Cafeaua are doar avantaje pentru organismul nostru daca e consumata cu masura

Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi din lume. Fie ca o bei dimineata, imediat ce te trezesti sau dupa pranz, pentru a avea energie pentru restul zilei, cafeaua ramane una dintre cele mai bune surse de cafeina.

Pe langa gustul autentic si mirosul care te cucereste de la prima sorbitura, cafeaua are si numeroase avantaje pentru intreg organismul. Arabica sau Robusta, cafeaua sau cafelele baute in timpul zilei poate/pot ajuta corpul sa functioneze mai bine indiferent de contextul in care te afli.

Originara din Koffe, o regiune a Etiopiei, cafeaua a ajuns rapid in Egipt si Yemen, cultivandu-se la inceput in scopuri comerciale. Interesant este ca, printre primele utilizari ale cafelei au fost cele in scop alimentar. Cafeaua era aliment, se amesteca cu grasime animala si pasta respectiva se consuma doar de catre razboinici, inainte de luptele importante. Din anul 1000 cafeaua devine medicament, se fierbeau boabele si rezulta bautura qahwa. In Etiopia se obtinea si vin din cafea, boabele uscate erau fermentate.

In prezent, dupa secole de evolutie, cafeaua a ajuns sa fie consumata oriunde pe glob, sunt diverse sortimente prezente pe piata, lumea cumpara oricand cafea de oriunde, de pe strada, dintr-un magazin, de la un bar. Si e cafea de calitate, cele mai bune soiuri din lume ajung pe rafturile magazinelor, ai de unde cumpara delicioasa bautura amaruie, care iti transforma fiecare zi intr-una excelenta.

Beneficiile cafelei sunt nenumarate. Este printre cele mai studiate bauturi, oamenii de stiinta au ajuns la o multime de rezultate interesante legate de cafea si efectele sale asupra organismului nostru. Cateva dintre cele mai interesante avantaje pentru organism le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Nu e vorba despre energie, ci despre blocarea somnolentei. Multa lume gandeste in felul urmator: vreau mai multa energie pentru intreaga zi, beau o cafea, doua si voi ajunge la finele zilei fara sa simt oboseala. Oamenii de stiinta au descoperit insa altceva. Nu e vorba neaparat de energia pe care o avem de la cafea, s-ar putea sa ne confruntam cu un efect placebo, nici sa nu existe. Ce face cafeaua de fapt este sa blocheze somnolenta.

Blocarea unei chimicale din organism, de la nivelul creierului, care semnalizeaza mereu somnolenta poate fi raspunsul la energia pe care o simtim dupa orice cafea bauta in compania familiei sau a prietenilor. Asa se mascheaza practic oboseala si ai impresia gresita ca ai mai multa energie. Substanta chimica nu se mai ataseaza de receptorii din creier care te fac sa te simti somnoros, obosit.

Cantitatea de cafea bauta determina cat de mult dormi. In urma unui studiu amplu facut pe datele stranse dupa mai bine de 3.500 de nopti de somn s-a constatat in mod clar ca o cantitate mai mare de cafea determina un somn mai bun si mai lung. Daca cineva bea una-doua cesti de cafea va dormi sase ore si 45 de minute.

Cand ajungi sa consumi patru sau sase cesti de cafea vei dormi sase ore si 22 de minute. Cantitatea mai mare de cafea va imbunatati somnul si te va ajuta sa fii ceva mai odihnit cand dormi, dar vei dormi mai putin. Deci mai usor cu bautul de cafea pentru a putea dormi cat mai bine noaptea si a fi in forma a doua zi.

Cafeaua te face sa fii mai putin sensibil la durere. Intr-un studiu recent, 62 de adulti au fost rugati sa fie atenti la cata cafeina ajung sa bea timp de sapte zile. Dupa aceste zile au fost testati pentru a se vedea ce efecte apar atunci cand intervine presiunea si durerea si daca o cantitate mai mare de cafeina reusea sa schimbe ceva in datele colectate.

Durerea fizica nu mai era asa de puternic perceputa atunci cand erau baute mai multe cesti de cafea. Receptorii care sunt raspunzatori de perceptia durerii nu mai reusesc sa transmita semnale atat de puternice la nivelul creierului, de unde si raspunsul mai slab la durere.

Cafeaua iti poate imbunatati vederea. Te-ai tot obisnuit sa mananci morcovi ca sa ai vedere buna? De acum poti renunta foarte usor pentru ca ai un aliat de nadejde: cafeaua. Daca bei cafea pupila se va dilata usor si vei vedea ceva mai bine. Schimbarea e foarte subtila, nu o vei vedea in oglinda, dar vei constata ca reusesti sa vezi mai bine tot ce se afla in jurul tau. Desi s-ar putea sa nu simti vreo diferenta in primele zile, consumul regulat de cafea va avea cu siguranta cele mai bune efecte asupra unei vederi ceva mai slabe.

Cafeaua este excelenta pentru imbunatatirea libidoului. De ceva timp au fost numeroase studii care au dovedit in mod gresit ca libidoul este influentat in mod negativ de cafeaua consumata in timpul zilei. Vestea buna este ca aceasta influenta negativa e doar un mit. Cafeaua poate avea un anumit impact asupra zaharului din sange pentru cei care au deja diabet de tip 2, asupra secretiei hormonale de la nivelul glandei suprarenale, insa la adultii sanatosi nu s-a constatat nicio influenta.

Un studiu facut pe soarecii femela a dovedit in mod clar faptul ca un consum moderat de cafea poate imbunatati viata sexuala si libidoul, dorinta de a intretine relatii sexuale cu partenerul creste. Cafeina e un stimulant, deci data viitoare cand nu prea simtiti dorinta de a avea o noapte ceva mai activa in dormitor ar fi bine sa incercati inainte si o ceasca de cafea. Veti fi uimit de ce poate face cafeina pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *