Daca te-ai gandit sa cumperi un telefon nou ai la dispozitie doua variante: un telefon smart cu Android si un telefon smart cu iOS, produs de Apple. Alegerea e foarte dificila mai ales ca ambele sisteme de operare pentru mobil ofera cam aceleasi lucruri si au si o multime de functii importante, pe care le poti utiliza in viata de zi cu zi.
Diferentele dintre cele doua OS-uri pentru telefoane smart sunt si cele care ne ajuta pana la urma sa ne hotaram asupra unui dispozitiv sau asupra altuia.
iOS este un sistem de operare pentru telefoane mobile pus la dispozitie de Apple. Este destinat doar dispozitivelor Apple, seamana cu un sistem de operare bazat pe Unix, numai ca iOS are o baza Darwin(BSD) OS. A fost dezvoltat in C, C++ si Objective-C, limbaj de asamblare si Swift. Prima versiune de iOS am avut-o in 2007.
De cealalta parte, Android este OS-ul celor de la Google LLC. Se bazeaza pe o versiune modifica a unui kernel Linux si alte softuri open source. Este destinat doar tabletelor sau telefoanelor smart de la aproape orice brand in afara de Apple. A fost dezvoltat in C, Java, C++ si alte limbaje de programare moderne. Prima versiune de Android a fost lansata in 2008. Deja suntem la Android 12, sistemul e gratuit si e cel mai folosit OS pentru telefoane smart, tablete, chiar si ceasuri smart.
Diferentele dintre iOS si Android sunt subtile, se observa insa usor daca ai ceva experienta si ai utilizat ambele tipuri de telefoane de la Apple sau alti producatori care folosesc Android pe terminalele lor.
La capitolul hardware avem din start o alegere simpla: optiuni mai multe sau un aspect mai cizelat. Doar Apple produce iPhone, deci e un control strict asupra modului in care softul functioneaza pe terminalele lor. Google ofera Android tuturor producatorilor ramasi pe piata, calitatea difera, mai sunt modificari de soft, de design pe partea de hardware integrat in telefoane. Deci vom avea iOS doar pe dispozitive de top, scumpe, cu o calitate premium si componente atent verificate, produse, si Android pe orice alt tip de telefon, ieftin, scump, nu conteaza.
Actualizarile de soft, de firmware sunt lente pe Android, suportul pentru telefoanele mai vechi cu un OS inca functional e mai bun la Apple. De multe ori Android nu mai actualizat, Google nu mai da atentie dispozitivelor cu OS-uri vechi, le ofera actualizari 3 ani, dupa care foarte rar mai primim vreo actualizare de securitate sau niste functii minore noi. iOS castiga aici pentru ca ofera actualizari rapide, mai dese, are suport extins pentru modele mai vechi decat cele lansate in urma cu un an sau doi.
Alta diferenta majora intre iOS si Android: aplicatiile din OS. Ai de ales intre selectie si control. Store-ul de la Apple ofera mai putine aplicatii decat Google Play, cu vreun milion mai putine ca sa fim mai exacti, insa selectia nu e intotdeauna cel mai important factor. In Store-ul Apple intra doar anumite aplicatii, totul e foarte strict, la Google e mai pe relaxare, cam toata lumea poate posta aplicatii daca trec de niste verificari de baza.
Fragmentarea este problema cea mare pe Android, e si foarte scump sa dezvolti pentru atat de multe modele de telefoane smart aflate pe piata. De regula aplicatiile de top debuteaza pe iOS, dupa care vin si pe Android, dar mai tarziu.
Cat despre gaming si experienta din jocurile pe mobil, lucrurile sunt in favoarea iOS. Pe vremuri piata de gaming pe mobil era dominata de Nintendo, Sony. Dar a venit iPhone si iOS si a schimbat totul. Pe iOS se joaca deja milioane de gameri inraiti si sunt disponibile zeci de jocuri de top. Ai tehnologie de top pe iPhone, OS care te ajuta sa ai o experienta de gaming excelenta si tot ce iti trebuie ca sa nu te mai desparti de iPhone pentru gaming de calitate si cat mai bine optimizat.
Securitate OS-ului este foarte importanta astazi. iOS e castigator clar aici, pentru ca ofera securitate excelenta. Sunt foarte putine atacuri pe iPhone, iOS este extrem de sigur si Apple ia in serios riscurile de securitate, oferind mereu actualizari de securitate cat se poate de des. Android are mereu atacuri pe care nu prea reuseste sa le evite, gasesti tot felul de virusi, troieni, malware, spyware ascuns prin aplicatii, prin reclame din diverse aplicatii esentiale etc.
A nu se intelege ca iOS e imun la atacuri cibernetice. Nu. Doar ca stie cum sa te protejeze mai bine si ai garantia ca poti face ce doresti cu telefonul pe care e instalat fara sa te virusezi.
Experienta utilizatorului este pana la urma cea care va conta cel mai mult daca te raportezi la un sistem de operare pentru telefoane smart. Aici iarasi ai de ales intre eleganta si personalizare. Vrei OS pe care sa il personalizezi cum doresti, mergi pe Android si pe o multime de variante de personalizare la un tap distanta. Si asa fiecare producator de telefoane isi personalizeaza sistemul de operare, asa ca s-ar putea sa nu mai ai doar aplicatiile stock si sa te trezesti cu interfete schimbate si cu aplicatii adaugate pe care nu le vei folosi niciodata.
Apple are o alta abordare, mai putina personalizare, adaugi niste widget-uri, schimbi niste aplicatii default si cam atat. iOS se concentreaza pe calitate, atentie la detalii, totul e deja gandit milimetric pentru o experienta de utilizare perfecta de fiecare data. Doar dai drumul telefonului si incepi sa il folosesti. Atat. Nu ai nevoie de altceva, totul e deja configurat pentru cea mai tare si mai buna experienta pe care o poti avea vreodata.
O problema pe care o vei gasi destul de des la Android e legata de aplicatiile din OS. Se instaleaza unele de o calitate indoielnica in locul celor de top, care costa, pentru care s-ar plati mai mult, desigur. Mai instaleaza si producatorul cateva aplicatii si ai un OS plin de aplicatii si softuri care nu prea te mai lasa sa ai o experienta atat de buna, unele mai consuma si baterie.
La iOS primesti doar cateva aplicatii de calitate, de top, verificate si foarte utile, toata lumea are acelasi lucru cand deschide telefonul.
La final o diferenta destul de importanta: autonomia bateriei. Android e deja cunoscut cu probleme diverse inca de la versiunile Android 6 si nici macar in Android 12 nu avem prea multe probleme rezolvate la capitolul baterie. Autonomia este, intr-adevar, ceva mai mare pe Android, asta pentru ca producatorii au ajuns sa integreze in telefoane baterii de 5000mAh si au aparut si niste optimizari, niste procesoare care stiu sa isi gestioneze bine resursele si sa faca economii la consumul de baterie.
Pe de alta parte, Apple are inca baterii micute la iPhone de pana la 3.600mAh, ceea ce inseamna ca autonomia cu tot cu iOS-ul optimizat si procesoare de top nu va depasi 13-14 ore la utilizare medie spre heavy, fara o utilizare intensa „cu de toate”…