Bullying-ul la locul de munca e o realitate pe care ar trebui sa invatam sa o recunostem si sa o sanctionam…

Am auzit deja discutandu-se despre bullying in scoli, in comunitati. Si se discuta destul de mult pe masura ce fenomenul ia amploare si afecteaza tot mai multi copii si tineri. Bullying-ul este asociat cu intimidarea, brutalizarea sau terorizarea, este un comportament ostil sau de excludere si de luare in deradere, ajungandu-se pana la umilire in public.

La baza acestui fenomen atat de raspandit este dorinta unei persoane sau unui grup de persoane de a castiga puterea si autoritatea. Bullying-ul apare din ce in ce mai frecvent si la locurile de munca si e foarte greu de observat si de controlat.

Bullying-ul e un fenomen care se repeta, are manifestari fizice, psihologice, produce mereu si daune emotionale. El poate lua forma unor cuvinte urate, unor actiuni violente, unei excluderi sociale. Victima actelor de bullying nu se poate apara, nu dispude de resurse sociale, psihologice, fizice. La bullying asista de regula spectatorii sau bystanders, implicati si ei in bullying indirect, sunt parte din actiune.

Insa nu doar in scoli avem bullying, ci si la locul de munca. Toate formele pe care le intalnim adesea in scoli si in comunitatile mai mici vor fi prezente si la locul de munca. Victima poate fi o persoana, dar fenomenul se poate extinde la un grup de persoane vulnerabile de la locul de munca. Exemple de bullying la locul de munca: glume cu tinta, explicatii incorecte, deadline-uri voit gresite, refuzul unor zile de concediu fara motiv, umiliri, abuz verbal, supraveghere excesiva, criticism dus la extrem. Criticismul si monitorizarea activitatii nu fac parte mereu din fenomenul de bullying la locul de munca-daca e vorba despre criticism constructiv si obiectiv, actiuni disciplinare legate de comportamentul la locul de munca, de performante nu putem sa discutam deloc de bullying la locul de munca.

Doar in SUA, peste 60 de milioane de oameni sunt afectati de fenomenul de bullying la locul de munca. Sunt legi care protejeaza angajatul doar daca e vorba de bullying fizic sau sunt targetate anumite grupuri vulnerabile, de pilda persoane cu vulnerabilitati. Dar cum bullying-ul este verbal sau psihologic s-ar putea ca fenomenul sa nu fie observat si raportat niciodata.

Cum iti dai seama daca a aparut bullying-ul la locul de munca? E foarte greu sa iti dai seama de bullying la locul de munca. E destul de subtil si ca sa il observi trebui sa te gandesti cum anume ar vedea altcineva ce se intampla.

Cele mai frecvente tipuri de bullying la locul de munca sunt bullying-ul verbal, barfe, umilire verbala, glume fara rost, abuzare verbal, intimidarea, amenintari, excluziune sociala, spionaj la locul de munca, nerespectatea spatiului privat. Mai putem avea bullying legat de performanta la munca, se da vina mereu fara rost pe cineva, se saboteaza munca respectivei persoane, se fura idei, nu se recunoaste performanta, retalierea e si ea parte din bullying-ul la locul de munca, mai ales cand se discuta deschis despre bullying. Bullying-ul institutional e cel mai periculos si apare cand un loc de munca accepta, permite, incurajeaza bullying-ul in randul angajatilor sai-se stabilesc obiective nerealiste, se obliga angajatii la munca peste program, ore suplimentare, se scot in fata si se arata cu degetul cei care nu tin ritmul cum ar trebui.

Mai nou, putem avea si bullying on-line la locul de munca, care este la fel de periculos ca un bullying „in persoana”. Practic stai in fata calculatorului si pe retele de socializare, pe grupuri de WhatsApp transformi viata unei persoane, angajat, sau unui grup de persoane intr-un cosmar fara niciun fel de regret.

Semnele clare ca exista bullying la locul de munca sunt usor de reperat. Prima data iti auzi numele strigat sau il vezi scris mai mereu in sistemul de mesaje interne, dupa asta esti izolat si ignorat, exclus din mai toate sarcinile importante. Nu mai esti atat de important si nu ti se mai acorda importanta, esti mustrat prea des si tot timpul e vina ta, esti amenintat mereu cu o concediere care te asteapta daca nu accepti in continuare situatia in care te afli. Nu iti mai reuseste nimic si ti se pun bete in roate, iti sunt date fel de fel de sarcini fara rost, pe care oricum nu poti sa le indeplinesti cum s-ar dori, apar si comportamente agresive.

Cum afecteaza bullying-ul la locul de munca individul, angajatul? Unii angajati sunt socati, sunt furiosi, stresati, frustrati, scade stima de sine, angajatul devine vulnerabil, isi pierde increderea in sine, apar insomniile, pierderea poftei de mancare, dureri de stomac, nervozitate, anxietate, dureri de cap, panica, tensiuni in familie, imposibilitatea concentrarii, productivitate scazuta si moralul e la pamant. Pana la urma angajatul isi poate da singur demisia cand nu mai rezista deloc in asemenea conditii.

Cum e afectat locul de munca in care exista bullying? Creste absenteismul, scade cifra de afaceri, creste stresul, cresc costurile cu recrutarea, cu gasirea de angajati noi, creste riscul incidentelor, scade motivarea si productivitatea, scade moralul angajatilor foarte mult, scade increderea angajatilor si imaginea companiei are de suferit, serviciile oferite clientilor sunt de slaba calitate, dinamica echipelor e sub asteptari, cooperarea intre angajati e slaba, efortul e redus, loialitatea fata de companie e aproape inexistenta daca apare bullying-ul la locul de munca.

Cine ajunge sa fie tinta bullying-ului la locul de munca si cine e cel care „se ocupa” de bullying? 70% din cei care se ocupa de bullying la locul de munca sunt barbati, restul sunt femei, ambele sexe vor targeta femeile in cele mai multe cazuri, sefii sau supervizorii vor fi tentati sa abuzeze de functia lor si asa se naste bullying-ul. Dar si colegii de munca pot sa fie cei care initiaza bullying-ul-grupurile protejate, vulnerabile de oameni sunt tinta frecventa a fenomenului de bullying la locul de munca.

Angajatii din alte departamente vor recurge la bullying prin e-mail si prin barfa, iar angajatii de la baza piramidei ii vor targeta pe cei care sunt peste ei. Tintele bullying-ului sunt oamenii draguti, care arata compasiune, care coopereaza, care sunt agreabili, care se lasa usor intimidati, sunt vulnerabili psihologic.

Ce ai de facut daca constati aparitia bullying-ului la locul de munca? Documenteaza-l, strange dovezi fizice, inregistrari, raporteaza cat de des poti orice fel de bullying si asteapta rezultatele, discuta cu departamentul Resurse Umane, cu sefii. Nu iti fie frica sa ii confrunti pe cei care se ocupa de bullying, fii politicos, calm, explica foarte clar care e problema. Cauta ajutor legal, sprijin din partea altor departamente, recomanda consiliere, schimba tot ce tine de politica interna si de comportamentul la locul de munca daca esti sef, manager de companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *