Numele unor orase nu suna chiar atat de bine sau sunt mai ciudate

Inca de la infiintarea unui oras, unei localitati, autoritatile locale s-au gandit la un nume pentru el/ea. Numele de orase si localitati, zone sunt alese in functie de mai multe criterii. Printre ele ocupatiile zonale, nume cu semnificatie pentru zona respectiva, idei pe care se doreste sa le exprime numele respectivului loc. In foarte multe cazuri cei care s-au gandit la nume nu si-au dat seama cat de mult rau pot face orasului sau cat de bizare si de ridicole sunt…

Avem si nume frumoase de orase peste tot in lume. Paris, Londra, Madrid, Bucuresti, Venetia, Roma, Lisabona. Suna foarte frumos, cei care traiesc acolo se mandresc cu ele si sunt perfecte pentru zona in care au aparut. Multe locuri au denumiri foarte complicate sau ciudate, unele au mai fost schimbate pentru ca sunau prea rau sau aveau diverse conotatii, au mai aparut si nume cu alte valente decat cele initiale si au mai rezolvat din probleme.

In mare parte denumirea unui oras, unei zone, nu ar trebui sa influenteze prea mult locuitorii, insa cand traiesti, de exemplu, in Baicoi glumele vor curge la nesfarsit si te vei simti stanjenit cand ajungi acolo, cand traiesti acolo. Dar cand esti in urmatoarele orase s-ar putea sa te simti cu totul altfel si sa incerci sa te gandesti cat mai putin la numele lor.

LLANFAIRPWLLGWYNGYLLGOGERYCHWYRNDROBWLLLLANTYSILIOGOGOGOCH. Daca incerci sa pronunti numele satului din Wales, care are 58 de caractere, s-ar putea sa nu reusesti nici daca te straduiesti o zi intreaga. Situat pe insula Anglesey, satul are cel mai lung nume din Europa. Are si o logica, este o descriere a localizarii asezarii. Sa incercam sa descifram misterul. Biserica Sf. Maria in scorbura alunului alb din apropierea unui vartej de apa si Biserica Sf. Tysilio de la pestera rosie. Nu ai inteles nimic, cu siguranta, dar pentru oamenii de acolo totul are o logica. Asezarea a capatat acest nume in 1880, cand autoritatile au crezut ca Llanfairpwll, numele de atunci, ciudat si el, nu prea se potriveste si au vrut sa atraga turistii. Au reusit? Da, cu siguranta. Cine nu vrea sa se afle si sa stie povestea celui mai lung nume de asezare din toata Europa? Anual sunt destui turisti care vin sa viziteze satul si sunt atrasi si de frumusetile din zona.

Batman. Din Wales poposim in Turcia unde dam de… Batman. Nu, nu e vorba de personajul justitiar din benzi desenate si filme, din desene animate. O provincie turceasca si capitala poarta numele Batman si se afla aproape de… raul Batman. Nu stim de unde vine numele Batman, insa s-ar putea sa fie o unitate de masura antica sau poate prescurtarea de la Bai Raman, muntii din apropiere. In 2008 a fost si un mare scandal provocat de primar, care a vrut sa dea in judecata Warner Bros. si regizorul Christopher Nolan pentru ca au folosit termenul in trilogia cunoscuta, aparuta pe marile ecrane. S-a renuntat insa la idee pentru ca era ciudata sa te judeci pentru asa ceva. Totusi sunt si unii nostalgici, vreo 26.000 care au semnat o petitie pentru a se modifica granitele provinciei ca sa arate ca un… liliac.

Golful oualor si al suncii. Numele golfului din Tasmania vine de la o floare regionala, cu petale colorate in galben si rosu, exact culorile de la oua si de la sunca. In 2016 s-a dorit schimbarea numelui in Golful marului si al cireselor. Dar nu s-a intamplat nimic, autoritatile au motivat ca nu e nimic in neregula cu numele existent. E o mostenire a zonei care trebuie pastrata, au argumentat autoritatile si tine si de istoria locului, deci nu ai cum sa „razi” un asemenea nume valoros.

Wonowon. Orasul din British Columbia, pronuntat „one-oh-one”, este situat intr-o zona unde armata americana a avut un punct de control de 24 de ore in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial. Numele original a fost Coacaze/Blueberry, dupa raul din apropiere, insa s-a schimbat in Wonowon ca sa nu existe confuzie legata de alt nume asemanator din sud-estul regiunii Kootenay. Prin 1956 se crede ca s-ar fi schimbat numele, insa rezidentii continuau sa il numeasca Blueberry. De ce toata lumea se gandeste la coacaze? Pentru ca 96% din productia de coacaze a Canadei se afla in zona respectiva.

Spa. Se afla in Belgia si te gandesti ca acolo toata lumea se relaxeaza. Si asa este. Ceea ce nu stiai este ca spa-ul vine fix de la acest oras belgian, unde izvoarele cu minerale, folosite pentru ameliorarea unor afectiuni, au fost recunoscute inca din secolul 16, fiind mentionate pana si de Pliniul cel Batran. Spa poate sa fie derivat al lui espa, cuvantul valon pentru izvor, fantana sau din latinescul spagere, care ar insemna a umezi, a stropi, a imprastia. Sau poate ca este acronimul de la sanitas per aquas, sanatate prin apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *