Daca in tara ta stii foarte bine ce ai de facut si ce nu, cand treci granita si ajungi in alte tari legile pot fi total diferite de cele pe care te-ai astepta sa le intalnesti acolo. In multe destinatii europene legislatia este mai aspra decat de obicei si interzise, sanctioneaza si pedepseste multe lucruri pe care le-ai considera banale, obisnuite.
De fiecare data cand parasesti tara si te indrepti spre o alta destinatie trebuie sa ai in vedere mai multe lucruri. De la conditiile de intrare in tara pana la regulile de respectat in anumite spatii, toate ar trebui bifate in faza de documentare.
Sunt si multe legi si reguli de care s-ar putea sa nu stii si sa le incalci fara sa iti dai seama. In unele cazuri s-ar putea sa ai sanctiuni care vin cu nerespectarea regulilor, asa ca ar fi de preferat sa le cunosti pe cele mai interesante. Pe langa faptul ca te feresti mai usor de amenda ai si mai mult timp pentru tine si pentru distractie sau intalniri de afaceri si respecti comunitatea din tara respectiva.
Nu ai voie sa faci zgomot duminica in Germania si Elvetia. In Germania e total interzis sa dai orice petrecere cu muzica tare sau sa faci galagie duminica, de sarbatori legate si in timpul orelor legale de odihna, seara tarziu. De la ora opt seara pana la sapte dimineata nimeni nu are voie sa faca zgomote de niciun fel.
Duminica nu ai voie sa ai muzica la un volum mai mare de n decibeli, iar in timpul saptamanii nu e voie cu muzica si zgomote puternice intre 10 p.m si 6 a.m. E si un concept activ la care se face referire Nachtruhe, tradus prin somnul noptii. Si in Elvetia se aplica aproximativ aceleasi reguli, numai ca aici se aplica un interval orar putin modificat si legislatia are si o completare. Duminica nu ai voie sa scoti rufele la uscat in afara locuintei, sa le vada toata lumea.
Fara gustari in locuri cu incarcatura istorica, Italia. Roma, Florenta, Venetia sunt doar cateva orase in care bautul si mancatul in apropierea unor cladiri si monumente istorice sunt sactionate si interzise prin lege. Amenzile ajung si la 270 de dolari, in Roma regulile sunt atat de dure incat cei care nu le respecta sunt alungati din centru, politia are grija ca toti turistii sa nu se abata de la ele.
In Florenta, in centrul istoric este obligatoriu sa nu se manance la marginea drumului, pe scarile de la magazine sau pe trotuar. Din 2018 nu mai ai voie nici sa mananci in timp ce mergi pe orice strada din centrul istoric dimineata sau seara. Toti cei care nu respecta aceasta regula primeste aproape 600 de dolari amenda pe loc, fara drept de contestare.
Hranirea porumbeilor in Italia si Austria este interzisa prin lege. Din 2008 in Venetia, in Piazza San Marco celebrii porumbei nu mai sunt hraniti de turisti. Motivul este unul bine intemeiat. Excrementele de la porumbei ajung sa ascunda din frumusetea unui mozaic care se afla aproape de cladiri istorice si de monumente. Cei care totusi hranesc porumbeii se pot trezi cu amenzi de peste 700 de euro. Viena a introdus si ea o lege care interzice hranirea porumbeilor, din 2014, amenda e de doar 36 de euro.
Uitatul pasaportului se pedepseste in Germania, Ungaria, Belgia, Olanda, Spania, Austria si multe alte tari europene. In aceste tari legea impune purtatea documentelor de identificare importante asupra persoanei tot timpul. Pasaportul original si orice fel de acte in original sunt necesare daca vrei sa iti poti petrece timpul fara probleme in tara respectiva. De multe ori politia si autoritatile locale te pot opri pe strada pentru a solicita documentele care iti dovedesc identitatea. Ele vor cauta atat viza cat si toate insemnele care iti permit sa fii legal intr-o tara, indiferent ce ai de facut acolo si in ce calitate ai ajuns acolo.
Umblatul pe strada doar in costum de baie e interzis in Spania. In Barcelona si Palma de Mallorca nu conteaza ca ai plecat de la plaja si ai traversat strada sa mai iei o inghetata si o bautura rece. Trebuie musai sa ai pe tine tricou si sa fii imbracat decent si in partea inferioara a corpului.
Este ilegal sa apari pe strazi in aceste orase doar in costum de baie. Din 2011 in Barcelona nu ai voie cu bikini pe strada si nici cu haine de plaja. Amenda e de 295 de euro si e suficient de mare cat sa sperie pe orice turist care vrea sa se intoarca din vacanta si cu ceva bani ramasi.
Din 2014 di in Mallorca sunt interzise costumele de baie in locuri publice, inclusiv in mijloace de transport sau in magazine, in centrul orasului. Amenda si aici e mare, 565 de euro, si se aplica fara exceptii daca ai incalcat regula.