Condimentele dau gust si aromana preparatelor daca sunt folosite corect

Un preparat are un gust desavarsit doar daca stii cum sa il condimentezi si ce fel de ingrediente sa alegi pentru el. Cele mai bune arome si cele mai deosebite se obtin cu ajutorul condimentelor. Oricat de fad ar fi gustul unui fel de mancare, din momentul in care ai adaugat un mix potrivit de condimente si putina sare lucrurile s-au schimbat total.

Sa gasesti condimentele potrivite poate fi destul de dificil pentru cei aflati la inceput de drum in bucatarie. In comert sunt deja foarte multe variante de condimente pregatite pentru cele mai gustoase preparate, dar s-ar putea sa nu fie aproape de perfectiunea dorita, asa ca e bine sa le alegi singur in timp ce le testezi. In general, condimentele se folosesc pentru a da gust mancarii si pentru o aroma excelenta, pentru a defini o anumita cultura culinara, pentru multiplele beneficii pentru sanatate, pentru ca mancarea este mai apetisanta.

Nu e o reteta minune care iti spune cum sa folosesti corect condimentele, totul se bazeaza pe incercare si esec, pe teste si pe gustat cat mai multe preparate cu diverse tipuri de condimente. Exista totusi cateva reguli pentru a nu gresi cand utilizezi condimentele si a nu ajunge la feluri de mancare pe care sa nu le poti servi invitatilor.

Descopera fiecare condiment in parte si afla cat mai multe informatii despre el. In lume sunt sute de codnimente, ele vin sub diverse forme, sunt mai scumpe sau mai ieftine, au arome foarte puternice si mirosuri interesante. Nu ai cum sa folosesti corect condimentele daca nu lucrezi cu ele, daca nu le folosesti zi de zi. Intuitia te va ajuta sa alegi condimentele corecte pentru peraparate, la fel si mirosul. Unele condimente schimba culoarea preparatelor, altele adauga doar miros, altele gust si miros. Este important sa citesti tot ce poti despre condimente ca sa stii dinainte ce fel se comporta odata ce sunt puse in fel de fel de preparate.

Anticipeaza schimbarile de forma. Foarte multe condimente isi schimba proprietatile si forma in functie de modalitatea de gatire. Prin coacere, fierbere, poate posare, prajire, gatire la abur fiecare condiment reactioneaza diferit si isi poate schimba usor si forma. Aici e foarte important sa stim tot ce putem iarasi despre forma condimentelor si despre variatiunile acesteia. Putem sa folosim condimentele dorite in afara gatitului si sa le supunem unor tratamente termice, sa avem aceleasi metode de gatire pentru a vedea „pe viu” ce se intampla cu ele. Asa nu gresim cand le adaugam in mancare si stim la ce sa ne asteptam.

Combinatiile sunt cheia succesului cand adaugi condimente in mancare. Gustul condimentelor este foarte diferit, unele pot fi dulci, altele sunt amare, sarate, altele nu au niciun gust atunci cand nu sunt puse in mancare. De exemplu, condimentele „dulci”, scortisoara sau cardamonul, vor adauga si mai multa ducleata preparatelor si vor lasa o aroma fina. Condimentele iuti, chilli, piper vor face ca felul de mancare servit sa fie foarte iute, foarte greu de suportat daca nu esti obisnuit cu mancarea de acest tip. Condimentele foarte picante, coriandrul, de pilda, ajuta mult pe pastea de gust, preparatele vor avea un gust deosebit cu siguranta. O combinatie intre mai multe tipuri de condimente, in cantitati mici, e perfecta.

Mai putin inseamna mai mult cand gatesti cu diverse condimente. Ideea este sa nu exageram cu fiecare condiment in parte pentru a nu acoperi gustul mancarurilor gatite. Se va incepe cu doar o jumatate de lingurita de condiment si se va creste cantitatea doar daca e nevoie, spre finalul gatitului. Multe condimente sunt foarte puternice, asa ca daca gresesti cantitatile s-ar putea sa ai o mancare pe care o vei arunca imediat ce o gusti. Citeste cu atentie si retetele si respecta intocmai gramajele de condimente recomandate, daca exista.

Nu te teme sa experimentezi. Nu e vreo reteta de mix pe care sa o urmaresti intocmai cand gatesti. Acasa poti sa experimentezi cum doresti, sa incerci combinatii care ti se par tie interesante si care au un gust bun, dau un gust bun mancarurilor, au arome deosebite. Nu te limita doar la condimentele clasice, foloseste cat mai multe si incearca sa vezi ce efecte au diverse combinatii. Cand stii deja ce combinatii sunt mai bune si poti sa le folosesti corect poti sa iti faci propriile mixuri pentru a putea sa le ai la indemana de fiecare data cand vrei sa incerci ceva nou in bucatarie. Curaj, rabdare si vei avea cele mai tari mixuri de condimente pe care le-ai gustat vreodata, fara sa ai nevoie de cele din magazin, de multe ori pline de sare si de condimente care nu au un gust asa de bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *