In ultimii 10 ani am asistat la mici revolutii in mai toate domeniile care implica folosirea tehnologiilor moderne. In on-line le-am vazut pe cele mai multe si pe cele mai mari, dar si in offline au fost gadgeturi, produse si servicii pe care acum 15-20 de ani nici macar nu ni le puteam inchipui.
Schimbarile au venit de cele mai multe ori rapid, ne-am adaptat la noutati si am reusit sa integram noile tehnologii in viata noastra de zi cu zi. Cele mai interesante tehnologii din ultimii 10 ani sunt de departe cele care influenteaza toate sectoarele vietii si afacerile.
Pentru ca o tehnologie noua sa ajunga sa influenteze un domeniu trebuie sa fie perfect adaptata acelui sector, celor care vor se vor folosi de ea. Tehnologiile care ne influenteaza cel mai mult viata obisnuita sunt si de cele mai importante. O tehnologie noua, o idee, o inovatie, nu are cum sa intre atat de rapid in atentia noastra si sa se transforme dintr-odata intr-un ajutor de nepretuit daca nu este foarte bine gandita, daca nu are caracteristici la care ne-am fi asteptat, pe care le cautam.
Majoritatea inovatiilor din lista de mai jos sunt deja cunoscute, de altele poate nu ati auzit sau nu ati avut ocazia sa le folositi pana acum. Cert este ca toate s-au impus pe piata si au influentat modul in care ne raportam la schimbarile din tehnologie si la tehnologia in sine.
Like-urile pe Instagram. Cu ajutorul Instagram toata lumea a invatat sa foloseasca filtre si sa faca poze, sa le posteze, sa le impartaseasca cu milioane de utilizatori. Viata a devenit dintr-odata un adevarat spectacol, toata lumea a avut brandul propriu si putini au reusit sa transforme pagina de Instagram intr-un business.
Instagram a adaugat like-ul sub forma de inimioara si asa a reusit sa atraga alte cateva milioane de utilizatori. Apar noi postari, utilizatorul revine pe Instagram. Recent insa Instagram si-a dat seama ca aceste like-uri si tanjirea dupa cat mai multe poate duce la probleme psihice si psihologice, asa ca a testat scoaterea like-urilor de la poze.
UberX. Cu totii am auzit de Uber si poate multi l-am si folosit deja. E mult mai simplu sa ai o masina la scara cand doresti si sa o vezi cand ajunge, sa poti sa chemi oricand pe cineva si sa nu ai timpi de asteptare mari. Uber e un fel de taxi, dar mult mai rapid si mai sofisticat, are si aplicatie si soferii sunt oameni obisnuiti care au ales sa practice meseria de sofer pentru un venit in plus.
Din 2013 UberX a permis celor care nu erau soferi profesionisti sa conduca masini si sa ofere serviciile Uber. Aplicatia dicta ce fel se desfasura totul, unde mergeai cu masina, la ce clienti. Angajarile au fost „gamificate”, daca nu voiai sa iei o cursa erai penalizat. Uber a profitat intr-un fel de cei care nu aveau si alte locuri de munca mai bune si asa UberX a inceput sa functioneze bine. Cei care lucreaza in sistemul UberX nu au beneficii sau protectie.
„Binge” si Netflix. S-au dus vremurile in care aveai DVD-uri cu filme si muzica, acum platesti abonament ca sa ai acces la Netflix, Spotify etc. De prin 2013 insa clientii Netflix au trecut de la urmaritul obisnuit al filmelor sau al serialelor la „binging”. Pe scurt, acest binging inseamna privitul la episoade unul dupa altul, ore in sir.
Desigur, actiunea trebuie sa fie buna si filmul sau serialul sa te atraga sa vezi atat de multe episoade. S-a schimbat total modul in care sunt gandite scenariile, oamenii pot trece rapid peste partile care nu le plac si pot vedea un intreg sezon in cate ore doresc, intr-o seara, noapte. Nu mai astepti sa treaca o saptamana, trei zile pana la episodul urmator, ai toate episoadele la dispozitie si le vezi oricand si pe orice dispozitive.
Feed-uri si filtrele sub forma de „bule”. Primul News Feed de la Facebook a aparut prin 2006, insa de abia in ultimii 10 ani a ajuns sa fie definit mai bine si sa influenteze foarte mult lumea offline. Ideea de feed a venit in mod natural de vreme ce in on-line avem atat de multa informatie. In lot sa te lase pe tine sa sortezi totul, noul feed se bazeaza pe algoritmi care organizeaza toate informatiile in baza vizualizarilor din trecut.
Din 2011 Eli Pariser a inventat un nume care e tot mai folosit astazi-filtrele sub forma de bule. In 2016, la alegerile americane am vazut cum aceste bule pot fi si arme de lupta in on-line, prin raspandirea de informatii voit gresite si false pentru a influenta votul populatiei.
Tehnologia pentru detectarea si recunoasterea fetei si a amprentelor.Cu 10 ani in urma, tehnologia din spatele recunoasterii faciale si a recunoasterii amprentelor, datele biometrice, era doar in filmele din seria „Misiune Imposibila”. Din 2013 Apple a adaugat pe dispozitivele sale Touch ID, un cititor de amprente in butonul Home, si asa puteam sa deblocam rapid iPhone 5S. Dupa patru ani a aparut si Face ID, care poate citi fetele umane si debloca dispozitive. Acum cam toate dispozitivele au recunoastere de amprenta si de fata si recunoasterea faciala si amprentarea rapida este folosita peste tot in lume.