tehnologiile viitorului
Tehnologiile viitorului vor schimba lumea pe care o stim astazi

In fiecare zi aflam de existenta unor tehnologii revolutionare sau de dezvoltarea unora care pleaca de la idei simple, de la tehnologii pe care nimeni nu s-a gandit sa le foloseasca intr-un anumit domeniu. De-a lungul timpului au aparut si tehnologii care ar putea schimba complet lumea in care traim, ar putea sa influenteze in bine dezvoltarea ei in directiile dorite.

Suntem inconjurati de tehnologie in diverse forme. Nu e sector care sa nu fie influentat si ajutat de anumite tehnologii moderne pentru a avansa si a se dezvolta in directia dorita. Tehnologia din ziua de astazi are o evolutie fascinanta, in fiecare an apar noi dispozitive, noi idei care vor permite folosirea ei intr-o modalitate cu totul noua. Din ce in ce mai multe sectoare de activitate se bazeaza pe descoperiri din sfera tehnologiei, oamenii care lucreaza in dezvoltarea de tehnologii revolutionare vin in permanenta cu produse inovative si utile.

In ultima vreme au aparut pe piata mai multe tehnologii care pot schimba lumea si o pot face un loc mai bun in care ne putem desfasura activitatile zilnice. De la idei simple sau complexe, tehnologiile despre care vom vorbi in continuare au un potential urias si pot fi regasite in foarte multe domenii cheie in viitor. Singura conditie este sa le exploatam la adevaratul lor potential si sa nu incetam sa le imbunatatim.

1. Crispr. De cate ori nu ati auzit de boli genetice grave care au distrus viata unor oameni si care nu pot fi despistate la timp. Sunt sute, daca nu mii de cazuri noi anual de boli cauzate de mutatii genetice si anomalii pe care medicii le-ar putea depista mai usor si le-ar putea ameliora daca ar avea tehnologia potrivita. CRISPR Cas-9 este o tehnologie revolutionara din medicina care poate gasi si elimina sectiuni intregi de ADN cu mutatii grave.

Odata eliminata sectiunea cu probleme, tehnologia moderna inlocuieste zona respectiva din ADN cu o varianta care nu are mutatii. E important de retinut ca puterea acestei descoperiri in materie de tehnologie medicala consta in eliminarea completa a bolilor genetice de la mai multe generatii pornind de la o schimbare minora. In viitorul apropiat s-ar putea sa nu mai intalnim boli incurabile bazate pe anomalii genetice sau afectiuni care au si o cauza genetica. Si asta datorita Crispr si unor oameni care s-au gandit la asa ceva.

2. Robotii-asistent. Am vazut deja companii mari care au dezvoltat roboti-asistenti folositi in fabrici, in productie, pe campul de lupta. Robotii inteligenti pot opera fara probleme in lumea reala, pot fi folositi si pentru a rezolva tot ce tine de securizarea unui perimetru. Sunt deja in productie roboti cu patru camere care pot recunoaste si 300 de placute de inmatriculare pe minut, per fiecare camera. Aceiasi roboti pot depista si retele care pot fi folosite de hackeri pentru a patrunde in sistemul de securitate zonal. Daca mai au si inteligenta artificiala si sunt si independenti cu atat mai bine.

3. Realitatea augmentata si realitatea „mixta”. In urma cu ceva ani nu prea stiam ce e cu aceste doua realitati si nici nu le puteam defini prea bine. Deja marile companii producatoare de telefoane au integrat realitatea augmentata in dispozitivele lor, se pot proiecta diverse lucruri „peste” realitatea pe care o vedem, informatii, imagini, in timp real. Se lucreaza si la un dispozitiv tip headset cu AR pentru a inlocui o celebra gama de telefoane foarte cumparate la nivel mondial. Ochelarii cu AR sunt deja ceva obisnuit astazi, insa in viitor realitatea mixta si augmentata vor fi si mai utile in multiple domenii. De exemplu, in medicina am putea vedea chirurgi care au ochelari speciali cu AR si care le pot oferi toate informatiile aditionale despre organele operate si tipurile de interventii necesare, rezolvarea rapida la orice probleme apar.

4. Medicina regenerativa. Desi suna destul de S.F. medicii pot produce la cerere diverse parti ale corpului si organe. Cu ajutorul unor celule luate de la pacienti, oamenii de stiinta pot „creste” in laborator diverse parti al corpului, iar cand ajung la maturitate sunt implantate in pacienti. Exista si o companie, Organovo, care printeaza 3D diverse parti din corpul uman. Tehnologia din spatele acestor organe noi sau parti ale corpului este una destul de avansata si sofisticata, are potential urias. In viitor s-ar putea sa avem rezolvarea la multe probleme pe care le avem doar printr-o printare sau prin contributia unor laboratoare care „cresc” diverse organe, parti ale corpului pentru o folosire ulteriora. Medicina de maine va fi cu siguranta mai eficienta si mai buna decat cea de astazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *