Afacerile viitorului sunt unele creative si inovative

Uneori este mai bine sa te gandesti si la viitor, mai ales daca prezentul nu e prea spectaculos si contextul economic tinde sa devina din ce in ce mai complicat. Antreprenori din toata lumea se confrunta cu o criza fara precedent, afacerile clasice nu mai functioneaza deloc in noul context, cele care inca functioneaza nu se stie daca vor mai exista si maine.

O privire in viitor poate deschide calea catre inovatie si catre idei creative, pe care tot mai multi antreprenori le imbratiseaza si incearca sa le foloseasca in cele mai interesante moduri ca sa ajunga iarasi pe plus. Viitorul este al afacerilor care se pot integra in orice context, al afacerilor care dau dovada de flexibilitate si de foarte multe resurse, multe dintre ele diferite de cele obisnuite.

Daca va merge ceva in viitor va fi afacerea care nu se bazeaza doar pe angajati ca sa obtina un profit, care poate genera profit si valoare prin insasi existenta sa pe o piata intr-o continua schimbare. Afacerile viitorului sunt si cele care au nevoie de investitii minime si care pot oferi un randament maxim, chiar daca exista in conditii economice nu atat bune.

Ce afaceri vor merge in viitor si in care antreprenorul de astazi poate investi linistit?

1. Dispeceratul de taxi sau aplicatii pentru dispecerat. In loc de aplicatii terte e mai bine sa ai si un dispecerat fizic, care sa faca legatura rapid intre clienti si soferii licentiati. Spre deosebire de anii trecuti, cand nu prea aveam multe aplicatii pentru dispecerate, acum sunt si servicii premium pe care clientul le poate accesa si aplicatii foarte variate care permit conectarea rapida la dispecerat. Se pot comanda si urmari taxiurile, se comunica in timp real, se obtin informatii detaliate despre tarife si rutele posibile de urmat.

Foarte bine se poate investi intr-o aplicatie sau platforma complexa pentru serviciile de taximetrie, care va fi vanduta mai apoi catre dispeceratele care au nevoie de ea. Si nevoia e mare mai ales ca taxiurile sunt folosite zilnic de milioane de oameni din intreaga lume. Ambele idei, dispecerat si aplicatie dezvoltata pentru dispecerat pot functiona in paralel si pot aduce venituri destul de mari intr-un viitor destul de incert din punct de vedere economic.

2. Livrarile cu drone speciale pentru aceste servicii. Serviciile de curierat sunt bune, insa dronele le vor inlocui treptat. Deja Amazon are o drona care poate livra colete de 2.7 kg pe distante de cativa kilometri in doar 30 de minute. Serviciile de livrari cu drone vor fi la cautare peste tot, nu mai ai trafic, nu mai ai intarzieri, nu mai ai soferi care nu stiu cum sa isi programeze livrarile pentru a ajunge mereu la timp. Cumperi cateva drone sau iti construiesti singur dronele perfecte pentru afacerea ta, incerci sa gasesti cele mai bune tipuri de servicii premium pe care le poti oferi si afacerea viitorului va functiona perfect.

3. Home Sharing-ul. Din 2008 avem deja prima afacere de home sharing, Airbnb. A fost o afacere de succes care le aduce fondatorilor milioane de dolari anual. Din foarte multe puncte de vedere home sharing-ul este peste serviciile hoteliere. Costurile sunt mici, poti sa gasesti tot ce doresti in orase, ai foarte multe variante de inchiriere si ai si siguranta ceva mai mare. Daca nu prea stai pe acasa si esti mereu plecat ar fi si pacat sa nu ai o afacere cu home sharing. Mai cumperi si alte proprietati, le pregatesti de inchiriere si vei avea afacerea viitorului… la cheie.

4. Panourile solare. Sunt la mare cautare, afacerile bazate pe oferirea de solutii alternative de incalzire a locuintelor si de a asigurarea unei energii electrice ieftine aduc si profituri foarte mari pe orice piata. Da, e nevoie de logistica, e nevoie de echipe de oameni si de investitii in promovare si in echipamente moderne, insa bazele de clienti vor fi usor de facut de vreme ce tot mai multa lume trece pe eco si pe surse alternative de incalzire, de curent.

5. Nanotehnologia si sistemul de sanatate. Sistemele de sanatate clasice nu vor mai fi atat de eficiente in viitor, asa ca ai putea investi in nanotehnologie si in crearea de spatii unde clientii, pacientii sa poata fi tratati cu ajutorul tehnologiilor revolutionare. Micii „robotei” vor fi injectati in corpul uman si vor actiona asupra problemelor de sanatate din interior, fara medicamente, fara operatii complicate, fara efecte adverse. Watson, supercalculatorul de la IBM poate sa puna anumite diagnostice foarte rapid si cu o acuratete foarte mare. Inteligenta artificiala si nanotehnologia intr-un business al viitorului? Cu siguranta. Daca vrei sa investesti in ceva high-tech aceste doua lucruri sunt primele pe lista ta.

6. Inchirieri de roboti si reparatii. Stim deja ca sunt foarte multi roboti care isi fac treaba in fabrici si in uzine mari din toata lumea. In China vedem roboti peste tot, in scoli, in armata, in sistemul de sanatate si in diverse parti ale industriei producatoare de masini. Forta de munca umana va fi inlocuita de roboti care vor munci oricat, fara sa ceara salarii. Kengoro, un robot japonez care poate face cam tot ce ar oferi un muncitor angajatorului este cel mai bun exemplu in acest sens.

Cu toate ca precizia de operare e mare va fi nevoie mereu de un om care sa aiba grija sa repare erori sau sa reprogrameze roboti. Reparatiile robotice vor fi afaceri de succes in viitor, la fel si inchirierea de roboti foarte buni pentru diverse joburi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *