Ceasul nu mai este de multa vreme doar un simplu accesoriu care afiseaza ora si data. Dincolo de functiile sale de baza, ceasul a devenit un adevarat centru de date, daca ne gandim la ceasurile smart. E un calculator la mana, poti face cu el aproape orice, ai si control direct pentru multe aplicatii pe care inainte le aveai doar pe mobil.
Insa dincolo de toate aceste functii, ceasurile moderne mecanice sau automate uimesc in continuare prin inovatie si design si reusesc sa se mentina in topul vanzarilor, asta desi piata de ceasuri smart este mai puternica si mai bine ancorata in realitatea din 2021…
Ce cauti la un ceas cand vrei sa il schimbi pe cel vechi? Daca nu vrei neaparat un ceas smart si vrei unul obisnuit, dar cu un design aparte si cu un aspect estetic pe care nu il poate intrece niciu producator de ceasuri smart, marii producatori de ceasuri sunt deja pregatiti sa iti ofere alternative. De la ceasuri cu bijuterii, cu bratari de aur, cu un cadran decorat cu fel de fel de pietricele foarte scumpe, pana la limbi de afisare a orei si a minutelor din aur sau din alte materiale, interior mai sofisticat decat orice fel de mecanism de ceas cunoscut pana acum. Cu asta se lauda cei mai buni si mai cautati producatori de ceasuri in 2021.
Insa ca sa vinzi un ceas e nevoie de mai mult. Un mecanism care merge… ceas, un cadran maij special si poate o curea altfel nu iti garanteaza si un public tina dornic sa cumpere noile tale ceasuri. Asa ca producatorii s-au apucat de treaba si au gandit cele mai ciudate si mai inovative tipuri de ceasuri. Cateva dintre ele le veti descoperi in randurile ce urmeaza.
Roger Dubuis Excalibur. Asa se numeste ceasul de 270.000 de dolari inspirat din celebra poveste a Regelui Arthus. Ceasul face parte din colectia Excalibur, editia limitata are 28 de ore si o carcasa din aur roz. Masa Rotunta facuta special pentru Regele Henry VIII din castelul Winchester este prezenta pe cadranul ceasului. Cifrele pana la 12 sunt reprezentate de nise cavaleri din aur, fiecare fiind gravat manual. Juramantul cavalerilor Mesei Rotunde este gravat pe spatele ceasului, in vreme ce in centrul ceasului se afla insusi stema Regelui Arthur.
Dragon Gate Legend. Este un ceas minunat de 130.000 de dolari si e creatia unei companii elvetiene, cum alfel. Cel mai frumos ceas gravat din lume are cadranul spune povestea unui crap care a urcat muntii in incercarea de a ajunge in varf. Si a inotat, si a tot inotat pana cand a ajuns unde si-a dorit, fara sa tina cont de obstacolele din calea sa. Cand crapul a ajung pana la urca in varful muntelui a descoperit Poarta Dragonului si a sarit transformandu-se in dragon. Toata povestea este transpusa foarte interesant la nivel de design, ceasul poate functiona pana la opt zile fara sa aiba nevoie sa fie intors.
O dorinta si un ceas pictat manual plin de poezie. 390.000 de dolari si un ceas pe care doar romanticii adevarati il vor cumpara. Pe cadran e un tanar care sta in Catedrala Notre Dame de Paris intr-o noapte instelata. In background zarim Turnul Eiffel. Cand porneste mecanismul o stea stralucitoare apare. Cu fiecare minut steaua aduce tanarul mai aproape de Turnul Eiffel. Acolo, cum era si firesc, asteapta iubita sa. Carcasa e din aur, iar spatele e din safir. Toate detaliile au fost realizate manual.
Avem si o versiune feminina a ceasului, unde pe cadran vedem o fata are sta pe Turnul Eiffel. In background aceeasi Catedrala cu tot cu geamurile din sticla. Mecanismul e la fel, tinerii asteapta pana se vad. Hand-Painted Poetic Wish, cum se numeste ceasul in varianta originala, are o figurina care se misca linear si asa vezi ora, steaua sau zmeul, in cazul variantei feminine va indica minutele.
Ceasul matematicienilor. Da, costa doar 49.95 dolari, e destul de ieftin fata de ce am vazut pana acum. Dar vine cu ceva deosebit. Ca sa ajungi sa iti dai seama care e ora indicata ai de trecut un adevarat test matematic. Nu te astepta sa vezi cifrele de la 1 la 12 afisate pur si simplu. Ai formule, ai foarte multe ecuatii si trebuie sa te gandesti bine inainte sa raspunzi la intrebarea „Cat e ceasul?”. Ceasul nu e pentru oricine, e doar pentru cei care nu sunt straini de matematica si care inteleg foarte bine toate „hieroglifele” care apar pe cadran. Si e ceva bataie de cap pana sa descoperi toate cifrele si sa poti sa iti dai seama cat e ora cu adevarat…
Midnight Planetarium. E un ceas de nu mai putin de 245.000 de dolari. Ceasul e deosebit, e unicat si iti permite sa urmaresti in timp real miscarea a sase planete uriase din sistemul nostru solar. Fiecare planeta are si piatra sa pretioasa. Pamantul e turcoaz, Mercur e serpentin, Venus e cloromelanita, Marte e jasp rosu, Jupiter e agat albastru, Saturn e lavulit. Nu aveam Uranus si Neptun. De ce? Pentru ca o miscare de revolutie pentru Uranus dureaza 85 de ani, iar pentru Neptun vreo 164 de ani. Trei ani si peste 396 de parti micute, de atat au avut nevoie creatorii ceasului ca sa obtina aceasta bijuterie exceptionala.