O locuinta obisnuita se transforma in Smart Home cu gadgeturile potrivite

Sa ai o casa astazi, echipata cu tot ce iti trebuie, cat mai spatioasa si mai confortabila, este un lucru obisnuiti la care poti sa speri. Insa omul modern isi doreste mai mult de atat si incearca sa isi eficientizeze casa, apartamentul, locuinta si sa o faca mai sigura si mai usor de utilizat in orice context.

O metoda simpla de a avea o casa in care vei putea face orice iti doresti la o apasare de buton este transformarea ei intr-o locuinta smart. Conceptul de Smart Home este din ce in ce mai popular peste tot in lume, Internet Of Things si tot ce presupune aceasta notiune a ajutat enorm la simplificarea manierei in care o locuinta obisnuita devine una smart. Practic ajungi sa ai o casa smart prin conectivitate directa la Internet, prin conexiuni intre diverse dispozitive si gadgeturi via WiFi. Daca in trecut era cam greu sa ai acasa Internet Of Things pus in aplicare, astazi cam toate brandurile au si tehnologia necesara pentru a face posibila ideea de Smart Home. Tablete, telefoane smart, asistenti virtuali, inteligenta artificiala au grabit procesul de metamorfoza a locuintelor care nu ies cu nimic in evidenta in locuinte smart din toate punctele de vedere.

O locuinta smart poate fi obtinuta usor cu aplicatii, asistenti smart, gadgeturi care au conectivitate buna si comunica intre ele via Bluetooth sau WiFi. Ai multe aplicatii pentru toate telefoanele care pot controla fara probleme cam tot ce vinde un brand mare, de exemplu Google Home, sunt asistenti virtuali precum Siri sau Alexa, Google Assistant, care permit controlul de la distanta al tuturor dispozitivelor conectate in acelasi timp la un hub pentru Smart Home. Si pe telefon ai inteligenta artificiala, ai asistenti virtuali care pot detecta imediat conexiuni cu alte dispozitive smart si iti permit sa le controlezi foarte usor.

Au aparut multe aplicatii care duc mai departe ideea de Smart Home si care permit automatizarea. Practic aplicatii si dispozitive comunica intre ele cand au nevoie fara a fi nevoie de interventia omului. Aplicatiile pot porni aerul conditionat cand esti la cativa metri de casa, pot porni filtrul de cafea si luminile din bucatarie odata ce a sunat alarma de la telefon. Si daca nu este suficient sa ai aplicatii multiple sunt pe piata si difuzoare smart cu asistenti virtuali incorporati, de la Google, de la Apple, cu Alexa, comenzile vocale sunt foarte simple si legatura cu dispozitivele se va efectua imediat si comenzile vor avea finalitatea dorita.

In locuintele smart cam totul este… smart. Frigidere, cuptoare, aragaz, masini de spalat, cuptoare cu microunde, in fiecare dispozitiv si aparat electrocasnic gasim tehnologii smart care ne permit sa le interconectam si sa le putem controla de pe telefon sau direct cu vocea, prin intermediul asistentilor virtuali.

Desi pare totul atat de simplu, ai nevoie si de securitate. La inceput trebuie sa avem retele WiFi securizate, mai ales daca avem multe dispozitive pe aceeasi retea si chiar sisteme de securitate.

Dupa ce ai WiFi-ul securizat si suficient de puternic pentru a suporta toate dispozitivele si a le asigura o comunicare excelenta poti sa te decizia asupra unor aplicatii sau unor platforme pentru Smart Home. E bine sa incepem cu doua trei gadgeturi pentru casa smart, sa ne familiarizam cu ele, dupa care sa continuam cu altele care sa le completeze pe cele deja existente.

Ce ai putea pune intr-o locuinta obisnuita ca sa o faci smart?

Becuri inteligente. Le poti controla luminozitatea, culorile, temperatura culorii, le poti aprinde si stinge cu ajutorul comenzilor vocale sau senzorilor integrati de miscare sau acustici. Daca vrei ceva mai simplu cumperi intrerupatoare smart pentru a controla toate becurile deja existente in casa.

Termostate. Sunt bune pentru a stabili un anumit nivel de caldura dat de centrala pe ore, cand esti plecat, cand mai ai putin si vii acasa. Cu senzori multipli montati in diverse camere poti sa ai temperatura diferita in cate camere vrei.

Incuietori smart si sonerii, camere. Inchizi usa cu telefonul, le dai acces temperor unor anumiti membri ai familiei, o deschizi si o inchizi fara sa o atingi, doar cu ajutorul senzorilor deja montati. Soneriile care contin camere iti arata cine este la usa, detecteaza toate miscarile cu ajutorul senzorilor foarte fini, trimit alerte cand nu esti acasa, salveaza inregistrarile in Cloud.

Sisteme de securitate. Senzori de miscare interior si exterior, camere fara fire, kit-uri complete de monitorizare a locuintei si de asigurare a unui perimetru sigur de n metri, kilometri. Sistemele de securitate pot fi supravegheate de pe telefoane, calculatoare, sau se poate lasa supravegherea in sarcina firmelor specializate, pentru interventii rapide.

Televizoare si telecomenzi. Nu mai folosesti telecomanda clasica, ai deja totul pe telefon, ai difuzoare care se conecteaza la televizor si comanzi vocal tot ce vrei sa faci pe ele, ai televizoare smart care se conecteaza la alte dispozitive si pot sa reduca din puterea becurilor cand vrei sa te uiti la film fara ca tu sa faci nimic.

La toate acestea se adauga si sisteme de udat gradina smart, de exemplu, jaluzele smart, aspiratoare-robot smart, care nu au nevoie de interventia ta, fel de fel de gadgeturi si electrocasnice mici pentru bucatarie, prize smart. Sunt foarte multe dispozitive smart pentru un Smart Home ca la carte, trebuie doar sa te decizi cum vrei sa arate locuinta ta smart.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *