5G va oferi viteze mari de download sau de upload, ajungandu-se si la 10 Gbps sau mai mult ca rata de transfer. A cincea generatie de conectivitate pentru telefoanele mobile si alte dispozitive din aceasta categorie are deja o multime de avantaje de care ne putem bucura, dar si cateva dezavantaje.

Desi zilele acestea discutiile despre 6G sunt deja pe ordinea de zi a marilor companii din domenii precum productia de masini autonome, din gaming sau din domeniile care au legatura cu AR, realitatea augmentata, si AI, inteligenta artificiala, tehnologia 5G este inca la inceput.

5G a promis de la inceput conectivitate mai buna, viteze mai mari si acoperire mai buna, conexiune mai stabila. A cincea generatie de conectivitate a internetului mobil aduce o utilizare mai eficienta a unui spectru radio destul de complicat in ziua de astazi, ideea din spatele sau fiind accesarea internetului in acelasi timp de cat mai multe dispozitive, fara a ceda infrastructura.

5G opereaza in benzi cu frecvente inalte, care pot depasi si 20 gigaherti, pana in 26 de gigaherti, capacitatea lor e mai mare, dar apar probleme legate de undele scurte si raza de actiune destul de limitata, obiectele fizice le blocheaza mai frecvent. De aici si nevoia de transmitatori si de receptori mai multi pentru o densitate marita a utilizarii. Cu cat mai multi transmitatori si receptori, cu atat stabilitatea semnalui creste si vitezele promise de 10-20 de ori mai mari ca in prezent sunt mentinute pe termen mediu si lung.

Ca sa intelegem mai bine ce este cu 5G si cat de important este pentru noi si pentru toate domeniile va trebui sa ne gandim la telefonul smart din buzunarul nostru. Odata ce avem un smartphone 5G si o acoperire 5G totala la nivelul unui teritoriu, cu aceeasi parametri mentinuti la cote maxime peste tot, vom putea rezolva mai rapid sarcinile noastre. Filmele de pe Netflix se vor incarca foarte repede, vom primi instant orice notificari si vom avea si un browsing mult imbunatatit, indiferent de ce browser folosim.

Daca avem si ochelari cu realitate augmentata, realitate virtuala direct pe dispozitivele mobile, partea video va fi redata mult mai bine, fara intreruperi. Orasele smart vor fi din ce in ce mai multe pentru ca IoT va putea sa functioneze ireprosabil si va putea interconecta o multime de dispozitive smart utile intr-o comunitate.

Tot ce se va construi in viitorul apropiat pe partea de servicii va porni de la 5G. Ce inseamna asta? Mai multe servicii smart si o infrastructura bazata in intregime pe 5G si pe viteze de upload sau download foarte bune fata de cele oferite in prezent de 4G. Dronele utilizate la cautari sau la protectie impotriva inamicilor vor putea comunica la un moment dat wireless intre ele, nu conteaza cat de multe sunt, pe baza retelelor 5G ajunse la maturitate.

Fara 5G nu se va putea inova in viitor, industria vehiculelor autonome depinde deja de conexiuni puternice si stabile, pentru comunicarea dintre ele, pentru date in timp real legate de harti si de trafic. Fara lag, fara asteptare la incarcarea unor jocuri sau diverse platforme online de e-learning pe orice dispozitive, iata cum arata lumea viitorului bazat pe 5G ajuns la maturitate. Ne vom auzi si ne vom vedea la o calitate mult mai buna, vom comunica nelimitat unii cu altii si in timp real, fara sa mai asteptam o vreme pana cand „prindem semnal”.

Avantajele 5G

Rate de transfer de pana la 10Gbps sau mai mari, pentru o experienta mai buna a utilizatorilor in aplicatii si in comunicarea de zi cu zi, in online.

Rezolutii mai mari si banda larga bi-directionala pentru apeluri video sau gaming la nivel profesionist;

Conexiuni imediate in timpul apelurilor video, audio pe dispozitive compatibile 5G.

Conectivitate continuua, consistenta in jurul globului, uniforma si usor de obtinut oricand.

Posibilitatea adunarii tuturor retelelor pe o singura platforma.

5G pune la dispozitie o latenta de 10 ori mai mica, trafic la o capacitate de 100 de ori mai mare, densitatea conexiunii de pana la 10 ori mai mare, o eficienta a spectrului de trei ori mai eficienta, o eficienta a retelei de 100 de ori mai mare.

Dezavantajele 5G

Echipamentele 5G sunt inca scumpe, e nevoie de ingineri care stiu sa lucreze cu ele, sa le mentina, sa asigure mentenanta pentru retelele 5G.

Tehnologia 5G nu este inca in faza de maturitate, inca se dezvolta in acest domeniu.

Telefoanele mobile smart 5G sunt inca destul de scumpe si oamenii de rand nu le vor avea prea curand in folosire pentru viata de zi cu zi.

Inca mai sunt probleme de securitate, probleme ce tin de viata privata, 5G nu este inteles pe deplin de toata lumea.

In interior acoperirea 5G este de doi metri si in exterior este de 300 de metri, mai apar pierderi ale calitatii semnalului din multiple motive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *