Conceptul de parenting a avut o evolutie fireasca in timp, cu multe schimbari notabile care au fost in avantajul parintilor si al copiilor

Pentru parintii de astazi parentingul pare sa fie total diferit fata de ce insemna parenting in urma cu cateva decenii. Si cu toate astea diferentele nu sunt asa de mari in esenta. Ce s-a schimbat totusi este modul in care abordam acest concept.

In trecut parintii se bazau pe intuitie si pe sfaturi de la rudele mai in varsta sau de la cei care avusesera deja copii, astazi tehnologia joaca un rol extrem de important, la fel si Internetul. Ce nu s-a schimbat deloc de la aparitia conceptului de parenting? Dragostea si devotamentul fata de copil.

Se spune ca un parinte esteun parinte si a fost si si va fi un parinte. Parentingul e o arta si asta o pot confirma toti cei care au copii si sunt parinti. Si ca orice fel de concept si parentingul a cunoscut o evolutie in timp, mai ales ca au aparut schimbari sociale, economice ce au influentat ideea de parenting extrem de mult.

La inceput s-au schimbat reperele legate de parenting. De exemplu, stabilitatea financiara si un mediu perfect pentru cresterea copiilor au devenit foarte importante inainte de a incepe sa te gandesti la conceperea unui copil.

Dinamica familiei a fost alterata dramatic. De la familia clasica, formata din tata, mama si copii s-a trecut la familia extinsa care oferea mai mult suport in materie de parenting. Cuplurile au inceput sa nu mai faca fata cresterii copilului, vietilor profesionale si lucrurilor necesare de realizat in propriile locuinte. Totusi, astazi incepe sa se revina la familia clasica si sa se traiasca departe de rude pentru o stabilitate mai mare a relatiilor in sanul familiilor nucleare.

Insa nu s-a renuntat la ideea de familie extinsa, rudele stau destul de aproape de parinti ca sa ofere ajutor, sunt tot mai dese cazurile cu parinti vitregi si copii adusi din alte casatorii.

Daca in trecut doar mamele erau cele care cresteau copiii si se ocupau de tot ce insemna parenting, acum avem tatii care au intrat in rolul de „mamica”. A avea grija de copii nu mai este un lucru pe care il fac doar femeile. Copilul are acum mai multa libertate de alegere, parintii doar ii arata o directie in care ar fi bine sa mearga, il sustin. Tatii nu mai privesc totul de pe piedestalul pozitiei oferite de sex si de rolul lor in societate, asa cum era pe vremuri.

Pedepsele corporale si criticile pe care le vedeam in trecut cand se punea problema de parenting aplicat au cam disparut astazi. Educatia in ziua de astazi, parte din parenting, inseamna sfaturi, discutii, dialog, indrumari, apropiere dintre parinti si copii inainte de orice.

Relatiile parinti-copii sunt deschise, firesti, naturale, nefortate, interactiunile sunt perfect normale ori de cate ori e nevoie de ele. Sunt respectate perspectivele fiecarui membru al familiei, procesul de luare a unei decizii este mai deschis, copiii sunt implicati si ei. Relatia parinte-copil e mult mai puternica, mai intima ca inainte. Parintii sunt mai permisivi, au invatat ca parenting nu inseamna autoritarism dus la extrem si nici asumarea rolului de parinte de fiecare data si exprimarea acestuia in cele mai neinspirate moduri.

Tehnologia moderna si accesul facil la ea a adus in parenting o abordare diferita. S-a trecut la dezvoltarea „holistica” a micutilor. Parintii nu mai tin atat de mult la tot ce inseamna scoala si note bune tot anul, incearca sa ii orienteze sa isi urmeze pasiunile si sa inoveze, sa gandeasca cat mai creativ si sa isi lase imaginatia sa le fie cel mai bun instrument de dezvoltare.

A ajutat mult si mass-media, care i-a facut pe parinti mai sensibili la riscurile fizice si psihologice pe care le au de infruntat copiii in ziua de astazi. Consilierea, educatia sexuala, care nu existau sau erau tabu in trecut, sunt acum parte din parentingul modern.

Si s-a mai schimbat ceva: in trecut doar un parinte lucra, de obicei tatal, deci mama era acasa, „la cratita” si cu micutii in brate. Copilul are responsabilitati mai mari, mai multe si uneori mai dificile. Astazi lucrurile s-au schimbat total. Ambii parinti lucreaza, de copii se ocupa o bona, o persoana care poate avea grija de copii, copiii au mai putine lucruri de facut. Tehnologia ii ajuta pe parintii moderni sa supravegheze mai usor copiii si sa poata sta linistiti cat nu sunt langa ei.

Si grija pentru fratii mai mici era ceva normal in trecut. Fratii mai mari faceau de toate, inclusiv mancare. Astazi, mai ales daca parintele a optat sa lucreze de acasa, on-line, grija pentru toti copiii e mai mare, fratii mai mari nu mai au atat de mare raspundere ca in trecut. Libertatea primita este una excelenta, dar vine cu un pret: timpul petrecut in fata ecranelor e mai mare, tentatia de a face multe lucruri care pot aduce si efecte negative in viata lor creste.

Legislatia legata de copii si de protectia lor a schimbat radical tot ce inseamna parentingul. In trecut nu aveam asa ceva, parintele facea ce voia cu al sau copil. Celebra fraza „eu te-am facut, eu te omor” se auzea cam peste tot cand incepea o cearta. Legislatia de astazi descurajeaza orice fel de abuz la adresa copilului, copilul are putere, poate reclama parintele, poate sa scape de toate lucrurile neomenesti pe care parintele i le-ar face. Legile incuranjeaza parintii sa cultive dezvoltarea emotionala a copiilor si starea de bine din punct de vedere psihic.

Varsta la care femeile deveneau mamici, isi asumau rolul de parinte s-a schimbat si ea. In trecut femeile se maritau de la varste fragede, aveau copii imediat. In prezent sunt multe femei care asteapta dupa 30 de ani ca sa se marite si sa aiba copii, mai importanta e educatia, stabilitatea financiara, sunt mai importante obiectivele profesionale. Ce inseamna asta? Societate incepe sa isi schimbe perspectiva asupra familiei si asupra rolului de parinte.

Parentingul in trecut se baza mai degraba pe traditii so obiceiuri transmise in familie. Astazi parintii au acces la multe informatii si isi pot contura propriul stil de parenting. A aparut si o abordare mai stiintifica a parentingului. Copiii petrec mai mult timp in casa si au cu ce se juca, telefoane, tablete, tehnologii smart, asa ca parintii sunt mai aproape de ei si mai implicati in viata lor.

Stilul de parenting s-a schimbat dramatic si el. De la parintele elicopter care era mereu langa copil si se implica activ in tot ce facea s-a trecut la stilul de parenting „schela”, adica parintele lasa copilul sa descopere si sa exploreze cat de mult vrea, ii ofera doar backup si suport cand e nevoie.

Parentingul constient este un alt stil la moda astazi, parintele e prezent si atent la nevoile copilului tot timpul. Se discuta mai nou si despre parenting respectuos, in care copilul e tratat ca un individ cu drepturi si sentimente, emotii, deci e nevoie de acelasi respect pe care il ai cand interactionezi cu un adult. Acum parintii incearca sa isi gaseasca propriul lor stil de parenting si sa nu se mai ghideze atat de mult dupa rude si tot ce se poate citi pe Internet.

Si incheiem cu o afirmatie interesanta, care ne-a dat de gandit: „Ca sa fii in amintirile copilului tau maine trebuie sa fii in viata lui astazi”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *