educatie scoala online
Educatia trece prin schimbari majore si va avea nevoie de online

Pandemia a dus la schimbari in sectoare in care lucrurile mergeau foarte bine pana la inceput de 2020. Educatia a fost grav afectata de COVID-19, dar sistemele de invatamant au inceput sa se adapteze si sa tinda spre modificari de fond.

De mai bine de sapte, opt luni intreaga planeta este ingenuncheata de COVID-19. Sunt tari in care numarul cazurilor noi continua sa fie urias, sunt tari care au reusit sa castige lupta cu noul coronavirus si zone in care acesta inca este la inceput ca raspandire.

Pandemia de COVID-19 a afectat multiple sectoare de activitate si sisteme, dar cel mai tare pare sa fi afectat sistemul de invatamant din fiecare tara. Educatia e importanta pentru orice natiune, fara educatie si un sistem sanatos de educatie nu ai cum sa reusesti sa obtii oameni care se pot descurca in viata de adult. Pana in septembrie, octombrie 2019 sistemele de educatie din toata lumea functionau normal, copiii mergeau la scoala, profesorii ii intalneau in fiecare zi si le predau lectiile atat de interesante si utile.

De la inceputul lui 2020 insa, din ianuarie, februarie, cand numarul de cazuri de infectare a crescut totul s-a schimbat. Incepand cu martie pandemia declarata a dat peste cap toate sistemele de educatie si a fortat elevi si profesori sa isi modifice complet modul de interactiune. Scoala on-line a luat locul scolii clasice, cu prezenta la ore, scolile sunt inchise rand pe rand peste tot, si inca raman inchise si la ora actuala. De la predarea de la catedra, cadrele didactice au trecut la predarea in medii virtuale, pe Zoom, Skype, fiecare dupa posibilitati.

Calitatea actului educational a scazut si s-a vazut si in rezultatele copiilor si in notele obtinute in scoala on-line. Pregatirea inexistenta pentru scoala on-line pe care profesorii mai in varsta nu o au, lipsa echipamentelor performante si a accesului la internet, iata doar cateva motive pentru care, cel putin la inceput, scoala on-line a fost un obstacol greu de depasit pentru multi.

Totusi, aceste modificari de paradigma in educatie au condus si la schimbari pe care le vom vedea mai bine conturate in viitor.

1. Educatia si modificarile fortate ar putea duce la inovatii remarcabile. Au inceput deja cercetari in toata lumea si discutii pentru gasirea unor metode inovative de predare si de integrare, adaptare a materiei scolare in sisteme online bazate pe tehnologii moderne. Tonul l-a dat Hong Kong, care a inceput scoala de acasa in februarie cu aplicatii interactive. China a venit cu ideea unor lectii interactive si materiale televizate prin intermediul marilor retele de televiziune. In Nigeria, la o scoala unde se foloseau tool-uri de invatare online fara sincronizare, se citea un material de pe Google Classroom, a aparut un tutorial face-to-face video, pentru o sincronizare perfecta in timpul cititului si explicatii in timp real. Ajuta enorm la inovatie si tehnologia 5G, ca baza a dezvoltarii de sisteme si plaforme, aplicatii online.

2. Parteneriatul public-privat ar putea fi si mai important. In China deja s-au luat masuri pentru dezvoltarea unor sisteme de invatare online cloud-based si a unor platforme de broadcasting moderne pentru imbunatatirea infrastructurii educationale. Hong Kong este cu un pas mare inaintea tuturor si are deja peste 60 de organizatii educationale, editori si institutii media, profesionisti care ofera peste 900 de materiale educative in toate formele posibile. Parteneriatul public-privat este foarte important in aceste vremuri, mai ales ca multe resurse se afla in privat si nu au cum sa ajunga in atentia celor care au nevoie de ele fara implicarea sectorului public.

3. Accesul la tehnologiile digitale s-ar putea sa fie mai important ca oricand. Calitatea invatamantului din pandemie si post-pandemie va depinde de calitatea accesului la digital. Mai mult de 60% din populatie este deja in online. Chiar daca nu avem acces la platforme complicate si foarte moderne, cum se intampla in Hong Kong, in multe tari mai putin dezvoltate si aplicatiile de mesagerie sau unele mai simple sunt de un real folos si ele tin tot de digitalizare.

Costul accesului la digital va scadea si calitatea accesului va creste in toate tarile pe masura ce pandemia va evolua intr-o directie greu de prevazut acum.

Aceasta diviziune digitala va fi si mai larga si va afecta sisteme de invatamant care nu sunt pregatite sa treaca rapid la online dintr-un offline destul de complicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *