Alcoolul de calitate, in cantitati moderate, este consumat la ocazie sau ori de cate ori vrem sa sarbatorim ceva, avem un meniu care cere si un pahar de alcool. Insa sunt zone din lume unde se consuma alcool in cantitati foarte mari aproape in fiecare zi. Unele tari sunt situate si in regiuni cu temperaturi destul de scazute si asta ar putea justifica, intr-o oarecare masura, consumul ceva mai mare de alcool. Dincolo de pozitia pe harta, tarile de mai jos sunt un exemplu nu tocmai bun al consumului de bauturi alcoolice care a scapat de sub control…
Cu totii mai bem un pahar de ziua noastra, cand mergem in vizita, la o cina romantica, de revelion. Dar cum ar fi sa consumi aproape zi de zi alcool si in cantitati destul de mari? Daca nu iti poti inchipui poti sa mergi in oricare dintre tarile urmatoare pentru a vedea cum se bea cu adevarat si pentru a descoperi de ce rusii sau cehii sunt uneori prea veseli in comparatie cu alte nationalitati. Intr-o parte din aceste tari autoritatile incearca sa ia masuri pentru a limita consumul de alcool, dar sorti de izbanda nu prea se intrevad.
Belarus. Consumul de alcool este parte a culturii din Belarus. Asa ca nu e de mirare ca se afla in topul tarilor cu un consum foarte mare de alcool per persoana. Cetatenii din Belarus au ajuns sa bea peste 14.4 litri de alcool de persoana, pe an. Autoritatile sunt un pic panicate, asa ca Guvernul a inceput sa se gandeasca serios la o legislatie care sa mai tempereze consumul de alcool. Se vrea limitarea productiei, limitarea vanzarii de alcool peste tot si mai putina reclama la alcool. Se mai discuta si despre o limita de varsta de la care poti bea alcool stabilita in jurul varstei de 21 de ani.
Lituania. Se afla in regiunea baltica a Europei, e o tara micuta, la Marea Baltica, la est de Suedia si Danemarca. Lituanienii au probleme cu alcoolul inca din anii 1990, asa ca ocupa un loc doi in lume in privinta consumului de alcool per persoana. In Lituania oamenii beau peste 12.9 l alcool pe an, ceea ce e foarte mult. Si aici se iau masuri drastice pentru a limita cumva consumul. De la taxe mai mari la mai putine produse vandute din aceasta categorie si aproape nicio reclama la ele, toate par sa nu aiba vreun efect, asta dupa ce lituanienii au ajuns sa bea si mai mult si pe fondul pandemiei si efectelor sale la nivel economic si social.
Grenada. Este in Indiile de Vest, are sase insulite si insula Grenada. Acolo se bea alcool serios, 11.9 litri de persoana pe an, are cel mai mare consum din Americi si nu se lasa pana nu isi doboara propriul record. Oamenii de acolo sunt fericiti, prea mari probleme nu au, asa ca isi permit sa consume mai mult alcool decat restul americanilor. Autoritatile nu si-au pus in gand sa diminueze cumva consumul, asa ca se va bea si in continuare foarte mult alcool, speram noi de calitate si cu masura, totusi.
Cehia. Este foarte aproape de Grenada, cu 11.8 litri de alcool consumati pe an de persoana. Asa cum se asteapta toata lumea, cea mai consumata bautura de acolo e berea. Dar se bea si mult vin de calitate, tarie si nu e ocazie in care cineva sa nu intinda paharele si sa propuna o betie buna. Ai voie sa cumperi alcool si sa il bei daca ai peste 18 ani in Cehia, dar autoritatile au crescut taxele pe alcool si vor sa combata consumul poate prea mare per locuitor. Reusesc? Nu prea, pentru ca berea e totusi prea buna ca sa fie inlocuita cu un suc sau cu o apa minerala, nu?
Franta. Se afla la egalitate perfecta cu Cehia, desi nu ai crede. Locuitorii de acolo consuma tot 11.8 litri de alcool pe an de persoana, dar aici lucrurile se schimba un pic. Se bea vin, sampanie la greu, si aici avem consumul de alcool ca parte integranta a culturii nationale. Se consuma vin si tarii diverse la pranz, la cina, la orice ocazie. Francezii nu se uita prea mult la cat consuma, vor sa se simta bine si sa poata manca de placere bunatatile pe care le prepara, sa le „ude” bine cu niste vin frantuzesc de cinci stele si cu o sampanie la final, ca sa fie treaba buna pana la capat.
Rusia. Desi te-ai fi asteptat sa vezi Rusia prima pe lista, ea are un consum anual de doar 11.5 litri per locuitor. Rusii beau mult, nu tin cont de nimic, e ceva normal sa consumi tarie, votca ruseasca si orice fel de bautura „tare” ca sa rezisti si la frigul de acolo si la conditiile din Rusia. S-a tot incercat sa se impuna diverse restrictii ca sa nu se mai bea atat, dar nu s-a reusit nimic. Rusul isi ineaca amarul in bautura, se bucura in fata unui pahar de bautura si intelege sa traiasca fiecare zi cum stie el mai bine, dar nu inainte de a o incepe cu… un pahar de bautura, desigur.
Germania. La germani e simplu: sunt cativa care se abtin de la bautura, dar restul beau cat se poate de mult. Asa s-a ajuns la 11.3 litri de alcool consumati pe an de persoana. Parte din cultura germana e si consumul de bere, deci e oarecum firesc sa vedem un asemenea consum. Sa bei in public si sa o faci in timpul zilei este o practica obisnuita in Germania. Pe langa bere se mai consuma si tarie, vin, alte bauturi spirtoase cu multe grade pentru a compensa cumva ce vezi in jur si a te bucura cat mai tare de reusitele tale.