Multi oameni au “superputeri” de care nici macar nu sunt constienti…

Cand erai mic te uitai la filme si desene animate in care anumite personaje aveau superputeri si ti se parea ceva uau! Dar ai crescut si odata cu trecerea timpului au observat langa tine sau chiar la tine ca astfel de superputeri exista, insa nu sunt chiar ca in filme, desene animate. Superputerile despre care vom discuta mai jos fac parte din normalitate si e foarte usor sa te folosesti de ele daca le ai si tu.

Abilitatile deosebite ies mereu in evidenta. Da, nu sunt ele superputeri ca in filme si nu devii Superman peste noapte. Dar multe dintre aceste superputeri te pot ajuta in multe scenarii si iti pot fi arme foarte importante cand vrei sa iti depasesti statutul, sa ai o sansa in plus in viata. Nu e vorba de afectiuni sau de superputeri care te vor transforma si pe tine intr-un personaj recunoscut pe strada. Sunt doar niste abilitati foarte interesante, multe cu explicatii stiintifice solide in spate, intalnite mai des sau mai rar la oamenii de langa noi.

Memoria fotografica. Poate cunosti persoane care pot sa-si aminteasca o scena sau situatii in detaliu, indiferent cat de mult timp a trecut de cand s-au intamplat. Precizia si exactitatea detaliilor amintite este remarcabila, mai ales realismul explicatiilor e mereu unul sublim. De obicei copiii o experimenteaza la varste fragede. Pe masura ce imbatranim memoria fotografica „slabeste” si incet, incet, nu mai putem sa ne bazam deloc pe ea.

Cei care au respectiva memorie poti sa iti aminteasca si sa retina foarte bine fete si imagini, isi amintesc si disting usor din multime fete pe care le-au vazut chiar si o singura data. Interesant este ca oamenii pot sa isi aminteasca fetele cu o acuratete uimitoare. Si de multe ori aceasta „abilitate speciala” o avem si dupa o trauma la nivelul creierului sau dupa accident vascular cerebral. Daca stii sa te folosesti de memoria fotografica inveti mai usor, poti sa ajungi sa fii mai bun in ceea ce faci si sa ai de fiecare data cele mai bune rezultate mai ales in sarcinile ce tin de analiza si de atentie sporita la orice detalii vizuale.

Hipertimezia. Oamenii care au aceasta „problema” sau superputere isi amintesc aproape fiecare detaliu din toata viata lor. Inca din anii 1950 oamenii de stiinta au fost fascinati de aceasta conditie si au descoperit ca de vina pentru ea ar fi hipocampusul sau lobii temporali ai creierului. Hipertimezia se manifesta in practica printr-o tinere de minte extraordinara in privinta datelor, orelor, evenimentelor ce au avut loc la un moment dat in viata. Cel care se confrunta cu hipertimezia iti spune ce a mancat la cina intr-o zi anume, ce purta cineva la o petrecere care a avut loc acum trei ani si de care nici macar nu iti mai amintesti. E destul de stresant si de inspaimantator sa traiesti cu asa ceva, stiind si retinand atat de multe informatii, poate fi obositor la un moment dat.

Sinestezia. Nu e o afectiune, e o forma interesanta de perceptie senzoriala imbunatatita. E un termen-umbrela care ascunde in spatele sau foarte multe aspecte stiintifice. Cea mai comuna forma de sinestezie e cea in care litere si numere sunt asociate cu niste culori specifice. Unii oameni experimenteaza muzica si vad culori, texturi, forme. Literele, culorile, sunetele sunt texturi, temperaturi pentru cei care au sinestezie. Foarte interesant ca restul realitatii e exact ca la un om normal, doar parti, bucati din realitate sunt asociate in mod ciudat cu o cromatica anume, cu textura sau cu temperaturi uneori. In spate e si ceva creativitate si imaginatie, dar si o dezvoltare a creierului cu mult peste nivelul obisnuit pe care il intalnim la alti oameni obisnuiti.

Vedere perfecta subacvatica. Stii deja ca in momentul in care mergi la bazin sau intri in apa, la mare, nu ai cum sa vezi ca atunci cand te aflai pe uscat. Da, vezi, dar vezi foarte prost si nu te poti baza pe vederea ta sub apa, totul pare incetosat. In spatele vederi incetosate sub apa se afla un fenomen fizic normal: densitatea apei e similara cu densitatea testului care formeaza ochiul uman. Lumina ajunge la retina in mod diferit cand ochiul e in apa. Dar cei din tribul Moken, din Marea Andaman, de pe coasta Thailandei nu au nici cea mai mica problema de vedere. Mutatiile genetice au dus la schimbarea formei ochiului cand e in apa, de unde si vederea perfecta in apa-se micsoreaza pupilele, cristalinul isi schimba forma. Copiii din trib au acuitate vizuala mai mare de doua ori decat oricare al copil european.

Empatia. E si e o superputere si o abilitate deosebita pe care putini o avem. Empatii sunt cei care reusesc sa simta emotiile si sentimentele altor oameni, de unde si empatia si compasiunea. Simt ce simt si altii, ii ajuta pe altii si sunt alaturi de ei pentru ca sunt in stare sa isi dea seama ce e cu ei. Cei empatici citesc mintea omului din fata mai usor, dar acuratatea nu e asa de mare mereu, sunt de multe ori obositi si stresati pentru ca vor trai ce traiesc si cei din jur, esti mereu conectat la ce simt cei din fata ta, fara ca acestia sa spuna nimic, sa de niciun semn.

In creierul celor cu empatie dezvoltata exista neuroni oglinda care actioneaza ca niste mici GPS-uri emotionale-urmaresti mai usor expresii faciale si de decodezi imediat, limbajul trupului nu mai e un secret pentru ei. Diana, Printesa de Wales, a devenit celebra in toata lumea pentru empatia ei ciudata.

Memoria eidetica. Cei care au memorie eidetica isi amintesc cu acuratete maxima imagini si sunete chiar si cand au trecut ani buni de cand au vazut sau au auzit ceva. De exemplu, arati o fotografie de la mare, cu persoana cand era mica in fata unui castel de nisip si respectiva persoana incepe sa iti spuna ce mai era in jur, ce fel erau imbracati oamenii, ce spunea mama, tata, ce spunea vanzatorul de porumb, sunt aduse in discutie sunete de pescarusi si cate alte sunete. Zonele care raspund de vedere si de auz din creier sunt foarte dezvoltate la cei cu memorie eidetica, amintirea informatiilor e mai simpla pentru ca al lor creier reuseste sa stocheze si sa absoarba informatii noi si le pastreaza pentru a fi folosite mai tarziu. Nu e nevoie de niste stimuli care sa genereze amintirea, la memoria eidetica iti amintesti imediat orice fel de imagini, sunete.

Mentalism si iluzionism psihologic. Cei care pot citi mintea omului ii vor influenta pe cei din fata sa actioneze cum vor ei. Iluziile psihologice, sugestia, hipnoza, sunt folosite adesea si in lumea magiei ca sa poti sa obtii ce doresti de la cei din fata ta. Oamenii care pot citi mintea in afara spectacolelor de magie au abilitati deosebite, inteleg cum functioneaza creierul uman, pot sa manipuleze cum vor pe oricine. E un mare avantaj sa poti sa te folosesti de asa ceva mai ales daca lucrezi in vanzari sau daca vrei sa obtii rezultate foarte bune de la angajati, de la colaboratorii tai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *