Diferentele culturale nu sunt atat de mari cand incepi sa intelegi cultura locala

Fiecare tara si fiecare regiune are o cultura, sunt obiceiuri specifice doar zonelor respective si sunt intelese si pretuite doar de catre cei care le respecta. E foarte greu sa nu observi aceste diferente culturale, mai ales daca esti obisnuit sa calatoresti si sa incerci sa descoperi tot ce se poate in anumite zone.

Desi vorbim despre diferente, ele ar trebui depasite iar noi, ca rasa umana, ar trebui sa fim cat mai uniti. Le putem folosi ca sa avem relatii mai bune intre noi si ne putem bucura de diversitate intr-un context cultural din ce in ce mai complex.

Multe diferente culturale sunt surprinzatoare, cel putin pentru cineva care nu a trait si nu a avut contact cu respectiva cultura. Este recomandat sa tratam totul cu ratiune si cu obiectivitate si sa intelegem ca din punct de vedere cultural si al civilizatiei lucrurile, obiceiurile pe care le vedem sunt perfect normale, exprima ceva si inseamna ceva pentru oamenii dintr-o zona geografica. Iata doar cateva exemple de diferente culturale interesante pentru a intelege mai bine cum stau lucrurile.

Scuipatul… la nunta in Grecia. Cu totii am auzit sau am vazut batrani sau adulti care „scuipau” copilul ca sa nu „se deoache”. In Grecia lucrurile sunt duse la alt nivel, scuiparea in timpul nuntii este un ritual special si foarte important pentru ceremonie, prin care se alunga spiritele rele. Si nu, nu se scuipa toata lumea pe toata lumea, se scuipa doar… mireasa?. E ca un fel de binecuvantare si raul nu se va mai atinge de familie daca se efectueaza aceasta etapa importanta din ritual. Intre timp, in ziua de astazi, nu mai scuipa nimeni mireasa, a ramas doar obiceiul, cei care participa doar se prefac si scot sunete ca si cum ar scuipa…

Socializarea in…cimitire, in Danemarca. Danezii sunt un popor destul de cerebral si nu sunt prea excentrici. Insa la ei socializarea are cu totul alta valenta decat la noi. Ei sunt deja obisnuiti sa stea pe langa cimitire si sa socializeze acolo. Cimitirile sunt gandite pentru a putea permite socializarea, deci ai cum sa te simti bine chiar si acolo unde ai doar morminte in jurul tau. Nu e nimic socant si nu au probleme de comportament, doar ca asa le place sa traiasca celor de acolo, nu vad cimitirele ca pe ceva atat de sacru si de ciudat, de horror. E un stil de viata doar pentru cei care pot gandi dincolo de stereotipuri.

Nu ai voie sa atingi capul cuiva sau sa indrepti picioarele spre cineva, in Thailanda. Se stie ca populatia de acolo e destul de prietenoasa si de primitoare, in sa acest obicei e unul tabu. Nu ai voie sa indrepti picioarele spre nimeni, mai ales spre statui care il infatiseaza pe Buddha. Capul e cea mai importanta parte a corpului, de aceea nu ai voie sa o atingi la alta persoana. Nici statuile nu trebuie sa fie atinse pe cap. Daca mai e si statuia lui Buddha nu ai voie sa o atingi deloc, doar sa o privesti cu respect.

Barbatii care se tin de mana, in India. Nimic nu e ceea ce pare in India. Asta e regula si ea se aplica si in acest caz. Daca vezi pe strada doi barbati care se tin de mana la ce te gandesti? Daca nu traiesti acolo te gandesti la o relatie amoroasa intre ei si la un concept destul de controversat. Totusi, daca ai trait in cultura indiana stii foarte bine ca nici nu poate fi vorba de asa ceva, e normal ca doi barbati sa se tina de mana. Ce inseamna asta in India? Ca barbatii respectivi sunt prieteni si nu au niciun fel de probleme unul cu altul, se impaca bine, se inteleg, comunica. Cuplurile indiene nu prea isi manifesta dragostea in public, insa in vremurile moderne tinerii au schimbat mult obiceiurile si se mai afiseaza si in public, doar e libertate pentru toata lumea.

Traditia saritului in jurul bebelusilor, in Spania. Spaniolii vor sa tina departe fortele necurate de copii, asa ca iau in serios orice ritual care are legatura cu acest lucru. Si cum alungi spiritele rele din jurul bebelusului. Pui pe strada saltele si incepi sa sari in jurul copiilor, costumat cat mai hidos. Ba mai mult sari si peste copii si tot topai printre ei pana cand tot ce e rau dispare… Desigur, copiii sunt feriti de orice pericol si adultii stiu ce fac, ritualul e foarte vechi si se practica pana si in ziua de astazi.

Acceptarea mesei in Rusia, nu se refuza niciodata. Rusii nu discuta cand vine vorba de masa si de mancare. Au grija si de ei, si de oaspeti si nu accepta un refuz. Masa de pranz e foarte importanta in Rusia, contine foarte multa mancare si trebuie savurata in tihna. Daca refuzi sa mananci la pranz alaturi de rusi este o ofensa incredibila pentru ei. Ca sa poti sa faci fata platourilor pline e bine sa sari peste niste mese doar pentru a putea participa la pranz.

Lupta camilelor in Turcia. Cand vine vremea imperecherii, camililele masculi se bat cu altele aflate in cautarea partenerei perfecte. Turcii stiu sa se distreze si se folosesc de toata energia generata si de frumusetea evenimentului unic pentru a putea sa se relaxeze alaturi de prieteni. Sunt si evenimente de lupte organizate, in care doua camile se bat intre ele, exact ca la box. Daca o camila fuge din lupta sau da semne de retragere, cedeaza, cealalta camila castiga. Luptele nu sunt ilegale, fac parte din cultura turceasca, sunt deja traditie pentru majoritatea zonelor unde avem si camile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *