Suntem deja familiarizati cu chatbot-urile, cu raspunsurile rapide venite de la chatboti la mai toate companiile importante, care ne ofera servicii diverse. Mai nou, intalnim chatboti si in cazul site-urilor de e-commerce, acolo unde acestia pot face recomandari bazate pe interactiunea directa in Chat. ChatGPT „ameninta” sa schimbe tot ce stiam despre chatboti si sa ne ajute intr-o si mai mare masura oricand avem nevoie de informatii.
Dar ce e un chatbot? Un chatbot este un soft automatizat sau semi-automatizat gandite pentru interactiunea simplificata intre client si companie. Raspunsurile sunt precise, vin rapid, iti ofera date importante despre ce anume cauti sau vrei sa stii.
Daca ne raportam la Inteligenta Artificiala putem vedea acesti chatboti ca o forma atipica ce poate sustine si desfasura conversatii prin metode de tip analiza, text. Cei mai multi chatboti trec testul Turing si imita foarte bine o conversatie cu un partener real.
Unele chatboturi au in spate sisteme sofisticate de procesare a limbajului natural, dar in formele lor simple aceste chatboturi scaneaza cuvinte cheie si ofera raspunsuri bazate pe modele de formulare existente in bazele de date la care au acces. In prezent, chatboturile se acceseaza prin asistentii virtuali cunoscuti, Alexa, Google Assistant, prin aplicatii de mesagerie si aplicatii individuale.
Prin 2021, Sam Altman, seful OpenAI, aducea in discutie, ca idee, un software care poate „gandi” si „invata” si care va putea sa ia locul unor oameni in companii pe viitor. Era un avertisment al unui tsunami tehnologic care urma. In noiembrie 2022, OpenAI lansa ChatGPT, un chatbot extrem de bine construit, cu acces gratuit la el, lansat ca prototip pe 30 noiembrie 2022. In doar cateva saptamani era folosit de zeci de mii de oameni, de pe tot globul, si dadea raspunsuri detaliate si articulate rapid si eficient. 100 milioane de utilizatori in doar doua luni si un pic de la lansare, asta e cifra la care trebuie sa ne gandim si sa incepem, probabil, sa ne temem… Nu se discuta despre acuratete faptica uniforma, dar acest mic neajuns se va corecta pe masura ce ChatGPT va deveni si mai bun la ceea ce face.
ChatGPT este un chatbot bazat pe AI si „invatat”, antrenat pe baza modelului GPT 3.5, Generative Pre-Trained Transformer, modelul proprietar OpenAI Generative Text Artificial Intelligence. De fiecare data cand astepti raspunsuri de la ChatGPT acesta se foloseste de tehnici tip machine-learning si NPL pentru a oferi raspunsuri care par venit de la un om ca tine.
Dexteritatea ChatGPT depinde de interactiunile bazate pe dialog. Nu doar ca primesti raspuns la toate intrebarile tale, dar ai si bucati de cod generate, poezie generata, scenarii, povesti, eseuri stiintifice. ChatGPT seamana cu motorul de cautare Google. Doar ca la Google se compara cuvintele cheie introduse, fraza in limbaj natura cu miliarde de pagini web indexate si se prezinta rezultate relevante, in mare parte linkuri.
De ce se teme Google si mai nou si Microsoft de ChatGPT? Pentru ca ChatGPT ofera raspunsuri care seamana cu unele venite de la experti, raspunsurile sunt in limbaj natural, structurate, au sens, precizia lor e mare, concizie e mare si ea. Poti sa generezi cod cu ChatGPT, nu doar sa il cauti si sa cauti erori. Primesti si explicatii, iti dai seama de ce a aparut eroarea, cum poti sa o eviti. Genial, nu? Oricand ChatGPT poate lua locul unui asistent virtual din prezent, care nu prea face o treaba atat de buna precum cea promisa de noul ChatGPT.
Dar ChatGPT nu cunoaste absolut tot, nu va avea raspunsuri la absolut toate intrebarile posibile din toate domeniile posibile. Modelul de „antrenament” e limitat la anul 2021, nu poate accesa Internetul, nu are cum sa compare o informatie cu alta atat de complet precum poate face motorul de cautare Google, nu prea sunt variatiuni in raspunsuri, totul devine monoton.
In prezent e gratuit acest chatbot, dar pe viitor va fi monetizat pentru ca ai costuri uriase cu generarea de continut si cu invatarea inteligentei artificiale-seful OpenAI a spus ca fiecare utilizare, generare de raspuns, text generat costa cam un cent.
Modulele GPT 3.5 sunt „antrenate” cu ajutorul unor date, informatii de pe internet, in timpul antrenamentelor s-au folosit supercomputere Azure AI, dar si o tehnica originala OpenAI Reinforcement Learning prin folosirea de feedback uman. Raspunsurile primite de la ChatGPT sunt contextuale, nu sunt generate ca in cazul Google, par artificiale, robotice. Inteligenta Artificiala din spatele ChatGPT raspunde rapid, respinge anumite intrebari, admite greseala, isi doreste sa fie eficienta, sa ajute. In cazul motorului de cautare Google, ai mai multe rezultate prezentate si tu decizi care informatie e relavanta si pe care o vei folosi ca sa iti generezi singur ce texte vrei, daca asta urmaresti.
Raspunsul direct la toate aceste amenintari a venit rapid de la Google. Se numeste BARD si e un motor de cautare controversat, ce functioneaza aproape ca ChatGPT. Doi ani, atat a avut nevoie Google sa ajunga la un astfel de motor de cautare cu inteligenta artificiala integrata.
BARD a fost construit pe LaMDA, modele de limbaj pentru aplicatii ce sustin dialogul. LaMDA poate imita vocea umana si sustine orice fel de conversatie. Momentan e in faza de testare, e pentru Google Search, urmeaza sa fie lansat si el in saptamanile ce urmeaza. Potrivit reprezentantilor Google, BARD e o combinatie interesanta intre cunostintele umane si puterea, inteligenta si creativitatea modelelor de limbaj. BARD nu are nevoie de prea multa putere de procesare si se va descurca bine cu raspunsurile la majoritatea intrebarilor adresate, isi ia informatiile de pe Internet, deci are acces la Internet. Si da, BARD va raspunde la orice fel de intrebare si nu va refuza sa afiseze raspunsuri, dar le va face cat mai „digerabile”
Microsoft a reactionat imediat in razboiul AI generat de aparitia ChatGPT si a anuntat recent adaugarea de instrumente conversationale AI in Bing, motorul sau de cautare, dar si in browserul Edge. Microsoft deja lucrase cu OpenAI la ChatGPT, o versiune imbunatatita a tehnologiei AI din spatele ChatGPT va fi integrata in Bing si Edge.
Deja Bing promite cautari rapide si raspunsuri detaliate, dar cu inteligenta artificiala integrata se pot rafina cautarile si se pot cere si mai multe detalii pentru si mai multa claritate si mai multe idei. Din Bing si cu ajutorul sau vei putea sa scrii un e-mail, sa generezi texte creative, sa te pregatesti pentru un interviu ca sa treci de procesul de recrutare pentru un nou loc de munca.
Si Edge Browser va putea rezuma rapoarte, va oferi informatii esentiale, va genera comparatii intre produse, companii, va compune orice fel de texte utile, va tine cont de ton, format, lungimea dorita.
Microsoft sustine OpenAI si a anuntat ca extinde accesul la ChatGPT. Serviciul Azure OpenAI lansat inca din 2021, va avea integrat ChatGPT. Azure OpenAI este pentru clientii de cloud computing care vor sa aplice modele de inteligenta artificiala lingvistica pentru generare de continut de marketing, rezumare bilete de service. Serviciul Azure OpenAI e motorul democratizarii inteligenti artificiale (AI) si angajamentul Microsoft vizavi de utilizatorii sai. Accesul la instrumente de scriere complexe, la software Ai text-imagine DALL-E 2 va fi de acum mult mai simplu.