Campionatul European de Fotbal nu a fost intotdeauna atat de simplu in privinta meciurilor si a organizarii

Campionatul European de Fotbal este unul dintre cele mai asteptate si mai mari evenimente sportive din Europa. Cele mai puternice echipe, cele mai mari rivalitati din domeniul fotbalului, toate se intalnesc pe acelasi teren verde la partidele organizate de-a lungul campionatului. In 2021, Campionatul European de Fotbal se desfasoara, in premiera, in mai multe tari si orase, cu fiecare partida programata in alta locatie. Nu a avut loc in 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, dar asta nu inseamna ca spectacolul oferit pe teren de jucatorii de top nu a mai fost posibil. Toate meciurile s-au reprogramat in 2021…

Istoria Campionatului Mondial de Fotbal e presarata cu momente unice, dar si cu momente inedite, la care nimeni nu s-ar fi asteptat si pe care multa lume s-ar putea sa nu si le mai aminteasca atat de bine. Pe acestea din urma le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Campionatul European de Fotbal UEFA a fost lansat in 1960 si se tine o data la patru ani-exceptie a facut editia din 2020, care a fost reprogramata integral in 2021 datorita pandemiei de COVID-19 si restrictiilor impuse in fiecare tara. Prima castigatoare a campionatului a fost Uniunea Sovietica, care a invins Iugoslavia cu 2-1 la Paris, dupa prelungiri. Cea mai recenta finala a fost castigata de Portugalia, care a invins Franta cu 1-0 in prelungiri.

Germania si Spania sunt cele mai de succes echipe de la Campionat, castigandu-l de trei ori fiecare. Franta a castigat de doua ori Campionatul, Iugoslavia s-a calificat de doua ori in finala, dar nu a castigat-o. Grecia, Olanda, Danemarca au castigat fiecare un Campionat.

Dincolo de superlative si de informatiile cunoscute despre Campionatul European in istoria lunga a competitiei au fost o multime de momente ciudate, inedite, la care nimeni nu s-ar fi asteptat.

Euro 1968, o editie altfel. La acel campionat unul dintre meciuri a fost intre Italia si Uniunea Sovietica si s-a tinut in Napoli. Italienii porneau din start cu un handicap, pentru ca pierdusera deja ultimele doua meciuri impotriva URSS. Desi s-au facut eforturi de ambele parti sa se inscrie un gol macar, scorul a ramas la fel, 0:0 pana la final, inclusiv in prelungiri. La vremea respectiva loviturile de pedeapsa nu existau teoretic. Asa ca s-a stabilit scorul final cu ajutorul unei monede. Italia castiga astfel doar in baza norocului. Italia a castiga si campionatul. Pana acum e singurul meci din Campionat unde soarta se decide banal si foarte crunt, cu ajutorul unei monede si a jocului tipic cap sau pajura.

Finala Euro 1968, in reluare. Italia mai detine un record nedorit. A jucat singura finala care s-a reluat. Deja Italia trecuse de o semifinala de cosmar impotriva Uniunii Sovietice, asa ca i finala de la Roma lucrurile trebuiau sa mearga struna. Nu a fost asa. Italia juca la acea vreme in finala impotriva Iugoslaviei, care de abia a ajuns in finala dupa o partida de cosmar cu Anglia. Deja in minutul 80 era 1:1, egalitate perfecta la goluri. Scorul s-a pastrat si in prelungiri, asa ca soarta finalei s-a decis in reluarea partidei. Luigi Riva si Sandro Mazzola au revenit la Italieni pe teren. Doua goluri si Italia era compioana europeana.

Rejucarea finalei din 1976 in deschiderea Euro 1980. Germania de Vest a castigat impotriva Cehoslovaciei. In 1976 Cehoslovacia batea Germania cu 5 la 3 la penalti. La Euro 1980 au patricipat opt echipe in loc de patru. Cehoslovacia aproape se calificase la Euro 1980 la departare mare de Franta. Numai ca si in 1980 cele doua tari s-au intalnit pentru o partida de zile mari. Un gol dat de Karl-Heinz Rummenigge a decis soarta partidei. Dar e ceva sa ai fix acelasi meci dintr-o finala la deschiderea altui campionat.

Finalele din 1996 si 2000, trase la indigo. Ambele goluri de aur din finale au fost marcate de catre rezerve. In finala din 1996 am avut Germania si Republica Ceha, in 2000 am avut Italia si Franta. In ambele finale Germania, respectiv Franta au fost conduse cu 1-0, dar au revenit si s-a ajuns la 2-1. Golul de aur a venit in ambele de abia in prelungiri. In 1996 Germania inscria golul de aur prin Olivier Bierhoff, iar Franta inscria in 2000 golul de aur prin David Trezeguet.

Partida de inceput si de final de la Euro 2004, Grecia vs. Portugalia. Stim deja ca Grecia a iesit victorioasa din ambele partide disputate la Euro 2004. In 1980 am avut acelasi meci de deschidere ca la finala din urma cu patru ani. La Euro 2004 am avut alte similaritati care parca erau trase la indigo cu Euro 1980 si 1976. Meciul de deschidere s-a dovedit a fi si meciul final, unde s-a jucat ultima carte a campionatului.

In primul meci, Portugalia a fost invinsa cu 2 la 1 de catre Grecia. Dar ambele tari au ajuns si in finala, culmea. Grecia a castigat Euro 2004 cu 1-0 in fata unei Portugalii distruse si injosite intr-un mod la care nimeni nu se astepta, mai ales ca era vorba de Grecia, o tara care nu ar fi pus asa de mari probleme pe teren…

Lasă un răspuns