Folosirea banilor a fost inca de la inceput cea mai buna metoda de a avea tot ce ai nevoie in cel mai scurt timp posibil

Astazi ii folosim peste tot fara sa ne gandim prea mult la ei. Banii, caci despre ei este vorba, au fost dintotdeauna un instrument deosebit de util atunci cand am avut nevoie de diverse bunuri si de ceva ce puteam da in schimb si sa aiba si valoare importanta. Utilizarea banilor sau unor monede a aparut cu foarte mult timp in urma, vreo 40.000 de ani inainte de timpurile din prezent, asa ca istoria lor este mult mai veche decat ne-am fi inchipuit vreodata. Cum am ajuns sa avem nevoie de bani si cum i-am folosit in alte vremuri, iata niste intrebari ale caror raspunsuri le veti putea descoperi in randurile ce urmeaza.

Cand te gandesti la monede si bani, bancnote, te gandesti si la sisteme economice complexe, la schimburi, la tranzactii complicate chiar si pentru economisti. Dar la inceput lucrurile erau mult mai simple si mai usor de inteles.

Schimbul si negotul au aparut inca din Paleolitic, cand grupurile de vanatori cautau cele mai bune arme pentru vanatoare si alte unelte si erau dispusi sa dea ceva ca sa le aiba. La inceput a fost barterul, un obiect era dat pentru alt obiect la fel de important pentru cel care il detinea. Banii au aparut mai tarziu, ce-i drept, dar au inceput sa fie apreciati si folositi imediat pe scara larga.

Si pana la urma de ce au avut nevoie oamenii de monede, de bani? Nu se stie exact, dar banii au o multime de functii, functii care ar putea sa fie un raspuns la intrebarea noastra. Ei permit schimbul si sunt o masura a valorii, ajuta societatile sa fie impreuna activand reciprocitatea si darurile intre oameni, sunt perpetuate ierarhiile sociale, si tot banii asigura puterea statului.

Interactiunile si schimburile erau facute la inceput cu obiecte care apareau rar in natura si a caror circulatie putea fi controlata usor. Scoicile, de exemplu, puteau fi astfel de monede primitive, cupru, fier, aur, argint, lingourile de plumb, toate au fost la un moment dat monede importante. Chiar si animalele vii au reprezentat pana nu de mult un fel de moneda pentru diverse tranzactii.

Prima forma imbracata de o moneda care semana cu toate monedele de astazi a fost shekelul mesopotamiam, datand de acum 5.000 de ani. In Asia Minor se foloseau monede de aur si argint stampilat ca sa se plateasca armatele. Comertul se baza la inceput pe astfel de monede din diverse materiale si asta o dovedesc si monedele romane, islamice, indiene, chineze care au tot circulat.

Sistemul monetar a avut asa de mare succes in trecut pentru ca reprezenta durabilitate, portabilitate, transportabilitate, valoare mostenita. Liderii politici controlau productia de monede, circulatia lor si folosirea lor. Si cand a intervenit politicul dintr-odata banii s-au transformat intr-un instrument de control politic. Taxele erau folosite ca sa fie ajutate elitele si armatele. Banii erau pe atunci si o modalitate de stabilizare a fortelor pentru a permite schimburi de bunuri fara violente in cadrul grupurilor sau intre ele.

Pana la urma, banii au fost un mijloc de inregistrare, de memorare a tranzactiilor si a interactiunilor. Europenii medievali foloseau adesea niste betisoare pe post de numaratoare ca sa isi aminteasca datoriile pe care le aveau. Banul a permis interactiunea cu alte grupuri si stabilitatea societatilor. Oamenii faceau aliante, interactionau prin intermediul banilor si incercau sa se adapteze schimbarilor sociale si politice.

Economiile de piata s-au bazat pe banii cash inca de la inceputuri si nu au putut sa se dezvolte in lipsa lor. Contactele comerciale si negocierile, schimburile de produse pentru bani, toate au fost foarte importante pentru viitoarea economie de piata moderna. Impactul banilor a fost urias. Ei au permis schimbul de bunuri si servicii, miscarea de bunuri si servicii, migratia si reasezarile populatiilor.

In vremurile moderne banii pot face diferenta clara intre bogati si saraci, tarile dezvoltate de cele in curs de dezvoltare, sudul global si nordul global. Banii sunt un bun personal si impersonal in acelasi timp si inegalitatea globala este legata clar de formalizarea banilor ca o masura a bunastarii sociale si a sustenabilitati. Monedele continua sa evolueze astazi, s-a trecut deja la digital, la criptomonede pe care nu le mai vedem, dar le folosim si sunt foarte utile in multe tranzactii on-line. Cu toate astea monedele si-au pastrat functiile lor de baza si vor ramane un sprijin important al economiei si al societatii intr-o continua schimbare.

Lasă un răspuns