Un somn de sapte sau opt ore e tot ce ai nevoie ca sa te refaci dupa o zi de munca si multa alergatura. Se reface si creierul, ai energie suficienta dimineata pentru ziua ce urmeaza si esti mereu fresh si gata de actiune daca te odihnesti suficient de bine.
Cele sapte sau opt ore sunt de multe ori un ideal mult prea indepartat, si asta pentru ca te confrunti adesea cu insomnia. Nu poti sa adormi, nu dormi bine deloc chiar daca reusesti sa mai atipesti putin pe parcursul noptilor.
Insomnia e foarte periculoasa si iti poate pune sanatatea in pericol pe termen lung, asa ca ar trebui sa stii cum sa „lupti” cu ea si cum sa o previi ori de cate ori ai ocazia.
Stii deja ce e insomnia si poate ca ai trait-o pe propria piele. Se manifesta prin imposibilitatea de a adormi, desi iti propui lucrul acesta, nu poti sa dormi aproape deloc, sa ajungi sa intri intr-un somn adanc. A doua zi nu esti bun de nimic, nu poti sa iti realizezi majoritatea sarcinilor de la job si esti obosit. Randamentul tau scade, nu mai ai energie sa faci mai nimic si iti doresti doar sa stai intr-un pat, pe o perna moale si sa incerci sa… dormi.
Sunt trei tipuri de insomnii pe care le poti experimenta. Insomnia acuta, care poate dura si o luna, apare de la stres foarte mare, cand ai un job nou, cand ai multe termene la care trebuie sa livrezi si examene. Insomnia tranzitorie dureaza mai putin de o saptamana, e cauzata de depresie, stres, de schimbari ale locului unde dormi, dar si de alte afectiuni. Si mai avem si insomnia cronica, care tine peste o luna, fiind cauzata de boli psihice agravate.
Cauzele insomniei sunt si ele unele comune. Mediul in care incercam sa dormim, un mediu in care nu suntem obisnuiti sa dormim, zgomote puternice, lumina puternica, temperaturi extreme, probleme psihologice, toate pot duce la insomnie. Se mai adauga si medicamentele pe care le luam si care pot avea efecte adverse ce nu ne lasa sa adormim.
Stii sigur ca suferi de insomnie cand nu poti sa adormi repede noaptea, trec ore bune si tot cu ochii deschisi esti, cand ai un somn intrerupt, cand te trezesti prea devreme dimineata, cand devii foarte nervos pe timpul zilei, cand nu te poti concentra sau cand ai probleme cu memoria. Durerile de cap, grijile permanente fata de situatii obisnuite, lipsa energiei, dorinta de a scapa rapid de orice, si aceste ar putea fi rezultatul unei insomnii netratate la timp.
Din fericire putem sa castigam lupta cu insomnia foarte simplu. Cum anume? Raspunsul il gasiti in randurile ce urmeaza.
Trezire la aceeasi ora, in fiecare zi. E foarte tentant sa dormi pana mai tarziu in weekend, mai ales daca nu prea te-ai odihnit in timpul saptamanii. Daca suferi deja de insomnie si vrei sa scapi de ea rapid incearca sa te trezesti la aceeasi ora zi de zi ca sa iti inveti organismul sa intre intr-un ritm normal si sa se obisnuiasca cu orele tale de trezire. Pe masura ce trec zilele si te trezesti doar la orele propuse insomnia va incepe sa nu mai fie atat de puternica si vei adormi mai usor.
Fara alcool, tigari si cafea. Efectele cafelei pot sa se manifeste si dupa 24 de ore, asa ca s-ar putea sa nu poti adormi din cauza unei cafelute luate la o ora nepotrivita din zi. Cofeina duce si la treziri frecvente si imposibilitatea de a avea un somn adanc continuu. Alcoolul si tutunul pot duce la iritabilitate, nu ajuta deloc sistemul nervos sa se „linisteasca” pe timpul noptii si vei ajunge sa suferi de insomnie cronica cat de curand daca nu renunti la ele. Daca totusi vrei sa le ai in „meniul” zilnic incearca sa limitezi cantitatile si sa le ai dimineata, nu dupa-amiaza, cafeaua sa fie mai slaba si daca se poate fara cofeina.
Limiteaza dormitul pe timpul zilei. Da, e tentant sa dormi ziua ca sa recuperezi somnul pierdut noaptea, insa prea mult dormit ziua duce fix la insomnie. E de preferat sa iti inveti organismul sa asocieze nevoia de somn cu intunericul si cu ora de culcare si sa eviti dormitul ziua, mai ales pentru ore foarte multe. Cu cat dormi mai mult si mai frecvent ziua, cu atat vei avea sanse mai mari sa nu poti adormi cand vine ora de culcare.
Limitarea activitatilor din pat. Patul e doar pentru dormit si pentru alte „activitati” nocturne relaxante care au loc intre doi adulti. Daca suferi de insomnie incearca sa nu mai faci nimic in pat inainte de culcare, renunta la laptop, telefon, la sarcini de la job, la discutii, dar si la televizor, radio. Toate aceste activitati mentin sistemul nervos si creierul active si nu ajuta deloc daca vrei sa adormi mai repede. Scoate orice fel de element care ti-ar putea distrage atentia din dormitor, lasa o lumina placuta in camera sau inchide orice sursa de lumina si vei adormi mult mai repede, garantat?.
Nu manca si nu bea nimic inainte de culcare. Daca mananci sau bei ceva fix inainte sa te culci sistemul digestiv va fi activ toata noaptea si va incerca din greu sa proceseze mancarea. Cand ai probleme cu stomacul e bine sa nu mai mananci nimic cu o ora, doua inainte de culcare, ca sa nu se agraveze simptomatologia asociata problemelor digestive pe timpul noptii. Si fara prea multe lichide inainte de culcare, asta daca nu vrei sa cunosti pe de rost drumul din pat la baie pentru urinari frecvente.
Fara stres si fara griji inainte de culcare. Nu mai planifica ziua urmatoare, nu te mai gandi la job si la greutatile vietii fix inainte sa te culci. Incearca sa te relaxezi, sa te gandesti la ceva frumos, care nu are legatura cu viata ta zbuciumata si cu locul de munca pe care aproape ca nu il mai suporti. Daca totusi ai nevoie de organizare incearca sa o faci cu doua sau trei ore inainte de culcare.