Varianta Delta a noului coronavirus a devenit dominanta in multe tari dupa raspandirea sa cu o viteza ametitoare in ultimele luni. Noua varianta, denumita B.1.617.2, a fost detectata prima data in India, spre finele lui 2020, numele Delta l-a primit insa in mai 2021. Pe 7 mai 2021 a devenit o varianta asupra careia toata lumea medicala si stiintifica si-a indreptat atentia, asta pentru ca rata de transmisibilitate era uriasa, cel putin echivalenta cu rata observata la varianta B.1.1.7, varianta Alpha.
In multe rapoarte si studii care au aparut intre timp s-a pus problema eficientei vaccinurilor deja existente pe piata impotriva noii variante. Ar putea o a treia doza deja aprobata sa previna raspandirea si mai rapida a noii variante?
Raspandirea prea rapida a noii variante a SARS-CoV-2, varianta Delta, a readus masurile stricte in multe tari si restrictii. Studiile realizate au aratat ca in anumite situatii varianta Delta face inutila chiar si vaccinarea, pentru ca infectarile apar oricum si dupa vaccinare, rata de eficienta a vaccinurilor scade simtitor.
Deja se recomanda o a treia doza de vaccin mARN Pfizer-BioNTech, Moderna, la pacientii care au deja schema completa de vaccinare. Aceasta a treia doza ar fi importanta mai ales pentru cei care au sistem imunitar slabit, cu probleme, pentru cei care au trecut printr-un transplant, de exemplu.
Ca sa fie eficienta, a treia doza trebuie administrata la cel putin 28 de zile dupa a doua doza de vaccin. Important este ca a treia doza sa fie cu acelasi vaccin de la vaccinarile anterioare. Daca nu se stie ce tip de vaccin s-a primit la inceput orice fel de vaccin poate fi administrat la a treia doza, dintre cele sugerate de catre autoritati. Si cei care au sistem imunitar slabit in timp, dupa primirea celor doua doze anterioare.
Cu o asemenea raspandire a variantei Delta si cu infectari tot mai multe, cazuri grave ajunse in terapie intensiva, imunitatea de turma nu va mai avea cum sa fie atinsa prea curand. Deci stoparea pandemiei nu va fi in viitorul apropiat un vis implinit. Nici vaccinurile nu ajuta prea mult, in timp efectele lor scad, protectia nu mai e atat de buna, anticorpii mai dispar dupa opt luni de la finalizarea vaccinarii complete. A treia doza ar fi un pas firesc daca vrem sa tinem in frau raspandirea variantei Delta, dar nu avem cum sa oprim pandemia sau infectarile chiar si cu aceasta doza administrata.
Ce putem obtine sunt cazuri cat mai putine in timp si cu simptomatologie care nu necesita spitalizare, cu forme usoare manifestate la pacienti de toate varstele, peste care se poate trece si cu tratament administrat acasa.
Studiile clinice realizate deja de companii care dezvolta vaccinurile populare au aratat ca a treia doza de vaccin administrata poate fi eficienta in lupta cu noua varianta si cu SARS-CoV-2. S-a putut observa faptul ca pacientii intre 18-55 de ani care au primit dozele de test au avut de cinci ori mai multi anticorpi, iar cei cu varste cuprinse intre 65 si 85 de ani au avut de 11 ori mai multi anticorpi dupa a treia doza administrata. Deci eficienta celei de-a treia doze pare ca este destul de mare pentru categorii vulnerabile.
Pfizer se gandeste si la producerea unei a treia doze de vaccin „actualizata”, care sa targeteze doar varianta Delta sau alte variante cu rata de infectare puternica. Studiile clinice au inceput in august pentru a treia doza Pfizer, si Moderna a facut studiile sale si observatii pe marginea administrarii unei a treia doze in studii clinice. Sunt deja autorizate dozele cu numarul 3 de la Pfizer si Moderna si distributia, cel putin in SUA, dar doar pentru cei care au probleme cu sistemul imunitar si au un risc crescut de infectare rapida.
In Romania, vaccinarea cu a treia doza incepe in octombrie 2021, dar doar pentru persoanele imunodeprimate la inceput, dupa care vor urma mai tarziu si persoanele vulnerabile si restul populatiei.
In Israel se distribuie a treia doza de vaccin Pfizer, dar doar pentru indivizii peste 50 de ani, oameni care lucreaza in domeniul sanatatii, prizonieri, gardieni, oameni care se pot infecta rapid cu noul coronavirus, cei cu imunitate scazuta din diverse cauze.
Marea Britanie si-a propus vaccinare cu a treia doza in toamna lui 2022, a comandat deja doze in plus de vaccin.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a incercat si incearca sa previna obtinerea de doze multe pentru vaccinare doar de catre tarile cu o situatie economica buna si foarte buna, mereu in fata altor tari care nu au atat de multa putere financiara. Asa vor avea acces si tari ceva mai sarace, care au nevoie si mai mult de vaccin pentru populatia lor.