cate ori ne gandim la viitor ne gandim la scenarii foarte sofisticate si la vremuri indepartate in care s-ar putea sa traim intr-o lume S.F. Totusi, in doar 30 de ani s-ar putea sa vedem in jurul nostru foarte multe dintre proiectele care acum par de domeniul S.F.-ului.

Viitorul a fost mereu in centrul atentiei oamenilor de stiinta si a fost un subiect foarte captivant pentru toata lumea. Sa iti inchipui cu o acuratete cat mai mare ce se va intampla in viitor si sa poti face predictii, iata ce incearca oamenii de stiinta si cei care se ocupa de tehnologiile momentului. Tehnologia ajuta foarte mult, ea poate aduce acest viitor mult mai aproape fara prea mare efort.

Daca ne uitam la cate inovatii exista si ce evolutie au avut domeniile bazate in mare parte pe tehnologii moderne, ne vom da seama ca viitorul nu prea mai e unul S.F. Vom avea un viitor in care tehnologia va fi mai usor de inteles si de dezvoltat, oamenii vor fi mai receptivi la nou pentru ca vor vedea in jurul lor, din ce in ce mai des, rezultatele unor evolutii tehnologice firesti.

Si totusi cum va arata viitorul in materie de tehnologie si ce schimbari vom vedea?

1. Nanobotii ne vor ajuta sa ne „conectam” creierul direct la serviciile Cloud. Desi pare destul de ciudat si inspaimantator, nanobotii deja exista si deja sunt folositi in foarte multe domenii, chiar si in medicina moderna. Pe viitor insa rolul lor va fi si mai important si ne vor ajuta sa avem o experienta imersiva in totalitate in realitatea virtuala, sistemul nervos fiind conectat direct la Cloud. E exact ca la telefoane, numai ca vom face totul cu al nostru creier, enocortexul se va extinde in Cloud. Care va fi rezultatul? Memorie perfecta, o organizare mai buna si amintiri care nu se vor sterge niciodata.

2. Reincarnarea prin intermediul Inteligentei Artificiale. E destul de ciudat si multa lume s-ar putea sa fie impotriva acestui concept de reincarnare, insa oamenii de stiinta si cei care fac predictii legate de evolutia tehnologiilor ne asigura ca va fi doar in avantajul nostru. Nu ar fi bine daca, dupa decesul bunicului, am putea sa il avem din nou cu noi prin intermediul Inteligentei Artificiale. Si tot nanobotii ne vor ajuta, vor ajunge in creierul persoanelor dragi si vor extrage toate amintirile lor. Mai trebuie o mostra ADN de la ruda decedata si se va putea reface in „carne si oase” ruda decedata, o varianta virtuala.

3. Trenul mai rapid decat avionul. Sa mergi cu trenul e un cosmar, cel putin in Romania. In multe parti din lume sunt insa trenuri rapide, dar si ele au o limita. Ce ar fi daca trenul ar merge cu viteza unui avion sau cu una mai mare si in cateva minute ai parcurge sute de kilometri? Asta e visul lui Elon Musk. Are deja in minte un sistem Hyperloop prin intermediul caruia trenurile vor putea merge cu peste 760 mph prin vid, un tub vidat, cu ajutorul unor motoare cu inductie si prin intermediul fortei aerului comprimat. In loc sa mergi cu trenul din San Francisco in L.A. si sa ajungi dupa 7.5 ore, vei merge cu trenul super rapid al lui Musk si vei ajunge in 35 de minute.

4. Internet of Things si tehnologia din spatele sau vor schimba designul de produs. Deja avem IoT in 95% dintre electronicele vandute, designul lor este insa modificat pentru a putea integra aceasta tehnologie. Ca sa poti avea IoT in orice produs trebuie sa renunti la ceva si acel ceva e designul clasic. Asta e un pas inainte pentru ca se va renunta treptat la designul invechit si designerii de produs vor trebui sa inventeze noi tipuri de design, atragatoare, dar suficient de flexibile pentru a permite integrarea IoT-ului.

5. Energie regenerabila 100% prin intermediul energie termale a oceanelor. Energia termala a oceanelor este cea mai mare sursa de energie regenerabila din lume. E nevoie de o conversie a acestei energii si de o tehnologie la care se lucreaza deja, Bluerise are deja un proiect indreptat in aceasta directie. Este si printre putinele surse de energie constante, este la dispozitia noastra zi si noapte. Nu ai nevoie de depozitare, de retele, de conditii speciale si e destul de ieftin sa produci energie electrica cu asa o resursa generoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *