Prima data cand intri pe pagina unui computer de vanzare, indiferent ca e desktop sau laptop, vei fi intampinat de o multime de termeni tehnici si de liste intregi de specificatii. Daca nu ai deja experienta in domeniul IT si nu stii ce sa cauti si de ce sa te feresti vei sfarsi prin a lua un computer total nepotrivit pentru ce ai tu nevoie la un moment dat.
Dincolo de marketing si de performantele excelente pe care le gasesti descrise in detalierile producatorului ar fi bine sa te orientezi dupa viteza procesorului cand iti cumperi alt computer si vrei sa fie si mai puternic decat predecesorul sau.
Viteza procesorului devine cea mai importanta caracteristica atunci cand urmarim sa ne luam un calculator nou. Procesorul este o componenta hardware care permite computerului sa interactioneze cu toate aplicatiile si programele instalate. CPU-ul interpreteaza instructiunile programelor si creeaza outputul pe care il vezi la utilizarea unui computer. Cu ajutorul sau se pot executa diverse sarcini pe care le dau aplicatii, din momentul deschiderii aplicatiilor.
Nucleele procesoarelor si viteza CPU-ului determina cata informatie poate fi primita intr-un anumit moment si cat de repede poate aceasta informatie sa fie procesata. Nucleele procesoarelor si viteza procesorului sunt doua lucruri diferite, care urmaresc acelasi scop.
Nucleele nu sunt altceva decat niste unitati de procesare dintr-un CPU. Aceste nucleee primesc instructiuni de la o singura sarcina a computerului, lucreaza cu o anumita viteza pentru a procesa cat mai rapid informatia, pe care o stocheaza temporar in RAM. Informatiile permanente sunt stocate pe SSD. HDD cand le soliciti. Cu cat ai mai multe nuclee pe un CPU, cu atat vei putea sa realizezi mai multe sarcini in acelasi timp. Mai multe nuclee si procesoare sunt utile cand vrei sa te joci si nu vrei sa ai lag, cand vrei productivitate si ai de gand sa explorezi lumea fascinanta a realiatii virtuale.
Viteza in care un CPU reuseste sa interpreteze instructiuni si sa le recupereze, sa le primeasca este denumita si viteza de ceas a procesorului sau clock speed. Ceasul aici este un dispozitiv a carui scop este sa trimita serii de impulsuri electronice unui CPU la intervale de timp predeterminate. La orice calculator viteza de ceas este masurata in Gigahertzi, GHz. Toate taskurile ordonate de catre procesor sunt terminate mai rapid cu cat ai mai multi GHz la dispozitie.
Este important de retinut faptul ca e nevoie de nuclee multiple si de o viteza de ceas sau clock speed mai mare ca sa putem sa interactionam cu mai multe aplicatii in cel mai rapid mod posibil. Daca ai o viteza a procesorului mai mica, dar multe nuclee, vei putea lucra cu mai multe aplicatii deodata, dar fiecare in parte va fi mai lenta in raspunsuri la input.
Viteza procesorului devine foarte importanta cand ai de ales intre laptop si desktop. Laptopurile tind sa aiba mai putina putere si sa ofere mai putina flexibilitate la capitolul procesoare. Nu te bazezi pe ele pentru sarcini foarte complicate si ai nevoie desigur de un desktop daca urmaresti sa ai baza pe computer si sa lucrezi in cele ai complexe programe. Multi-core-ul si hyper-threading-ul au ajutat enorm laptopurile aparute in ultimii ani si au permis utilizatorilor sa le foloseasca aproape le fel de rapid si de bine ca in cazul unor desktopuri. Capacitatea de procesre creste la laptopuri daca avem peste patru nuclee si o viteza a procesorului cu boost cand e cazul de cel putin 2.5GHz, poate 4GHz.
De cealalta parte avem si desktopurile puternice, capacitate de procesare si viteze mai mari per procesor, de unde si performantele mult mai bune pe termen lung. Sistemul de racire este mai bun si mai eficient la desktop pentru ca e mai mare, procesorul poate atinge vitezele dorite si poate oferi procesari foarte rapide pentru ca nu se supraincalzeste foarte tare. Plus ca poti inlocui procesoarele, poti sa alegi altele mai puternice, pe care sa le suporte si placa de baza, desigur.
O categorie aparte de procesoare la care viteza chiar conteaza o reprezinta procesoarele din computerele de gaming. Cel putin patru nuclee, daca nu opt si o putere de procesare mult mai mare, de fiecare data cand le folosesti la adevarata lor putere. Cam asa se pot lauda procesoarele pentru gaming, cu viteze de peste 3GHz, ele vor permite o grafica mai buna, calitate audio si video exceptionala si un joc mai fluid. Ele vor face fata si pe computere pentru VR si realitate imersiva, unde chiar e nevoie de grafica de calitate si de audio, de o navigare care cere foarte mult de la procesor.
Ca o regula generala, daca vrei sa folosesti calculatorul la sarcini foarte complexe si la jocuri cat mai noi alegi un procesor cu cel putin opt nuclee si viteza de peste 3GHz sau 4GHz. Daca ai nevoie doar de taskuri basic de realizat pe el poti opta lejer pentru procesoare dual-core cu viteze pana in 2.5GHz.