Daca ar fi sa ne gandim la numarul total de insule din lume nu am reusi niciodata sa venim cu o cifra exacta. In oceane sunt peste 2.000 de insule, insa de multe s-ar putea sa nu stim pentru ca sunt in zone inaccesibile. Se ajunge usor la milioane cand ne gandim si la insulite si insule care sunt pe langa lacuri, ochiuri mai mari de apa.
Doar 11.000 dintre milioanele de posibile insule au si locuitori. Restul au ramas si vor ramane nelocuite din diverse motive, financiare, politice, religioase, legate de mediul ostil de acol.
Cum ar fi daca ai putea locui pe o insula unde nu mai este nimeni, unde e liniste, ai natura neatinsa si tot ce iti trebuie sa duci o viata simpla si lipsita de griji? Ar fi plictisitor, iti spunem noi. Nu ai putea trai in izolare mai mult de cateva luni, zile si vei vrea sa te reintorci in civilizatie.
Pentru cei care vor calatoreasca macar cu gandul pe insulele nelocuite de pe Terra lista de mai jos s-ar putea sa fie un punct bun de pornire. Mai mari sau mai mici, cu „locuitori” care de abia asteapta sa vada picior de om pe insula lor, toate insulele care urmeaza sa fie prezentate au ceva aparte si merita vizitate, macar la nivel de Google Maps, sa stii ca exista.
Insula Ōkunoshima. La trei kilometri de coasta Japoniei se afla insula Ōkunoshima. Singurii locatari ai insulei sunt… iepurasii. E o comunitate uriasa de iepuri acolo, dar nu sunt specii native. Pe vremuri a fost locul unde a functionat fabrica de armament chimic, oferind gaz toxic armatei imperiale japoneze intre 1929 si 1945.
Cand au venit fortele inamice au dat drumul animalelor din laborator, pe care se tot faceau teste. Nu s-a discutat despre insula ani buni, dar in 1988 a fost deschis un muezu acolo. Turistii ajung acolo cu feribotul pentru a vedea iepurasii si a merge si la muzeu. Insa iepurasii raman principala atractie?.
Insulele Antipode. Sunt niste insule vulcanice din sudul Noii Zeelande. Climatul neprietenos, e foarte rece acolo, vantul puternic si taios nu au incurajat pe nimeni sa locuiasca pe insula. Gasesti insa epave, multe decese inregistrate, multi supravietuitori pierind odata ce au ajuns fara provizii de niciun fel pe insule.
In 1999 au fost descoperite cele mai recente trupuri ale unor oameni care proveneau de pe niste nave scufundate in zona… Insulele raman insa un simbol al naturii unice si al faunei si florei deosebite.
Insula Jaco. Este localizata in Timorul de Est, nu are locuitori permanenti asta pentru ca este considerat taram sacru. A nu se intelege ca turistii nu au voie acolo. E voie sa stai la cort, sa ai plimbari pe timp de zi. Mancare ai, peste cat vrei, vandut chiar de catre pescarii din zona. Din 2007 insula e si mai cunoscuta si mai vizitata, pentru ca face parte din Parcul National Nino Konis Santana.
Insula Clipperton. Aici e interesant. Avem o insula care e de fapt un atol de corali in sudul Mexicului, la vest de Guatemala, in Pacific. Prima data a fost revendicat de catre francezi, apoi de americani. A intrat in posesia Mexicului in 1897, dar in 1914 razboiul civil din Mexic rezidentii de acolo, vreo 100 la numar, nu au mai avut transport si provizii.
In 1917, ultimii supravietuitori si locuitori ai insulei, trei femei, au fost evacuate. Franta a revendicat iar insula, insa dupa Al Doilea Razboi Mondial a fost complet abandonata. In prezent mai vedem din cand in cand diverse expeditii organizate mai mult pentru studierea atolului.
Insula North Brother. Cum poti sa uiti o insula din East River din New York City? Poate ai uitat de ea pentru ca e protejata de sanctuarul pasarilor si nu ai voie in preajma lor. Prin 1885 pe insula a functionat un centru de carantina pentru variola. 20 de ani a functionat si un centru pentru bolanvii de febra tifoida.
In 1942 spitalul s-a inchis, insa cladirile au fost folosite pentru veterani, dupa care au fost adusi acolo cei cu probleme grave generate de droguri, dependentii de droguri. In 1963 s-a inchis definitiv spatiul respectiv din cauza abuzurilor, violarii drepturilor oamenilor de acolo si din cauza coruptiei. Asa ca astazi insula nu mai e locuita si au ramas doar ruinele unor cladiri in care s-au intamplat adevarate tragedii de-a lungul anilor.
Insula Fort Carroll. Armata americana a construit aici Fort Carroll, un fort care urma sa protejeze Baltimore chiar in mijlocul Raului Patapsco. Locul a fost special ales pentru ca un fort de aparare construit prea aproape de orase ar fi cauzat prea multe probleme. Insula artificiala a fost construita rapid, avand o forma hexagonala. Fortul a fost insa incomplet cand Razboiul Civil american a izbucnit dintr-odata. S-au oprit lucrarile de construire a fortului si cand s-a terminat razboiul nu prea mai era nevoie de un fort.
Desi a fost modernizat, fortul a ramas la fel de inutil si in timpul Razboiului hispano-american. Si cu fiecare modernizare fortul devenea si mai inutil. Asa ca in 1921 armata l-a abandonat definitiv. In 1958 s-a vandut rapid unui dezvoltator privat, insa nu prea a reusit nici el sa faca mare lucru cu vechiul fort. Fortul se „stinge” incet pe masura ce trec anii si ruinele sale amintesc de ambitia americana de a apara cu orice pret un Baltimore care nu prea avea nevoie de o asemenea protectie…