Sa citesti e ceva normal. Sa vrei sa citesti mai mult este un scop pe care cu greu il atingi daca nu stii ce sa faci in aceasta directie. E simplu sa ai un numar mai mare de pagini citite pe zi cu ajutorul unor tips & tricks foarte simple.
Nu e un numar fix de pagini pe care trebuie sa le citesti zilnic pentru a ajunge sa spui ca iti place lectura, ca esti un cititor pasionat si un adevarat devorator de carti bune. De multe ori nici nu iti dai seama cand citesti o carte daca este captivanta si daca te atrage, dar sunt si situatii in care realizezi ca nu mai poti citi sau nu citesti deloc perioade intregi fara un motiv aparent.
Sa citesti mai mult inseamna sa ai vointa. Vointa de a citi, de a vrea sa incepi o carte si sa o termini, sa o parcurgi pagina cu pagina tine de fiecare. Sunt unii oameni care vor sa citeasca si nu trece nici macar o zi sa nu isi impuna sa citeasca macar cateva pagini offline sau online.
Pe langa vointa mai e si un alt lucru: timpul. Chiar daca vrei sa citesti mult si iti place s-ar putea sa nu mai ai timp si sa fii atras, scufundat in alte treburi, in sarcini, in teme, in sedinte peste sedinte si lucrat pana la ora 12 noaptea sau toata ziua, pana la epuizare.
Cand ai timp si ai si vointa s-ar putea sa nu gasesti cartea dorita. Titluri bune sunt cu miile, este foarte usor sa ai o carte in mana in ziua de astazi, chiar si pe o tableta, pe un device modern. Dar nu toate cartile sunt pe placul nostru, depinde de personalitatea noastra, de cultura noastra, de felul in care percepem noi lectura si de modul in care ne raportam la scriitura, la o carte.
Si cand le ai pe toate ce poti face pentru a citi mai mult?
Nu pleca de acasa fara o carte la tine. Nu conteaza ca e in format clasic sau este pe o tableta, trebuie sa ai la tine o carte sau doua. Se poate ivi o ocazie perfecta pentru citit cand te relaxezi, cand te indrepti spre casa sau spre birou, cand ai distante mari de parcurs in interes de serviciu. In loc sa te joci pe telefon sau sa pierzi timpul fara rost poti sa mai citesti cateva pagini din cartea preferata si sa vezi ce a mai facut personajul de care te-ai indragostit.
Incearca sa evaluezi progresul facut in timpul cititului si sa vezi cat de bine te descurci. Este important sa stii mereu cat de bine te-ai descurcat, daca ai facut progrese, daca ai reusit sa ai un numar constant de pagini citite in fiecare zi sau nu. Asta te va ajuta mult sa inveti din greseli si sa aloci timp cat mai mult lecturii.
Fa parte dintr-un club de lectura. Daca tot citesti de unul singur si nu ai cu cine schimba o idee, un gand despre o carte nu vei reusi sa faci niciun progres vizibil. Odata ce ai intrat intr-un club de lectura vei putea sa vorbesti cu alti cititori care sunt mai experimentati, veti schimba opinii si veti avea cele mai bune idei pentru lecturi viitoare, vei putea afla rapid de la ei ce sa faci ca sa te descurci mai bine cu lecturile.
Nu citi carti care nu iti plac doar pentru ca le-au citit altii sau pentru ca „trebuie”. Daca citesti o carte e bine sa alegi una care iti place mult, care are un subiect pe care il cautai, de care esti interesat. Cand constati ca o carte inceputa nu iti place o poti lasa deoparte si poti incepe oricare alta care te atrage. Trebuie sa citesti de placere si sa ramai cu informatii importante din cartile pe care le ai in biblioteca.
Nu citi mai multe carti deodata. Este o moda astazi pe retelele de socializare sa citesti cat mai mult si daca se poate si vreo patru sau cinci carti in paralel. Acest maraton de lectura nu ajuta la nimic, nu mai stii subiectele, nu poti urmari ce se intampla in carte si totul devine foarte obositor.
Incearca sa ai un mediu cat mai „pro” citit. Fara tv, telefon, jocuri pe telefon, video, cu un pat in care te simti confortabil si o lumina placuta, nu prea puternica, fara muzica sau poate cu una de relaxare, light si poti incepe sa citesti ce vrei.