Conectarea la un hotpost wifi public este periculoasa

De foarte multe ori am cautat o retea WiFi cand ne-am aflat in aeroport, in cafenea sau la un restaurant. Laptop, telefon sau tableta, pe toate am vrut sa le conectam cat mai rapid la Internet pentru a putea sa ne continuam discutiile legate de afaceri sau sa finalizam anumite proiecte.

Desi pare sigur si simplu sa folosesti un hotspot WiFi public trebuie sa te gandesti de doua ori inainte sa il accesezi. La orice pas poti lasa date sensibile pe mana unor oameni care le vor folosi fara probleme ca sa obtina ce doresc cu ajutorul unor tool-uri specifice.

Problemele majore descoperite in standardul de criptare WPA2 au dus la o singura concluzie: oricine poate sa acceseze informatiile care circula pe retelele WiFi publice. Chiar si informatiile criptate vor ajunge destul de repede pe mana hackerilor, asta desi te afli conectat la o retea WiFi „sigura”.

Hackerii se pot pozitiona usor intre dispozitivele tale si dispozitivul care ofera WiFi. In loc sa aiba loc o comunicare directa cu un hotspot toate informatiile sunt trimise unui hacker. Toate informatiile sunt trimise unui anonim care poate face ce doreste cu ele si iti poate fura identitatea foarte usor.

Ca sa ne protejam eficient de astfel de probleme majore legate de WiFi-ul public trebuie sa tinem cont de cateva reguli simple cand accesam hotspot-uri publice WiFi.

1. Nu folosi nicio informatie personala sensibila. Nu trebuie sa folosim niciun fel de informatii despre noi, CNP, date bancare, adrese, numere de telefon. Daca totusi vrem sa facem tranzactii, sa finalizam niste cumparaturi le putem programa pentru momentul in care avem acces la internetul oferit de firma la care avem abonamentul de telefonie. WiFi-ul public e cel mai prost loc unde poti sa faci tranzactii sau sa te folosesti de date personale ca sa obtii ceva. Oricare dintre aceste date pot fi furate si poti avea surpriza sa pierzi si bani si timp ca sa le recuperezi.

2. Foloseste VPN cat mai des. Prin VPN ai o conexiune securizata cu alta retea de pe Internet. Odata ce ai activat si configurat un VPN sigur poti sa iti faci treaba fara probleme. E bine sa preferi VPN platit premium si nu cele gratuite, care pot sa fure datele mai usor decat orice WiFi public. Un VPN asigura si anonimitatea celor care acceseaza diverse site-uri, datele sunt criptate si sunt securizate imediat ce conexiunea a fost stabilita.

3. Prefera conexiunile SSL. Cand nu ai acces la un VPN sau nu te pricepi sa configurezi un VPN poti sa alegi doar site-urile care au SSL implementat sau diverse extensii care obliga la folosirea HTTPS pentru orice site accesat. In acest fel stii ca toate datele tale sunt in siguranta, esti mai sigur cand accesezi site-urile dorite si orice fel de informatii vor circula intre terminalul tau si server vor avea o criptare de calitate.

4. Investeste in abonamente cu trafic nelimitat. E cel mai bun sfat pe care il poti primi. Stai departe de WiFi, de VPN-uri, nu ai probleme cu datele folosite, ai toata garantia ca orice faci nu va fi folosit impotriva ta. Abonamentele operatorilor de telefonie mobila sunt deja foarte accesibile si au nelimitat peste tot, asa ca e foarte usor sa ai conexiune sigura la internet pe orice dispozitiv mobil. Totul este sa ai si semnal, insa si aceasta problema a fost rezolvata intre timp, companiile s-au asigurat ca vei avea semnal full in toate locurile unde ai avea nevoie de internet.

5. Renunta la optiunea de sharing. Atentie si la optiunile de sharing in locurile publice, la sharing de fisiere intre dispozitive. E foarte periculos sa ai optiunea mereu activa, e bine sa o dezactivezi rapid si sa incerci sa faci un transfer, daca este necesar, prin aplicatii si conexiuni sigure. In acest fel stii ca tot ce transferi ajunge la terminalul dorit si nu trece si pe la hackeri care de abia asteapta sa iti foloseasca toate informatiile.

6. Investeste in protectie, in antivirus pe dispozitive mobile. Renunta la orice e free si cumpara licente premium, cauta un antivirus care te poate proteja complet cand nu esti acasa si poate detecta orice malware si orice hacker care incearca sa iti intre in telefon, laptop, tableta. Desi s-ar putea sa ti se para scumpe, solutiile de protectie impotriva hackerilor, antivirus sau solutii integrate, complexe, iti vor salva datele. Datele vor fi protejate foarte bine, banii dati pe licente sunt oricum nesemnificativi daca te gandesti la eventualele pierderi pe care le vei avea cand ajungi pe mana hackerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *