Daca adultii stiu deja cum sa faca fata schimbarilor generate de pandemia de COVID-19 si s-au adaptat rapid situatiei din prezent, nu acelasi lucru il putem afirma si despre copii. Micutii s-au trezit peste noapte intr-o lume complet schimbata, nu au inteles la inceput prea multe si au fost nevoiti sa faca eforturi uriase sa se adapteze transformarilor majore din jurul lor. Desi capacitatea lor de adaptare la situatii noi e foarte mare si invata din mers orice, parintii ar trebui sa fie mereu langa ei si sa ii ajute sa treaca peste aceasta perioada deosebita…
In pandemie copiii au fost cei mai afectati de schimbarile impuse de noul coronavirus si de infectarile cu SARS-CoV-2. Nu au mai socializat, nu au mai mers la scoala, nu au mai putut iesi afara cu zilele, saptamanile. Impactul restrictiilor generate de pandemie asupra copiilor a fost unul major. Si vestea proasta este ca pandemia nu s-a terminat si schimbari majore vor tot aparea.
In aceasta lupta cu schimbarea parintii sunt singurii care ii pot ajuta pe micuti sa depaseasca cu bine noua realitate in care sunt fortati sa traiasca. Ce poti face tu pentru copii?
Controleaza-ti reactiile si incearca sa fii un model pentru ei. Copiii vor reactiona imediat la orice schimbari de comportament ale parintilor, asa ca ar fi bine sa iti controlezi reactiile, sa fii calm si sa ii incurajezi mereu. Fii atent la tot ce tine de comportamentul tau si de emotiile tale si incearca sa ai raspunsuri cat mai normale indiferent de context si de informatiile la care ai acces.
Ai grija cum discuti despre COVID-19. In functie de modul in care abordezi tematica legata de COVID-19 vei avea un copil care se teme mai mult sau mai putin de noul coronavirus si de toate schimbarile aduse de acesta. Reaminteste-i copilului ca familia este sanatoasa, ca parintii vor face orice le sta in putinta sa protejeze familia si toata lumea sa fie ferita de infectari. Incurajeaza copiii sa isi exprime sentimentele, sa deseneze, sa vorbeasca si explica-le in termeni simpli ca totul va fi in regula, incurajeaza-i.
Explica in mod corect distantarea sociala. Distantarea sociala este necesara, inclusiv la scoala, pentru a evita infectarile. Cei mici nu vor intelege la inceput de ce nu trebuie sa se mai apropie atat de mult de prieteni, de colegi, dar daca vor primi explicatii si exemplificari din partea parintilor si vor respecta distantarea sociala o perioada vor putea reveni la distantarea normala cat mai curand. Distantarea sociala este extrem de importanta in comunitati mari, cum sunt scolile, asa ca va trebui sa exersati cu ei si sa le reamintiti zi de zi cum se face in mod corect, ce nu au voie sa faca, mai ales daca merg si la scoala. Poti folosi animalute, jucarii ca sa le arati concret cum arata distantarea sociala, pentru ca termenul va fi destul de complex si de vag pentru ei in lipsa unor demonstratii practice.
Stabileste si incearca sa mentii o anumita rutina. Daca ai un program regulat pentru copii vei reusi sa mentii calmul si sa ii ajuti sa treaca mai usor peste aceasta perioada dificila din viata lor. Copiii trebuie sa se simta in siguranta si sa nu fie concentrati mereu doar pe noul coronavirus si ce trebuie sa faca si sa nu faca. Include activitati interesante, ofera-le un mediu sigur si relaxant ori de cate ori ajung acasa si incearca sa ai cat mai multe variante de program pentru a le schimba cat mai des.
Monitorizeaza cu atentie programele de televiziune la care se uita copilul, internetul, retelele de socializare. Accesul la programe legate de COVID-19 si pandemie poate duce la cresterea gradului de anxietate si de teama. Incearca sa tii departe copiii de astfel de programe, sa monitorizezi constant ce fac cat sunt pe Internet, cat stau pe retele de socializare sau se uita la televizor. Identifica orice fel de informatii lipsite de adevar si explica-le imediat copiilor adevarul din spatele lor. Ofera in permanenta alternative la statul la televizor sau pe Internet, activitati interesante, jocuri pentru a-i tine cat mai departe de tot ce tine de pandemie si de COVID-19.
Permite copilului sa puna intrebari. Cei mici pot avea curiozitati si multe informatii pe care nu le inteleg legate de COVID-19. Nu te feri sa dai raspunsuri la intrebari ce tin de pandemie si nu oferi detalii care nu sunt necesare. Informatiile folosite in explicatiile tale trebuie sa fie cat mai corecte si mai aproape de adevar. Incearca sa ai un discurs adaptat varstei copilului si sa transformi informatiile complexe intr-unele foarte simple, usor de inteles. Daca ii vei explica in mod corect tot ce tine de COVID-19 el se va simti in siguranta si nu va reactiona intr-o maniera neasteptata data viitoare cand vine in contact cu informatii legate de pandemie.
Invata-i sa aiba o igiena corecta indiferent de varsta. Igiena este deosebit de importanta in aceste vremuri. Ea poate face diferenta intre un pacient care ajunge la terapie intensiva si unul care nu se infecteaza. Invata-i sa se spele pe maini, cum sa se spele, cum sa se dezinfecteze, cum sa poarte masca in mod corect, ce sa faca daca stranuta, tusesc, cum sa isi igienizeze mainile corect dupa ce au fost la baie. Chiar daca acestia stiu, in general, cum sa se spele, cum sa aiba o igiena minima, nu va strica sa le repeti si sa le demonstrezi in practica cum decurge in mod corect fiecare etapa a igienizarilor.