Stresul este una dintre bolile secolului al XXI-lea. Afecteaza milioane de oameni din toate sectoarele de activitate si e foarte greu de tratat, mai ales daca este alimentata mereu de alti si alti factori externi. Un tip aparte de stres este stresul academic. El apare atunci cand suntem deja la scoala, la universitate, la liceu si are manifestari diferite in functie de varsta celor care sunt afectati si de ciclul de invatamant din care fac parte. Factorii care determina aparitia stresului academic sunt diferiti, de la viitoare prezentari orale, la teme prea multe si prea grele si examene cu materie foarte multa de parcurs.
Prevenirea stresului academic este insa destul de simpla, mai ales daca suntem constienti de prezenta sa.
Stresul academic poate duce foarte usor la depresie, anxietate, stare de nervozitate pronuntata, la afectiuni psihice grave. Apar conflicte, frustrari, presiune care de multe ori este resimtita doar la nivel individual.
Cauzele stresului academic sunt foarte multe. De la interactiunea cu un cadru didactic, cu scoala, pana la materia sau temele cu un grad de complexitate mare si asteptarile pe care le au profesorii de la elevi, toate pot fi pe o lista de cauze probabile ale aparitiei stresului academic. Chiar si un program prea incarcat, un orar prea stufos pot sa devina in cel mai scurt timp cauze clare ale stresului academic. Ce trebuie noi sa retinem este ca acest tip de stres poate fi prevenit si combatut relativ usor daca luam cateva masuri simple din timp. Iata doar cateva exemple de astfel de masuri:
Realizeaza liste tip To Do. Poti sa prioritizezi mai usor ceea ce e important pentru tine, stii ce ai de facut, ce termene ai si te poti organiza foarte simplu. Si cand esti organizat nu mai ai de ce sa fii stresat. Subliniaza si pune accent pe acele sarcini pe care trebuie sa le indeplinesti rapid, vizualizeaza in permanenta ce ai facut deja, ce mai ai de facut. Listele To Do pot fi foarte utile si atunci cand vrei sa lucrezi pe mai multe planuri si ai foarte multe lucruri de pus la punct intr-un timp scurt. Te ajuta sa nu uiti nimic si sa nu treci cu vederea sarcini care ar putea fi importante.
Planifica totul la secunda. Incearca sa ai un orar clar cu tot ce ai de facut intr-o zi, minut de minut. Poti folosi aplicatii tip Calendar si orice te-ar putea ajuta sa ai tot timpul dintr-o zi planificat extrem de bine. Cand vezi intr-un calendar, intr-o agenda ce ai de facut si stii ca detii controlul ai din start mai mult succes in indeplinirea sarcinilor si le poti termina mai rapid si mai usor, te simti mai confortabil si scapi si de stresul academic.
Concepe un sistem de recompense. Nu, nu te gandi aici la recompense financiare. De exemplu, poti sa iti spui: daca termin de invatat si de scris temele pentru saptamana viitoare pana la ora 18.00 voi putea sa ma joc 60 de minute unul dintre jocurile mele preferate pe telefon sau pe calculator. Ai nevoie de un boost de endorfine oricand si te va ajuta enorm sa gasesti la capatul unor ore foarte grele, cu efort sustinut, o perioada in care poti sa iti permiti sa faci ce doresti si sa te relaxezi.
Ia pauze cat mai multe si respira. Sanatatea mintala este deosebit de importanta. Stresul academic poate sa te aduca de multe ori in pragul disperarii. Daca reusesti sa te calmezi si sa redevii stapan pe tine vei scapa si de stres. Nu e suficient doar sa iei o pauza si sa te gandesti tot la ce ai de facut. Incearca sa te detasezi in acele minute si sa incerci sa ai timp doar pentru tine, sa nu te mai gandesti la nimic. Respira adanc, cauta exercitii de respirat si incearca sa te relaxezi cat poti de mult inainte de a incepe iarasi sa inveti, sa scrii.
Mananca sanatos. Daca nu stii deja ti-o spunem noi: manacarea bogata in grasimi, in multi carbohidrati greu de digerat nu te va ajuta deloc sa iti indeplinesti sarcinile dintr-o zi. Incearca sa inlocuiesti mancarurile grele cu fructe, legume, ingrediente cu multe fibre ca sa ai energie si sa te poti descurca atunci cand ai mai multe de invatat, de lucrat. Combina proteinele de calitate cu carbohidratii pentru a evita o „prabusire” cand sarcinile sunt deja prea multe.
Incearca sa ai un somn de calitate, mai ales daca nu ai cum sa dormi mai mult. Nu incerca sa iti rezolvi ce ai de facut in pat. Nu vei face decat sa iti ingreunezi misiunea de a adormi si sa asociezi mereu munca cu patul. Nu folosi ecrane de niciun fel inainte de culcare, incearca sa te relaxezi inainte de culcare si sa eviti privitul la tv. Nu aduce in camera niciun fel de gadget, evita si telefoanele sau ceasurile destaptoare cu afisaj digital, cu diverse sunete care te vor ajuta sa dormi mai bine-nu vei dormi cu siguranta mai bine. Nu te culca la ore diferite mereu, respecta aceeasi ora in fiecare zi, la culcare si la trezire.
Fa cat mai multe exercitii fizice. Jumatate de ora de exercitii fizice pe zi te vor ajuta sa scapi de stresul academic. Vei avea cantitati mai mari de endorfina in corp, vei fi mai fericit si mai putin anxios. Plus ca vei fi relaxat, vei avea idei mai bune si vei reusi sa inveti, sa lucrezi mai usor dupa o tura de alergare sau de mers prin parc, prin jurul blocului.
Planifica zile in care doar te relaxezi. Nu te gandi la nimic in zilele de relaxare, nu te implica in activitati obositoare. Fa doar ce iti dicteaza organismul sa faci si nu incerca sa rezolvi tot ce nu ai putut rezolva intr-o saptamana sau intr-o luna. E ziua sau sunt zilele tale de relaxare, asa ca trebuie sa faci tot ce poti ca sa iti revii si sa iti reincarci bateriile pentru perioada ce va urma, plina de provocari si de sarcini de indeplinit.