Operele de arta interesante sunt de gasit si in afara galeriilor de arta, in locuri mai putin obisnuite

Galeriile de arta sau colectiile private sunt locurile unde te-ai astepta sa vezi opere de arta valoroase, atent ingrijite si expuse in spatii special amenajate. Operele de arta importante au nevoie si de conditii speciale de depozitare, nu pot fi puse oriunde pentru ca, in timp, se vor degrada si isi vor pierde valoarea.

In anumite cazuri multe astfel de opere nu au fost atat de importante pentru posesorii lor si au ajuns in locuri unde nu te-ai fi asteptat sa gasesti un tablou sau o opera apartinand unei perioade importante din istoria artei.

Cand mergi la o expozitie de arta admiri operele foarte bine intretinute si te bucuri ca au ajuns acolo, intr-un mediu controlat in permanenta pentru a corespunde standardelor de calitate impuse de respectivele opere. E si foarte placut sa poti vedea intr-o stare foarte buna adevarate nestemate ale artei, mai ales daca esti un admirator al artei si vanezi toate expozitiile importante din apropierea ta.

In timp ce multe opere de arta au parte de ingrijire minutioasa si de o conservare ca la carte sunt si unele care nu au avut acest noroc si care au fost descoperite unde te astepti mai putin. Fie din neglijenta, fie din lipsa de respect pentru munca unui artist, operele de arta importante pentru istoria artei au ajuns sa fie tratate mai ceva ca un obiect banal sau ca un gunoi.

Poate ca valoarea lor nu era asa de mare precum cea a unui tablou cu Mona Lisa, insa fiecare opera este valoroasa in felul sau si reprezinta munca unui om care a incercat sa lase ceva in urma sa, din punct de vedere artistic. Iata doar cateva dintre cele mai ciudate locuri unde au fost gasite opere de arta importante.

Un apartament micut din Munich. Politia a reusit sa gaseasca o colectie de peste 1.300 de opere de arta inghesuite intr-un apartament foarte mic din Munich. Multe opere au fost distruse insa in timpul ocupatiei naziste din Germania.

Intreaga colectie apartinuse unui dealer de arta care s-a folosit de functia sa pentru a ascunde si a vinde picturi importante si valoroase. Cam toate operele de arta au fost mostenite de catre fiul sau, care a ales sa le tina in apartamentul micut din Munich. Cand nu avea bani mai vindea din ele si asa s-a injumatatit toata colectia valoroasa, ce mai ramasese din ea. Dupa moartea sa ce a mai ramas din operele de arta a ajuns la un muzeu din Elvetia.

Nu se ajungea la aceasta descoperire, insa politia l-a gasit pe posesorul inca in viata cu peste 9.000 de euro la el, intr-un tren…

Pictura din canapea. In 2007, un student german si-a cumparat o canapea extensibila de la un targ. Cand a desfacut canapeaua acasa a gasit o pictura micuta, in ulei, in interiorul sau. Nu se stie cine a pictat-o, dar era valoroasa si ar fi apartinut unui pictor venetian, Carlo Saraceni. La o licitatie din Hamburg pictura s-a vandut cu 27,630 de dolari, asa ca studentul a obtinut de 100 de ori pretul dat pe canapeaua banala.

Un Buddha din aur si o statuie. O statuie a lui Buddha a tot fost purtata din templu in templu vreme de cativa ani pana sa ajunga in Wat Traimit in Thailanda. Statuia era din secolele 13-14, era destul de mare ca sa fie bagata in interiorul templului, asa ca a fost lasata afara. In 1954 statuia s-a mutat din nou intr-o aripa nou construita.

Statuia s-a spart dupa ce a fost scapata de catre cei care o carau dintr-un loc in altul. Spre surprinderea muncitorilor a aparut aur de sub suprafata bucatilor sparte. Statuia era din aur, in totalitate, dar a fost acoperita cu ghips si a fost pictata. Asta ca sa nu fie furata. Intre timp oamenii uitasera de aurul de sub ghips si valoarea sa nu mai era asa de importanta, era o statuie ca oricare alta.

Apartamentul abandonat si picturile rare. Intr-un apartament abandonat vreme de 70 de ani a fost descoperita o pictura de Giovanni Boldini, care s-a vandut cu peste 2.5 milioane de dolari. Proprietarul apartamentului a plecat la Paris inainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, insa a platit in continuare pentru apartament.

A murit in 2010 si expertii au intrat imediat in locuinta ca sa catalogheze tot ce avea acolo. Pe langa multe lucruri nu atat de importante se afla si pictura valoroasa, originala, acoperita de mult praf si aruncata undeva prin casa…

Venus din Milo, ingropata. Faimoasa statuie putea sa nu fie gasita niciodata. Insa un cetatean grec, locuitor al Tripiti a descoperit sculptura. Lucra pe un camp si din greseala a dat peste… Venus din Milo. Cu un fermier a inceput sa sape si a scos din pamant intreaga statuie. Pe langa ea s-au gasit si alte statui la fel de valoroase.

Un ofiter naval aflat pe insula a aranjat ca sculptura sa fie cumparata de un ambasador francez. A ajuns mai tarziu si la Regele Louis al XVIII-lea, a fost oferita in dar, dupa care a ajuns cu titlul de donatie la muzeul Louvre din Paris.

Discul antic si comoara de sub oras. In februarie 1978 niste electricieni care se ocupau de cablajul subteran din oras au dat de un disc antic. Avand 20 de tone discul avea sculptat pe el o zeitate azteca, Coyolxauhqui.

Dupa ce s-a gasit discul toata zona din jur a fost cautata si excavata cu mare atentie. S-a descoperit un templu aztec antic, distrus de fortele coloniale spaniole, impreuna cu niste schelete umane, cu statuete micute si alte bucati din statui diverse.

In prezent toate aceste descoperiri pot fi vazute la Templo Mayor Museum, aflat la distanta mica de locul original unde a fost gasit discul aztec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *