Alimentatia bebelusului este deosebit de importanta pentru dezvoltarea normala a organimului sau. In primele sase luni de viata este esential sa avem o alaptare corecta si consistenta, dupa care putem trece si la un regim alimentar mai variat.
De multe ori insa parintii dau mancare solida copiilor prea devreme, alteori prea tarziu. Daca un copil primeste mancare solida cand inca nu e suficient de dezvoltat va avea probleme mari in viitor, obeziatea si eczemele fiind cele mai intalnite efecte ale unei alimentatii incorecte in primele luni de viata.
De aceea trebuie sa stim foarte bine ce sa facem si ce sa nu facem in momentul in care vrem sa introducem mancarea solida in alimentatia bebelusului.
Daca pana la sase luni e recomandat sa hranim copilul doar cu lapte matern, dupa sase luni putem avea si mancare solida pentru bebelus in meniu, insa hranirea cu lapte matern va continua pana spre 12 luni. Momentul in care copilul primeste mancare solida e foarte important. Atunci se pun bazele unei alimentatii corecte si sanatoase si se stabileste o relatie cu mancarea, copilul invata cum sa manance.
Multi parinti nu stiu cum si ce sa introduca in alimentatie atunci cand vine vorba de mancarea solida. Orice greseala pe care o fac in acest moment critic poate avea efecte nebanuite mai tarziu. Expertii recomanda o consultare prealabila cu un medic specialist, cu un pediatru pentru a obtine un meniu variat si adaptat copilului si perioadei in care se afla.
Nu toti copiii sunt pregatiti sa treaca la mancare solida. Depinde de faza in care se afla din punct de vedere al dezvoltarii si de cat de bine e pregatit sistemul digestiv sa faca fata la asa ceva, la o schimbare atat de mare. Si totusi cand stii ca ai un copil pregatit pentru trecerea la mancare solida?
Sunt cateva semne dupa care te poti ghida. Daca sta in picioare singurel, daca are control asupra capului, daca se intinde dupa mancarea din farfuriile membrilor familiei e gata sa primeasca si mancare solida.
Primele tipuri de mancare solida introduse vor fi piureul, carnea pasata, carnea de pasare, legume moi, cereale cu fier bio. Nu va ganditi la meniuri complexe, fiecare tip de mancare solida se introduce pe rand si se observa reactia sistemului digestiv si cea a copilului.
E nevoie de texturi moi, placute, de la sase luni introducem piure si mancare pasata. Cand stie deja sa mestece si are deja abilitatile motorii dezvoltate complet ii putem da si bucatele mici de fructe, mancare solida care se poate servi din mana.
De la 12 luni putem sa completam meniul si cu laptic, daca nu exista intoleranta la lactoza. Cantitati mici puse intr-o canuta, cand mai creste copilul, sau intr-un biberon pot fi un bun inceput si completeaza perfect mancarea solida.
Greseli de evitat cand introduci mancare solida in alimentatia bebelusului:
Atentie la alergii. Discutam obligatoriu cu un pediatru despre riscul dezvoltarii de alergii. La un interval de timp se vo introduce mancaruri solide noi si se va observa reactia aparuta, alergiile, daca sunt. Chiar si pe la patru sau sase luni avem voie sa introducem in alimentatia bebelusului alimente cu potential alergic, oua, produse din lapte, soia, peste. Se vor face teste si se vor analiza alimentele si ingredientele care vor intra in meniul zilnic al copilului.
Nu hranim copilul cu mancare solida din sticle. E pericol mare de inec, asa ca ar trebui sa ii dam mancarea solida doar in boluri, farfurii speciale si sa stam mereu cu ochii pe copil, sa il ajutam sa manance in siguranta tot ce are in farfurie sau bol. Doar asa putem sa fim siguri ca micutul mananca tot ce vrea si creste mare si sanatos.
Supravegherea in timpul meselor e obligatorie. Se mananca doar in pozitie in sezut, intr-un scaun special, cu fata spre parinte. E mai usor sa inghiti mancare solida cand esti micut daca stai asa si nu te ineci cu nimic. Cei mici se mai pot juca, mai pot rade, dar e necesar sa avem grija mare sa nu aiba mancare in gurita cat vor sa vorbeasca sau sa rada de ceva ce li se pare funny.
Nu hranim copilul direct din recipientul cu mancare solida. Punem intai intr-un bol micut o cantitate suficienta de mancare care nu are temperatura prea ridicata si apoi dam copilului cu lingurita cate putin. Asa evitam sa introducem bacterii in mancarea pregatita pentru el si avem o misiune mai usoara cand vrem sa il hranim din nou.
Fara miere pentru copiii sub 12 luni. E pericol mare sa imbolnavim copilul si sa nu stim exact de unde a luat x afectiune. Mierea e buna, e chiar excelenta, dar e pentru varste mai mari, de la doi ani in sus pentru siguranta celor mici.
Si totusi ce putem include in alimentatia bebelusilor?
La 6 luni:
- Piure cu putina carnita, cu legume, carne de pasare;
- Cereale cu lapte, de preferat cele speciale pentru bebelusi;
- Legume gatite sau piure de toate tipurile, legume fierte si pasate;
- Banane si avocado pasate.
La 9 luni:
- Carne tocata marunt, carne de pasare gatita foarte bine, taiata micut, pasata;
- Legume gatite variate, taiate in bucati mici, chiar si dovlecel, fasole verde;
- Banane taiate si bucatele micute de fructe moi.
La 12 luni:
- Carne moale taiata bucatele, pasare, peste fara oase;
- Legume gatite in toate felurile, mai putin in ulei incins, taiate micut;
- Fructe moi in bucatele mici, usor de mestecat;
- Diverse meniuri care se mananca in familie, dar cu totul taiat in bucatele mici.