Parentingul in era digitala este mult mai distractiv daca stii cum sa folosesti tehnologia in avantajul tau

Timpul petrecut in fata ecranelor de orice fel era oricum o problema inainte de pandemia de COVID-19. Dar odata cu ea si cu lipsa interactiunii fizice s-a ajuns la o adevarata problema legata de dispozitive mobile si de statul pe „net”. Copiii au inceput sa stea tot mai mult pe laptop, pe tableta, scoala s-a mutat in on-line, au avut nevoie de aceste dispozitive pentru a putea sa aiba acces la educatie si la tot ce tine de cursuri, de teme.

Parentingul in era digitala a devenit si mai dificil prin prisma noilor schimbari globale impuse de pandemie. Depindem tot mai mult de internet si de dispozitivele mobile din jur si era firesc ca micutii sa „profite” de acest lucru. O intrebare ramane insa: se mai poate face parenting de calitate in era digitala?

Cand spui parenting te gandesti la interactiune cu micutii, la cat mai multe idei si momente in care copilul va face ce e bine pentru el si pentru parinti. Dar cand ai deja o era in care digitalizarea fortata este tot mai puternica si cand ecranele au ajuns sa ne inconjoare peste tot parentingul are o problema: nu mai are aceeasi importanta. Educatia pe care incercau sa o dea parintii si toate schimbarile legate de ecrane si de timpul petrecut in fata lor a fost inlocuita de o altfel de educatie, prin intermediul ecranelor. Copiii stau tot mai mult pe tablete si pe telefoane, pe laptop, acolo se joaca, invata, au acces la informatii.

Parentingul in era digitala poate fi de calitate, poate fi chiar mai bun daca inveti suficient de repede si intelegi ca ecranele pot fi si aliatii tai in incercarea de a educa si de a forma viitorii adulti. Daca nu stii cum sa te descurci cu atat de multe ecrane in jur si cu niste micuti/tineri fascinati de ele si dispusi sa stea in fata lor ore intregi, sfaturile care urmeaza te-ar putea ajuta.

Calitatea conteaza, nu cantitatea. Cand vine vorba de timpul petrecut in fata ecranelor conteaza mai mult ce fac copiii in acel timp decat numarul de ore pe care le numeri cu groaza. In vremurile de astazi e imposibil sa mai impui limite in privinta timpului petrecut pe tablete, calculatoare, si asta pentru ca micutii depind de ele, le folosesc la scoala, le folosesc pentru teme. Expunerea la ecrane la varste foarte mici poate cauza probleme de comunicare, probleme cu vorbirea, dar si probleme legate de citit si de memoria de scurta durata. E bine sa te concentrezi mai degraba pe calitatea timpului petrecut in fata ecranelor si nu atat de mult pe limitarea intervalului orar. Oricum copiii vor gasi o cale sa stea ceva mai mult in fata ecranelor, asa ca mai bine le permiti acest lucru si ai grija la ce continut au acces. Si e foarte important sa existe pauze de la ecrane, in care miscarea sa fie de baza si mersul afara, joaca, orice altceva.

Viata privata si informatiile importante. Din momentul in care au acces si la social media, copiii si tinerii vor ajunge sa impartaseasca o multime de detalii despre viata lor. E important sa inteleaga de la inceput, cu ajutorul parintilor, cat de importanta este viata privata si ce ar trebui si ce nu ar trebui sa imparta cu altii. Discuta deschis cu utilizatorii tineri ai retetelor de socializare, vezi care sunt problemele lor si nu ii subestimata. Ei au deja mecanisme foarte bine puse la punct de protectie si vor reusi sa se fereasca de majoritatea pericolelor din on-line. Totul este sa fie constienti si de alte pericole ce ii pandesc in on-line si sa fie dispusi sa discute cu parintii si despre viata lor on-line. Parintii ar trebui sa fie deschisi intotdeauna la discutii si la gasirea unor idei foarte bune impreuna cu tinerii utilizatori pentru a putea sa asigure un comportament on-line cat mai corect si mai sigur.

Fara ecrane cu o ora inainte de culcare, regula de aur. Daca in timpul zilei e normal sa ii lasi sa mai stea si in fata ecranelor, cand au timp si nu au teme, seara, cu o ora sau doua chiar inainte de culcare toate dispozitivele ar trebui sa fie cat mai departe de ei. Asa te asiguri ca le poti citi o poveste, puteti discuta despre ce vreti cu ei si ii determinati sa se joace putin inainte de culcare cu animalute de plus sau cu un joc fizic preferat. Vor adormi mai usor, vor avea un somn mai odihnitor si nu veti avea probleme legate de ora de culcare. Plus ca veti putea sa le formati un comportament sanatos si le veti da ocazia sa renunte treptat la ecrane cel putin in a doua parte a zilei.

Fii model pentru copii chiar si in on-line. Nu incerca sa le impui niste lucruri copiilor cand tu insuti nu le respecti. Ei vor sti si nu vor face decat sa te copieze si sa incerce sa iti demonstreze ca si ei stiu sa minta. Si inca ceva. Daca le impui limitari in utilizarea ecranelor si le ascunzi toate dispozitivele ai face bine sa incerci sa stai si tu departe de telefon cat esti in preajma lor si sa le arati ca si adultii sunt la fel de stricti in privinta ecranelor. Ai grija sa nu gresesti pentru ca micutii sau tinerii tai te vor taxa imediat si iti vor reprosa la un moment dat tot ce tine de ecrane si de statul pe telefon cat vorbesti cu ei, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *