Hieroglifele egiptene au fost de multa vreme in atentia expertilor si a amatorilor pasionati de Egiptul Antic. Daca pana in 2020 traducerea acestor hieroglife si interpretarea lor era bazata pe multa cercetare in diverse carti, din 15 iulie munca este simplificata cu ajutorul Fabricius, aplicatia care decodeaza hieroglife egiptene.
Compania americana Google este deja cunoscuta pentru incercarile sale de a scoate pe piata o multime e aplicatii utile, dar si funny. Recent, gigantul american a adus in atentia publicului interesat de proiectul sau Arts and Culture un progam special care, cu ajutorul inteligentei artificiale, va descrifra hieroglife egiptene. Decodarea se va face automat prin intermediul unui concept destul de abstract, machine learning.
Fabricius va fi de acum numele acestui tool foarte interesant. El poate fi folosit pentru traducerea mesajelor in hieroglife, este destinat expertilor si amatorilor si functioneaza foarte bine din ce s-a observat in teste. Cei care intra si folosesc Fabricius vor fi intampinati de o sectiune de cursuri, sase la numar, cu notiuni introductive legate de hieroglife. Se pot desena hieroglife si machine learning-ul va analiza si va stabili acuratetea lor.
Sectiunea Play orice text scris in campurile indicate va fi tradus in hieroglife egiptene. Nu te astepti sa ai traduceri corecte din punct de vedere academic, insa sectiunea promite multa distractie. Pentru oamenii de stiinta si cercetatori este disponibila si sectiunea Work, unde orice fel de upload al unor imagini cu hieroglife va fi procesat imediat si se va incerca decodarea corecta. Aplicatia e disponibila si in regim open source pe Github, asa ca oricine isi doreste poate aprofunda studiul hieroglifelor.
Ideea de la care a pornit acest experiment inedit e simpla: ar putea tehnologia moderna sa ajute la decodarea limbilor vechi si limbajelor? La doi ani de la primele linii de cod raspunsul e da, poate ajuta, insa mai avem de lucrat la ea. Traducerea nu e una automata, expertii vor folosi aplicatia ca sa faca o traducere mult mai eficienta.
Fabricius este dezvoltat de o echipa de la Centrul Australian de Egiptologie de la Universitatea Macquarie, Australia, de Psycle Interactive si de Ubisoft, in parteneriat cu Google. Din 15 iulie 2020 toata lumea care doreste sa testeze aplicatia o poate face direct din aplicatia Google Arts and Culture.