Nu toate orasele si locurile din lume au avut parte de nume care sa le puna in valoare si sa le avantajeze. Numele unui loc, unui oras este dat, de regula, de autoritati, el se poate schimba la un moment dat, daca sunt suficiente motive pentru a avea loc o astfel de modificare.
In mai toate regiunile vom avea un oras sau un loc care va duce la ridicarea unor sprancene sau la zambete ori de cate ori ii este pronuntat numele. Cei de acolo nu au ales acest nume inadins, s-a intamplat, poate, sa insemne ceva in limba oficiala de acolo sau sa aiba o simbolistica destul de puternica pentru cine locuieste in zona respectiva.
Cand ajungi intr-un anumit loc prima data te uiti pe harta si vezi cum se numeste asezarea, orasul, comuna, satul in care ajungi. E o metoda simpla de orientare si de ghidare mai ales prin partile in care nu prea ai fost. Numele de orase si de locuri sunt semnificative pentru zona in care te afli si pentru oamenii de acolo, au fost alese de ani buni si nu se vor schimba prea curand.
Daca unele sunt obisnuite, te astepti la ele si poate le cunosti deja, pe altele s-ar putea sa le descoperi de abia acum. Da, sunt ciudate si poate ca nu ar fi avut ce sa caute pe o tablita care iti indica in ce oras, loc ai ajuns, insa ele exista si raman pe respectivele tablite, trebuie sa le accepti si sa mergi… mai departe.
Santa Claus din Indiana. Prin 1854 un grup de oameni au pus bazele unui orasel in Indiana si l-au numit Santa Fe. Dar cand sa aiba si oficiu postal, peste doi ani, au constatat ca nu pot sa ii dea numele Santa Fe pentru ca mai exista alt Santa Fe, care avea si el oficiu postal. Asa ca era nevoie de un nume nou, original.
Au fost organizate mai multe intalniri de-a lungul urmatoarelor luni ca sa se gaseasca un nume acceptabil, dar toate discutiile au esuat. Ultima intalnire din acel an a fost tinuta in Ajun de Craciun, dupa ce s-a mers la biserica. Din intamplare, niste copii au auzit un zgomot produs de niste coplotei si au strigat in gura mare „Santa Claus”, Mos Craciun. In dimineata urmatoare orasul avea un nume: Santa Claus.
Idiotville din Oregon. Este un oras fantoma si fosta localitate speciala pentru exploatatia forestiera, unde stateau oamenii care lucrau acolo. E la nord-vest de Portland si pentru ca era foarte departe si relativ izolata, localitatea a ajuns sa aiba un nume cel putin ciudat Idiotville.
Doar un idiot se duce sa lucreze si sa stea acolo, spuneau oamenii care mai ramasesera acolo, de aici ar fi venit si numele interesant si funny. Un rau din apropiere a fost numit si el Idio Creek, asa ca intreaga comunitate din Idiotville a fost pusa pe harta si numele e deja foarte cunoscut din motive evidente.
Eighty Eight din Kentucky. Numele sau, tradus 88, a fost dat de catre primul diriginte de posta de aici. El a fost practic si s-a gandit ce nume sa dea orasului ca sa poata fi mai simplu de operat cu el in cadrul serviciilor postale. Si cum a ajuns sa dea un nume-numar? Si-a numarat maruntisul din buzunar si s-a nimerit sa aiba 88 de centi.
Alta explicatie ceva mai plauzibila ar fi ca 88 are o semnificatie ceva mai profunda. Orasul e localizat la aproape 10 kilometri, opt mile de fiecare cartier al oraselor vecine. Oricare ar fi explicatiile, numele orasului e ciudat si e greu sa nu te opresti putin si sa te gandesti ce fel de oameni locuiesc in Eighty Eight
Ding Dong din Texas. Daca Eighty Eight ti se pare ciudat ce sa mai spunem de Ding Dong. Comitatul Bell a fost numit pentru guvernatorul Peter Bell, orasul pentru Zulis Bell si nepotul Bert. Familia Bell avea un magazin universal si a angajat un pictor local ca sa faca un logo, un simbol pentru afacere. Pictorul a facut doua clopote si a pus numele Bell pe ele, dupa care a scris Ding Dong in partea de jos a clopotelor. Dupa ce s-a dezvoltat o comunitate rurala in jurul zonei numele Ding Dong a ramas cel oficial.
Saint-Louis-du-Ha! Ha! din Quebec. Municipalitatea din Saint-Louis-du-Ha! Ha! din Quebec a ales un nume care are sens… in franceza si cam atat. Ha! Ha! vine de la un termen arhaic din franceza „haha” care inseamna un obstacol neasteptat sau capat de drum. E o referinta poate si la Lacul Témiscouata, care le-a iesit in cale exploratorilor francezi. Locuitorii de acolo sunt foarte mandri. Cum de ce sunt mandri? Pentru ca au un nume de oras care e unic, are doua semne de exclamare-e ceva unic in lume.
Hot Coffee din Mississippi. Prin anii 1800, mai pe la inceput asa, calatorii se tot opreau la un han din sudul Mississippi, acolo unde Levi Davis ii intampina cu prajiturele cu ghimbir si cu o cana plina cu o cafea excelenta, fierbinte. Hanul s-a rebranduit si a luat numele bauturii care l-a consacrat, iar zona din jurul sau a ajuns sa poarte acelasi nume. Astazi acolo sunt multe ferme, case, afaceri de-a lungul Hot Coffee Road.
Two Egg din Florida. In traducere doi ou, micul orasel a ajuns sa aibe acest nume ciudat in timpul Marii Crize. In magazinul din oras, pe vremea aceea, doi baieti veneau mereu si negociau: doua oua pe un pachet de zahar, un fel de troc. Cu timpul magazinul a capatat supranumele de magazinul celor doua oua. Orasul a imprumutat si el acelasi nume. Si ceva si mai ciudat decat numele: pe site-ul oficial al orasului sunt niste stirute despre o creatura care seamana cu Bigfoot care are in numele sau local… aceleasi “doi ou”?.