De fiecare data cand am fost implicati in proiecte artistice ne-am dat seama ca arta poate fi mai mult decat niste tablouri si opere de arta expuse intr-o galerie spre a fi admirate. Arta poate calma, poate sa ne schimbe imediat starea de spirit, are efecte terapeutice puternice, mai ales asupra sanatatii mintale. Indiferent de varsta terapia prin arta poate aduce o serie de beneficii pe care nicio alta forma complexa a terapiei de baza nu le poate oferi atat de rapid si de eficient.
Arta terapeutica este folosita de ani buni ca tehnica terapeutica ce incorporeaza metode ale exprimarii creative. Cu alte cuvinte se face terapie prin intermediul desenului, al picturii sau al scultpurii, de exemplu. Care ar fi scopul? Intelegerea mai profunda a sentimentelor, emotiilor, constientizarea lor, constientizarea unor comportamente. Terapia prin arta este utilizata adesea alaturi de alte terapii, de cele traditionale, pentru a trata afectiuni mintale si fizice care afecteaza copiii si adultii deopotriva, de la stres si anxietate la astm sau chiar cancer.
Arta are o putere mai mare decat ne asteptam, ea poate trezi amintiri si ganduri si le poate aduce din subconstient in constient. Terapia prin arta nu poate fi facuta oricum, ea are rezultate bune daca este realizata intr-un cadru medical, cu un terapeut profesionist. Cei care se ocupa de terapia prin arta inteleg la nivel profund cum pot afecta intregul proces terapeutic anumite medii, texturi, culori si asta e un lucru foarte bun pentru pacientii cu boli cronice.
Artele vizuale sunt cele mai folosite in terapia prin arta, fiecare terapeut alege insa o forma in care va aplica fiecare arta in parte. De exemplu, pacientii sunt rugati sa deseneze, picteze, sculpteze un autoportret, pot sa creeze picturi cu diverse obiecte din jur, pot „desena” ce simt, emotiile, pot face colaje pentru a exprima cele mai puternice sentimente. Prin desen si pictura pot sa defineasca locul in care se simt in siguranta si pot sa se deseneze, proiecteze intr-un spatiu plin de obiecte care le-ar fi pe plac.
Avantajele terapiei prin arta
Potrivit specialistilor, avantajele terapiei prin arta tin in primul rand de imbunatatirea functiilor cognitive, motorii, senzoriale, apoi de imbunatatirea starii de spirit, recunoasterea constiintei de sine. Arta ca forma a terapiei moderne poate fi ideala pentru cultivarea rezistentei emotionale, pentru imbunatatirea abilitatilor sociale sau pentru reducerea unor conflicte si neplaceri interioare provocate de factori externi. Ce alte avantaje mai poate aduce terapia prin arta?
Reduce stresul si anxietatea. Sunt studii care demonstreaza clar eficient terapiei prin arta asupra anxietatii. Unul dintre aceste studii, facut cu ajutorul copiilor cu astm, a dovedit ca terapia prin arta poate imbunatati comunicarea, intelegerea de sine, anxietatea dispare, la fel si temerile. Prin arta chiar si prizonierii sau copiii cu probleme mari de anxietate au reusit sa scape de stres si anxietate, de temeri nefondate si toate astea constientizand tot ce tine de sentimentele traite si de gandurile lor printr-o forma artistica preferata.
Reduce efectele depresiei. Arta este un aliat in lupta cu depresia. De unde aceasta eficienta? Terapia prin arta ii ajuta pe cei afectati de depresie sa se exprime nonverbal, sa isi exprime si inteleaga sinele, sa scape de emotiile intunecate si negative care nu pot fi articulate prin intermediul cuvintelor. Prin desen, pictura diverse sculpturi depresivii pot sa se simta mai confortabil si sa fie sinceri vizavi de sentimentele pe care le traiesc, de unde si terapiile mai eficiente si o intelegere mai exacta a problemelor care tin de depresie.
Stimuleaza activitatea mentala. Ori de cate ori nu te poti concentra incearca sa desenezi, sa pictezi, sa faci ceva creativ. Studiile recente au aratat ca terapia prin arta poate sa creasca imediat concentrarea si asta chiar si in cazul copiilor. Prin arta intri imediat intr-o stare de relaxare stimulata, creierul se poate concentra pe ceva fara stresul de a gandi prea mult o anumita activitate. Multe forme ale artei pot sa ajute atunci cand nu ne putem concentra, trebuie sa facem ceva ce ne este pe plac. Suntem mai calmi si putem face fata provocarilor odata ce reusim sa punem in practica o astfel de terapie prin arta.
Imbunatateste stima de sine. Lipsa stimei de sine la un nivel ridicat poate duce la depresie, suicid, la probleme mintale grave. Terapia prin arta ajuta enorm in aceste situatii, imbunatateste stima de sine si este un sprijin de nadejde pentru cei care au stima de sina la un nivel foarte redus. Identitatea de gen e marea problema a societatii de astazi, sunt multi tineri care au probleme cu stima de sine pentru ca sunt altfel si gandesc altfel despre ei, despre corpul lor. Arta poate fi o forma simpla de terapie pentru ei si pentru multi altii care nu reusesc sa fie constienti de importanta unei stime de sine la un nivel cat mai bun.