Trendurile in moda nu au fost intotdeauna atat de usor de adoptat si de suportat

Moda este despre schimbare, despre articole vestimentare si de incaltaminte, despre accesorii care se poarta la un moment dat. Nu ai cum sa vorbesti despre moda fara sa amintesti si de trenduri. Trendurile pot sa fie inspirate din moda strazii, sunt diferite in functie de cultura in care apar, pot sa fie impuse de influenceri mai nou sau de celebritati.

Un trend nu are aspecte negative, cel putin nu in vremurile noastre. Dar in trecut, in istoria modei, am avut si trenduri care au fost privite cu mult scepticism si au iscat adevarate controverse la nivel social.

Trendurile se schimba mereu. Luna asta sau anul asta purtam ceva, la anul s-ar putea sa nu mai fie „la moda” jumatate din garderoba noastra. Trendurile se schimba cu o viteza uimitoare, de multe ori nici nu stim cand au venit altele. Si de fiecare data cand apare un trend nou vom fi tentati sa il incercam si noi, mai ales daca suntem mereu cu ochii pe moda si pe toate schimbarile care apar in acest domeniu.

Astazi nu e nicio problema daca alegem sa respectam un anumit trend si sa ne imbracam fix asa cum ne simtim bine. Insa in lunga istorie a modei am avut momente in care un anumit trend care parea nevinovat la inceput a iscat adevarate scandaluri. S-a ajuns si la interzicerea unor articole vestimentare sau de incaltaminte doar pentru ca erau prea „indraznete”…

Maria Antoaneta si rochia prea sexy. Hainele Mariei Antoaneta au fost mereu o sursa de tensiune in Monarhie. Poate cea mai controversata rochie purtata vreodata de catre Maria Antoaneta a fost „gaulle”-ul, o rochie din muselina usoara. Era usoara, simpla, dar avea o mare problema: arata ca o lenjerie de corp. Regina a aparut in aceeasi rochie si intr-o pictura si atat de mare a fost scandalul incat pictorul a refacut partea cu rochia. In tablou rochia a fost inlocuita cu una formala, din matase, avand si corset strans frumos pe corp. Cine ar fi crezut ca o rochie poate sa provoace atatea probleme?

Rochiile frantuzesti din perioada 1804-1815. Erau purtate doar de catre femeile aristocrate, care si le puteau permite, erau din muselina alba, dar erau transparente, foarte scurte si lasau la vedere pieptul, picioarele si mainile. Se purtau fara corset, asa ca au trebuit inventate niste sutiene pentru a sustine zona pieptului. Barbatii au protestat vehement pentru ca femeile purtau in oras asa ceva si aveau o aparitie de-a dreptul socanta pentru multi pudici. Pana la urma domnii s-au invatat si cu aceste rochii si au reusit sa le inteleaga si valentele pozitive.

Un umar poate prea socant. Alta pictura care a trebuit refacuta a fost un portret apartinand lui John Singer Sargent, infatinsand o anume Doamna X. In pictura originala rochia parea ca este cazuta putin in zona umarului, lasandu-l sa se vada in toata splendoarea sa. Acest detaliu a socat imediat, asa ca pictorul a refacut din nou pictura si a acoperit umarul asa cum trebuia, dupa care a expus noua pictura. In ciuda corectiilor, „reputatia” Doamnei X nu a fost recuperata din pana in ziua de astazi.

Iadul pe pamant, varianta „la moda”: pantaloni de sport si fuste bifurcate. Femeile cicliste de la jumatatea secolului 19 purtau asa ceva. Si au fost atacate imediat pentru ca voiau sa arate ca barbatii. Pantalonii sport erau vazuti ca fiind o insulta la adresa feminitatii si erau chiar „oribili” daca erau purtati pe un corp feminin. Pana prin secolul 20 acest tip de tinute au continuat sa socheze societatea. Pe masura ce a trecut timpul lumea s-a obisnuit cu ele si deja spre finele secolului 20 nu mai era nicio problema sa porti si ceva mai barbatesc daca erai femeie.

Dior si o silueta care nu a convenit. Christian Dior avea la un moment dat o viziune ceva mai indrazneata: noul look si noua silueta. In 1947, cand ideea a fost si materializata socul a fost unul uriase. Trendul venea fix dupa Razboi si a fost respins imediat de catre cei care se chinuiau sa isi revina dupa a doua conflagratie mondiala. Era prea scump sa ai asa ceva, materialul era extrem de scump, asa ca nu iti permiteai o astfel de tinuta in acele vremuri. Desi acum pare ceva normal sa porti un costum Dior din materiale de calitate, mai scumpe, prin anii 1950 o astfel de aparatie era considerata decadenta si lipsita de patriotism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *