Este mai usor sa previi decat sa tratezi gripa sezoniera

Odata cu racirea accentuata a vremii apar si virozele si gripa sezoniera. Febra si frisoane, nas infundat, tuse productiva, gat iritat, dureri de cap de la sinusuri afectate, dureri musculare si oboseala. Asa se manifesta gripa obisnuita, pe care am avut-o cu totii dupa un moment de neatentie.

Nu e o afectiune care ne-ar pune probleme in mod obisnuit, se trateaza usor, trece de la sine de multe ori, daca nu apar complicatii. Fara antibiotice, cu mult repaos si cu un ceai fierbinte, o supa fierbinte, zi de zi si vitamina C putem sa invingem virusul gripal. Dar e mai bine sa prevenim gripa decat sa o tratam si asta se poate face foarte simplu.

Gripa este mult mai periculoasa in noul context epidemiologic. Daca pana anul trecut aveam viroze si gripa si le puteam face fata, existau tratamente pentru cazurile severe, aveai unde sa te internezi, de anul acesta lucrurile s-au schimbat radical. COVID-19 si SARS-CoV-2 pot sa distruga organismul daca ne infectam inainte si cu virusul gripal.

Gripa e foarte importanta si trebuie luata in serios in primul rand pentru ca slabeste organismul si lasa o „portita” mare de intrare pentru SARS-CoV-2. Daca ne gandim ca pot exista infectii duble, si cu virus gripal, si cu SARS-CoV-2 lucrurile se complica mai tare.

De aceea e obligatoriu sa prevenim aparitia gripei in prima faza, dupa care sa ne ferim de COVID-19. In cazul gripei sezoniere preventia e simpla si e la indemana oricui. Nu ai nevoie de n medicamente sau de stimulente de tot felul pentru sistemul imunitar si raspunsul lui rapid la orice virus. Sunt lucruri de baza pe care le poti face indiferent de varsta sau de functie, de locul in care te afli, de bugetul lunar avut la dispozitie.

1. Evita locurile aglomerate. Virusul gripal se raspandeste foarte repede acolo unde sunt multimi, unde sunt oameni multi intr-un singur loc. Pe cat posibil mergi in zonele unde ai treaba cand nu e multa lume, evita mijloace de transport in comun la ore de varf, prefera alte mijloace de deplasare sau amana deplasarile. Incearca sa te gandesti din timp unde vrei sa mergi si sa vezi cand nu ai aglomeratie si cand e sigur pentru tine sa fii acolo.

2. Nu merge la lucru daca te simti rau. S-ar putea sa fii infectat si sa nu stii. Nu trebuie sa iti fie teama sa stai acasa daca nu te simti bine si ai simptome tipice de inceput de gripa. Ii protejezi pe colegii tai, te protejezi si pe tine, nu se agraveaza simptomatologia si te faci repede mai bine si esti gata sa revii la munca. Gripa sezoniera poate sa se agraveze destul de repede daca te expui iarasi la un mediu unde mai sunt si alte tipuri de virusuri. Plus ca nu ai vrea sa ajunga toti colegii in spital sau acasa, fara sa faca mai nimic.

3. Ia vitamina D. Daca nu ai un nivel suficient de bun de vitamina D in sange ar fi cazul sa iei suplimente care sa te ajute. Asa ai sistem imunitar pregatit sa lupte cu virusul gripal si nu ajungi sa faci gripa in forma ei completa. Nu iti plac suplimentele alimentare si medicamentele? Poti lua vitamina D din pestele gras, somon, de exemplu, din ciuperci sau din galbenusul de ou.

4. Introdu in alimentatie fructe si legume proaspete, probiotice. Fructele pline de antioxidanti, legumele de toate tipurile, de sezon, toate au vitamine, minerale, au si un gust bun si te vor ajuta enorm sa te feresti de gripa. In farfurie trebuie sa ai cat mai multe legume, fructe, ingrediente proaspete si cat mai colorate. Iaurtul, chefirul, diverse produse din lapte care iti plac mult iti aduc probioticele naturale de care ai mare nevoie. In fiecare zi ar trebui sa ai un produs de fermentatie, din lapte ca sa te protejezi mai bine impotriva virusurilor.

5. Mergi la medic si fa vaccinul antigripal. Cea mai sigura si mai simpla metoda de prevenire a infectarii cu virusul gripal e vaccinarea. Efectele secundare nu sunt o problema, in afara de o roseata locala, o durere locala si poate putina febra la inceput nu vei avea nimic. Odata facut acest vaccin te va proteja intreg sezonul si iti va oferi o imunitate de „fier”, nu te vei mai imbolnavi.

6. Atentie mare la igiena. Zilnic ne vom spala pe maini, le vom dezinfecta, nu ne vom atinge fata cu mainile murdare, vom evita atingerea unor suprafete comune. Toate produsele pe care le cumparam le vom atinge cu atentie si ne vom dezinfecta imediat ce am terminat cu aranjatul lor. Orice scapare poate duce la imbolnavirea rapida, virusul intra rapid in corp si poate face ravagii.

7. Dormi suficient de mult. Daca aveai obiceiul sa te culci mereu pe la 2 sau 3 noaptea ar trebui sa iti schimbi programul si sa dormi cat ai nevoie. Sistemul imunitar nu poate functiona corect daca nu il ajuti si cu ceva somn de calitate si cat mai mult in 24 de ore.

8. Poarta masca si evita contactul direct, stai la distanta de cei din jur. Purtarea mastii e si asa obligatorie in multe locuri publice si in preajma persoanelor vulnerabile. Masca te ajuta sa nu transmiti virusurile si sa nu le iei de la altii, prin particulele de saliva care ajung in aer sau prin alte secretii. E bine sa stai la 1.5-2 metri distanta de cei din jurul tau, sa eviti imbratisari sau pupaturi, strangeri de mana. Da, sunt aceleasi recomandari ca la COVID-19 si asta pentru ca si virusul gripal are cam aceeasi modalitate de transmitere. Si cel mai important: daca stranuti sau stergi nasul ai grija sa ai batiste speciale sau sa iti acoperi mereu gura si nasul indiferent unde te afli.

9. Renunta la fumat. Daca esti fumator nu vei fi multumit deloc sa vezi asta pe lista modalitatilor simple de preventie pentru gripa sezoniera. Fumatorii au un raspuns exagerat la virusuri, inclusiv la cel gripal. Complicatiile grave apar mai ales la cei care au tot fumat si nu au avut grija de sistemul lor respirator.

Intr-un studiu s-a descoperit ca micutii care au fost „fumatori pasivi”, adica au stat langa persoane care fumau tigara dupa tigara, ajungeau sa aiba nevoie de o ingrijire prelungita dupa ce se imbolnaveau de gripa sezoniera si faceau adesea complicatii foarte grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *