Durerile de cap ar trebui sa fie luate in serios, mai ales daca au o durata destul de mare si se repeta

Durerea de cap este cel mai banal simptom care poate insoti o afectiune sau o alterare de moment a starii de sanatate. Putem avea dureri de cap din cauza oboselii, din cauza stresului, din cauza unei sinuzite, cand suntem gripati. De asemenea, durerile de cap apar si ca urmare a unor boli mai grave sau cand am suferit un traumatism la nivelul capului.

Cunoasterea tipologiei durerii de cap si a modului in care apar aceste dureri va fi in avantajul pacientilor si a celor care se confrunta destul de des cu ea.

Durerea de cap poate fi localizata la nivelul fetei sau al fruntii, al partii superioare a capului. De multe ori e insotita si de dureri acute de gat. Structurile sensibile, la nivelul carora se poate manifesta durerea sunt pielea, osul, structuri diverse din ochi, urechi, nas, gura. Vasele de sange de la nivelul capului sunt extrem de sensibile si ele, fiind raspunzatoare de aproape toate cazurile de migrene. Pana si dintii pot genera la un moment dat dureri de cap. E important de retinut ca al nostru creier nu este sensibil la durere si nu e niciodata o sursa a durerii de cap.

Cea mai des intalnita tip de durere de cap este cea datorata contractiei musculare si tensiunii musculare. Apar anumite spasme involuntare la nivelul musculaturii gatului si a muschilor care ne ajuta sa mestem mancarea. Cauzele, durata si intensitatea durerilor pot sa varieze in functie de tipul durerii resimtite.

In anumite cazuri, o durere de cap poate sa ne trimita imediat la medic. Daca, pe langa ea, avem si gatul intepenit, eczeme, varsaturi, confuzie, febra mare sau vorbire neclara, dureri acute care nu dispar, va fi nevoie sa ne prezentam de urgenta la cabinetul medical. Medicii vor analiza istoricul medical al pacientilor si vor recomanda analize suplimentare si un diagnostic si de la alti doctori, in functie de severitatea si manifestarile care insotesc durerile de cap.

Durerile de cap primare apar atunci cand durerea este un raspuns la o anumita modificare locala. Cu alte cuvinte, aceasta durere nu este determinata de o boala, un virus, o bacterie, ceva pe care corpul uman incearca sa il „extermine” prin intermediul sistemului imunitar. Durerile primare de la nivelul capului pot sa dispara de la sine, dupa ce dispare cauza care a dus la manifestarea lor sau pot sa tina luni intregi si sa ne transforma complet stilul de viata. In continuare veti descoperi cateva tipuri comune de dureri de cap si posibile tratamente pentru ele.

Dureri de cap „tensionate”. Sunt insotite de senzatii dureroase la nivelul intregului cap. Sensibilitatea din jurul gatului, de la frunte, de la scalp poate insoti durerea de cap. De multe ori acest tip de durere e determinata de stres si dispare imediat ce ne-am relaxat si ne-am odihnit suficient de bine. Pentru eliminarea rapida a durerilor „tensionate” putem lua aspirina, ibuprofen, naproxen. Daca devine cronica, aceasta durere necesita un diagnostic clar pus de un medic specialist.

Dureri de cap „grupate”. Sunt severe, apar doar pe o parte a capului, senzatia de arsura si de durere intepatoare e caracteristica lor. De multe ori simtim durerile in spatele ochilor, pe o parte a fetei. Roseata, transpiratia pot insoti durerile grupate si afecteaza partea capului unde se manifesta durerea. Congestia nazala, lacrimarea sunt si ele manifestari clasice ale durerilor „grupate”.
Durerile de acest tip apar in serii, fiecare durere dureaza cam 15 minute, dar se intinde si pe trei ore. Oamenii au in general una pana la patru astfel de dureri zilnic. Ele pot sa apara lunar si intre seriile de dureri pacientii se simt foarte bine. Primavara si toamna apar mai des, sunt mai frecvente la barbati. Pentru tratatarea lor se va prescrie terapie cu oxigen, anestezice locale tip lidocaina, diverse medicamente pentru reducerea durerilor. De asemenea, se vor prescrie melatonina, corticosteroizi.

Migrene. Sunt dureri intense, pulsatorii, care par ca vin din interiorul capului. Dureaza zile intregi, nu iti permit sa iti mai desfasori in mod normal activitatile de zi cu zi. Apar doar pe o parte a capului, au momente de intensitate maxima, dupa care intensitatea scade, dar revine la valori greu de suportat rapid. Sensibilitatea la lumina si sunete insoteste migrena, la fel si starea de rau si varsaturile sau vederea neclara.

Migrenele pot avea si cauze genetice, dar pot foarte bine sa fie simptome ale unor afectiuni ale sistemului nervos. Femeile sunt de trei ori mai predispuse la aparitia migrenelor. Alte cauze ale migrenelor pot fi lipsa unui somn suficient, deshidratarea, mesele sarite, fluctuatiile hormonale. Tratamentele pentru migrene includ antiinflamatoare, medicamente speciale pentru migrene care au grija si de circulatia sangelui la nivelul creierului.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *