Incarcarea telefonului a devenit un lucru obisnuit, pe care il face aproape din reflex ori de cate ori telefoanele noastre dau semne de descarcare. Ne-a luat ceva pana sa ne invatam cu acest obicei de a incarca un telefon. Asta pentru ca am pornit de la telefoanele alimentate in permanenta si fara baterii detasabile, care mai aveau nevoie si de incarcari.
Cu timpul incarcarea telefoanelor a devenit foarte rapida si simpla, avem chiar si incarcare Wireless sau incarcare rapida cu dispozitive speciale si cabluri care suporta valori uriase de incarcare.
Pe langa metodele conventionale, bazate pe incarcatoare de toate felurile, am intalnit din ce in ce mai des si incarcari ale telefoanelor in moduri mai putin obisnuite. E nevoie si de diversitate si de putina creativitate cateodata.
Cand te gandesti la telefoanele mobile din 2020 si din anii ce vor urma te gandesti la dispozitive moderne, care pot face multe, cu ecrane mari, cu procesoare puternice. Ori aceste telefoane smart au nevoie de foarte multa energie pentru a putea functiona o zi intreaga, poate doua. Incarcatoarele puternice, care pot sa aduca la 100% un telefon in doar cateva minute sunt cele mai cautate si vor fi deja un standard in anii ce vor veni.
Incarcarea obisnuita este ea plictisitoare, dar este eficienta. Lasi telefonul la incarcat cateva minute si te bazezi pe el cateva ore, poate zile. A mai venit si incarcarea Wireless si lucrurile s-au mai simplificat, vitezele de incarcare au mai crescut. Orice fel de incarcare am avea fara un incarcator modern nu prea putem face nimic.
Dar ce ar fi daca nu am depinde doar de aceste incarcatoare si am putea incarca telefoanele si in alt fel. Asa si-au spus multi inventatori si multe firme care si-au propus sa gaseasca cele mai interesante si mai trasniste metode de incarcare pentru banalele telefoane atat de utile zi de zi.
Lumina Lunii. Cum ar fi daca am avea celule fotovoltaice care ar fi asa de inteligente incat sa se foloseasca de lumina de la Luna toata noaptea. A existat un proiect german, la care s-a lucrat vreme de trei ani, si care si-a propus sa se foloseasca in prima faza de energia solara. La final s-au obtinut niste sfere perfecte din sticla, umplute cu apa. Orice fel de sursa de lumina ar primi acele „globuri” transparente ar putea produce electricitate. Asa ca si Luna putea fi, in sfarsit, sursa de energie. Noua inventie avea si un sistem care calcula traictoria Lunii si a Soarelui si se ajusta imediat in functie de prezenta lor pe cer.
Si uite cum poti incarca telefonul cand vrei, cu o sursa alternativa de curent, nu mai depinzi de curentul de la priza si nici de incarcatoarele obisnuite care se tot strica.
Incarcare, „la mana”. Inventia e destul de simpla, cu ajutorul unui generator bazat pe o turbina se obtine curent pentru incarcare. E nevoie de ceva miscari si de „rotiri” ca la un dinam ca sa poti incarca de la ea telefonul. In interior e si o baterie reincarcabila de 2000 mAh cu litiu. Intr-un minut obtii patru minute de energie pentru baterie. Ca sa incarci pana la 100% ai nevoie de efort serios, dar macar e gratuita energia.
Fulgerul pe post sursa de curent. Ajunge pe Pamant de 100 de ori in fiecare secunda, are trei mile lungime si un curent de 10.000 Amperi la 100 milioane de Volti. Fix acest tip de energie a incarcat un telefon Nokia. Oamenii de stiinta de la Universitatea Southampton au avut un parteneriat cu Nokia si au vrut sa vada ca se poate incarca telefonul de la fulgere. Un Nokia Lumia 925 a fost incarcat cu 200.000 de volti. Evident, fulgerul a fost creat in laborator si tot experimentul s-a dovedit o reusita, pentru ca toata lumea a fost foarte atenta la ce facea si stia bine ce avea de facut.
Vantul sau aerul pe post de sursa de curent. Mai stiti morile de vant olandeze. Cercetatorii de la Universitatea din Texas au reusit sa dezvolte o micro-moara de vant dintr-un aliaj de nichel. Pe viitor aceste micute mori de vant vor putea fi folosite la telefone ca sa le incarce instant doar cu energia de la vant. Si indienii au venit cu niste palarii ciudate care putea sa se foloseasca de energia vantului ca sa incarce diverse lucruri in mers.
Alt gadget interesant care transforma aerul din plamani in energie pentru incarcarea telefonului a uimit intreaga lume. A fost creat de catre inventatorul Joco Paulo Lammoglia, in Brazilia, e sub forma de… masca si poate sa foloseasca aerul de la noi din respiratie pentru a converti rapid tot ce expiram si inspiram in energie pentru telefon.
Caldura corporala, cea mai tare sursa de energie. Exact ca o lanterna fara baterii care lumineaza in noapte, inventia urmatoare chiar este din filme S.F. Avem un sacou, o jacheta, cum vreti sa ii spuneti care foloseste termoelectricitatea pentru a incarca telefoane. E nevoie totusi sa tot dormi ca sa ai telefonul incarcat complet. Opt ore intr-un sac de dormit vor oferi doar 24 de minute de vorbit continuu la telefon si 11 ore de standby. Asta daca ajungi la temperatura corporala egala sau putin mai mare de 37 de grade Celsius in sac…
Sunetul e o sursa interesanta de energie. Exista o cana inventata, care se bazeaza pe nanotehnologie si care poate sa „proceseze” 100 decidebili pentru a genera 50 mili-volti de electricitate pura. Da, nu faci minuni daca tipi la cana respectiva, dar macar te poti baza cat de cat pe o incarcare decenta pe termen scurt.
Si daca tot suntem la sunet, am descoperit si un tricou care poate converti sunetul in electricitate. Porti tricoul si incarci orice dispozitiv vrei cu energie, te misti, vorbesti si incarci, cam asta e ideea. Microfonul e destul de complicat, e o pelicula pieoelectrica de marimea unei carti, un panel pus in fata tricoului. Undele sonore sunt absorbite rapid si convertite in electricitate prin compresia unor cristale de quartz. Electricitatea ajunge intr-un final intr-un power bank extern.