Eviti problemele cauzate de o recesiune iminenta prin planificare strategica si gandire in avans indiferent ce vrei sa faci

Recesiunea e un termen mult prea comun si prea des intalnit astazi. Dupa criza majora din 2008 a venit criza economica din 2020, care continua si va mai continua atat timp cat avem o criza sanitara fara precedent in toata lumea. Avem recesiune cand scade productia, cand se reduc investitiile si cand afacerile cunosc o stagnare temporara. Ritmul cresterii economice scade dramatic, e foarte greu sa anticipezi o recesiune, nu stii niciodata cand va „lovi”.

Desi nu stii cand vine, te poti pune la adapost de recesiune prin cateva metode simple.

Regula de aur atunci cand recesiunea bate la usa e una singura: incearca sa ai urmari cat mai usor de suportat, care nu afecteaza chiar atat de tare economia. Cei care sufera in recesiune sunt oamenii, angajatii, si mai apoi economia mondiala, nationala, locala. Pana la economie si efecte dramatice asupra investitiilor, asupra productiei, recesiunea va afecta direct oamenii obisnuiti, oamenii care se bazeaza pe niste venituri si au si cheltuieli.

O economie care iese mai usor din recesiune e economia in care oamenii, muncitorii, angajatii stiu sa se descurce si sa evite cat de mult pot efecte devastatoare la nivel individual. Chiar daca recesiunea pare ca e foarte departe, nu ar strica sa stii cateva metode simple prin care poti proteja veniturile si economiile tale…

Plateste toate creantele. Datoriile importante, mai ales cele ce tin de creditare si implica si rate sunt cele mai periculoase cand vine recesiunea. Incearca sa le achiti mai repede, sa le prioritizezi pe lista ta de plati si sa te asiguri ca nu le mai ai cand incepe recesiunea. Cu cat amani momentul in care iti platesti toate creantele importante, cu atat vei avea sanse mai mari sa suferi si tu de pe urma recesiunii. Cel mai bine ar fi sa te gandesti in avans si sa te feresti de la inceput de creditare si de orice legaturi cu bancile.

Economiseste cat de mult poti. Incepe cu un cont de economii la care ai si o dobanda buna. Ori de cate ori poti alimenteaza acel cont cu sume cat mai mari pentru a sta linistit indiferent de numarul de crize ce vor veni si de recesiunile firesti care vor urma. Renunta la micile placeri si investeste in ceva ce iti poate aduce veniturile necesare pentru a putea contribui lejer la conturile de economii. Evita si cheltuieli inutile si directioneaza tot ce iti ramane lunar dupa ce ai terminat de platit facturi si dari catre stat spre contul de economii.

Identifica modalitati eficiente de a reduce cheltuielile. Fa o lista cu toate cheltuielile de care te poti lipsi intr-o luna. Fara mese in oras daca nu e cazul, fara cumparaturi de gadgeturi care nu iti trebuie neaparat, fara cadouri foarte scumpe daca nu isi au rostul. Incearca sa gasesti toate modalitatile prin care poti reduce rapid cheltuielile, mai ales daca vrei sa nu ai probleme pe timp de recesiune. Nu trece in cealalta extrema si incearca sa gandesti orice fel de „taiere” pe care o faci pentru a avea in continuare o viata normala si fara stres.

Gandeste in perspectiva. Gandeste-te la strategii pe termen lung, planifica in avans si incearca sa gasesti cele mai bune idei pentru a obtine venituri in plus pe termen lung sau pentru a economisi cat mai mult. Cu gandul la viitor vei putea avea o perspectiva mai clara asupra finantelor proprii si vei reusi sa te feresti mult mai usor de recesiune. Foloseste aplicatii, un carnetel, o agenda pentru a vedea cat de mult reusesti sa te tii de planul pe termen lung si pentru a adauga mereu idei cat mai bune pentru a pune la adapost economiile si veniturile in caz de recesiune.

Identifica toleranta la risc. Cu alte cuvinte te gandesti cat de mult poti risca si ce „apetit” de risc poti avea pentru a evita orice probleme in recesiune. Toleranta la risc depinde de veniturile tale lunare, de economiile deja existente, de modul in care poti sa aloci anumite resurse financiare in n situatii. Daca aceasta nu e prea mare va trebui sa iti planifici strategiile pentru a trece cu bine de recesiune in asa fel incat sa nu implice niciun fel de risc. Economiseste si investeste doar cat iti permit veniturile, incearca sa ai mereu o abordare cerebrala cand vine vorba de bani si de folosirea lor pe termen scurt.

Continua studiile si educatia si incearca sa iti formezi noi aptitudini. Este deja stiut faptul ca in recesiune cei care au facultate, masterate, licente au sanse mai mici sa ajunga someri. Nu inceta sa inveti, sa iei parte la seminarii, sa studiezi si sa participi la cursuri, cat mai multe, care te-ar ajuta in domeniul tau. Formarea de noi aptitudini e vitala mai ales cand ai o recesiune in orizontul apropiat si cand vrei sa nu te confrunti cu probleme economice din cauza ei. Angajatorii cauta mereu oameni care pot face cat mai multe, asa ca nu strica sa inveti cat mai multe lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *