Toamna e momentul perfect pentru a ne face provizii pentru iarna. Pe langa cumparaturile specifice, de sezon, de la cartofi sau legume pentru congelator la diverse radacinoase utile pe timp de iarna, cand nu prea le gasim, ne gandim si la muraturi. Muraturile sunt minunate la orice masa, sunt simplu de facut, dau savoare si aduc un plus de gust oricarui preparat cu putina carne sau chiar cu legume diverse.
Suntem obisnuiti deja cu celebrii gogosari in otet, cu borcanele pline de castraveti murati, cu muraturile clasice, cu mixurile de legume la borcan, murate si ele, cu o conopida murata sau chiar cu pepene murat si cu rosii murate. Insa in afara de retetele clasice de muraturi au mai aparut si o multime de ingrediente pe care le putem mura pentru o masa ceva mai deosebita si un gust unic oferit preparatelor de cinci stele.
Murarea este cea mai veche forma de conservare a legumelor sau chiar a fructelor. Tehnica de murare este simpla: scufundam ceea ce vrem sa muram in otet sau apa cu otet in diverse cantitati, ori pregatim saramura, apa cu sare si alte condimente. Asa le protejam de bacteriile care le-ar putea strica si altera si putem consuma oricand vrem, chiar si dupa cateva luni de la murare.
Te costa putin sa iti pui la murat tot ce doresti, muraturile sunt bune si pentru organism, pentru sanatate. Plus ca ai un gust deosebit si te bucuri de cele mai bune garnituri si salate la orice fel de masa. Diferenta dintre murarea in solutie cu otet si murarea in saramura este una simpla. Cand ai otet stii ca nu ai bacterii care se formeaza si produsele murate tin mai mult, aciditatea solutiei e foarte mare. La saramura se incurajeaza fermentatia controlata si gustul poate fi diferit fata de cel de la o leguma conservata in solutie cu otet. Sigur va fi mai sarat?.
Varza, sfecla, gogosarii, conopida, castravetii, muraturile, rosiile, pepenii, chiar si morcovul sau telina, diverse fructe pe care le cunoastem, toate pot ajunge in borcanele de muraturi pentru iarna. Gospodinele pricepute fac diverse combinatii si adauga si alte tipuri de ingrediente pentru a da gust banalelor gogonele sau verzei pe care o tot folosim de ani buni pentru sarmalute sau o mancare gustoasa cu varza murata.
In multe parti ale lumii oamenii care s-au plictisit de muraturile clasice au incercat sa inoveze cat au putut de mult la capitolul murare si ingrediente pe care le vedem in conservele cu muraturi. La unele ingrediente te-ai fi asteptat intr-un fel, la altele nu te astepti cu siguranta, mai ales daca ai fost obisnuit toata viata cu borcanul sau bidonul mare plin cu muraturi de la bunica, de la parinti. Ce se mai poate mura pentru o masa ca la marile restaurante chiar si la tine acasa?
Lamai. Nu se mai foloseste otetul din motive lesne de inteles, dar se foloseste sarea. Lamaile conservate sau „murate” cu ajutorul sarii sunt de gasit mai ales in Africa de Nord si in bucataria indiana. Se pot pune si lamai verzi, portocale, se foloseste doar sare de mare, nu de masa, pentru un gust autentic si cat mai bun. Lamaile murate merg bine cu orez sau couscous si vor da o savoare deosebita unei tocanite de pui cu legume multe.
Tofu. „Murarea” branzei tofu, obtinuta din soia, este specifica Asiei. In bucataria asiatica avem diverse retete de tofu fermentat, prin murare. Retetele sunt simple, se adauga si diverse condimente dupa care tofu se pune intr-un tifon, ca sa se marineze.
Se obtine un fel de pasta sarata si cu gust de branza, tartinabila, usor de servit la orice fel de masa traditionala. Tofu murat este o delicatesa in Japonia, de exemplu, si e foarte usor sa obtii un tofu excelent, cu un gust pe care nu l-ai mai intalnit nicaieri.
Mere. Multa lume nici nu se gandeste sa mureze fructe, insa niste mere murate sunt excelente cu o carne de porc sau cu un sandvis cu branza si sunca. Inainte de murare merele trebuie intepate cu o furculita pentru a putea sa se mureze cat mai bine prin coaja pana la miez.
Solutia de murat merele e cea clasica, cu sare si otet, ceva condimente, apa. Gustul obtinut si textura cremoasa a miezului marului murat nu se compara cu nimic si vor insoti de minune orice preparat de sezon.
Mango. Si mango se poate mura foarte bine, e dulce, e ceva altfel si va putea sa fie pus alaturi de orice fel de preparat cu o carne mai grasa. Bucataria indiana foloseste foarte mult mango murat si e foarte bun chiar si ca un aperitiv pe o bucata de paine traditionala.
Se curata mango la inceput, se taie bucati. Se pregateste siropul special in care se va mura apoi, cu otet cu apa, cu zahar, cu sare, toate puse in oala si date in fiert. Se toarna siropul rezultat peste bucatile de mango. Se lasa la rece cateva ore sau mai mult, in functie de cum dorim sa fie gustul acestui mango murat.
Dovleac. Dureaza vreo doua saptamani sa ai gata dovlecii murati, asa ca ii vei avea gata de servire pana la Craciun sau in timpul sarbatorilor de iarna. Dovleacul murat are un gust dulce si amar, textura e in mare parte crocanta, dar poate fi si foarte moale, depinde de timpul de murare. Ca sa obtii un dovleac murat va trebui sa il cureti bine de placenta si de seminte, sa il cureti de coaja.
Dupa ce ai terminat cu tot curatatul il tai bucati mai micute. Ai nevoie de otet, apa, zahar, niste scortisoara, gimbir, zeama de la o lamaie. Se fierbe si dovleacul pana cand se inmoaie putin si e fiert destul de bine. Solutia fiarta si ea cu otet, apa, zahar si restul ingredientelor se toarna in borcane, peste bucatile de dovleac. La final se sigileaza rapid si se pune la pastrare, spre murare.
Porumb. Se mureaza in solutie cu otet, e foarte gustos si poate sta alaturi de retete delicioase cu o carne de porc frageda sau cu diverse legume. Porumbul trebuie curatat de pe stiulete cat e proaspat si se acopera imediat cu o solutie cu otet si ceva sare neiodata, putin zahar, dupa ce aceasta a fiert in prealabil, pentru a ramane crocant. E ceva ce nu ai mai mancat si e deosebit de bun, nu se compara cu muraturile clasice, e altceva.